15.8 C
Chania
Tuesday, November 19, 2024

Τον Άμλετ του Γουίλιαμ Σαίξπηρ παρουσίασε η 5η εποχή

Ημερομηνία:

Στη σκαλωσιά- θέατρο της Ανατολικής Τάφρου Δευτέρα και Τρίτη 1-και 2-Αυγούστου 2011.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Να ζει κανείς ή να μη ζει ιδού η ερώτηση» «ΑΜΛΕΤ»

Τον ΑΜΛΕΤ του William Shakespeare παρουσίασε η 5η ΕΠΟΧΗ, στο θέατρο -σκαλωσιά της Ανατολικής Τάφρου των Χανίων. «Πρόκειται για το κορυφαίο έργο του Shakespeare και ένα

από τα σημαντικότερα θεατρικά κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κλασικού αριστουργήματος μεταφέροντας το έργο ως πολιτικό θρίλερ κάθε εποχής.

Η σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη, ενώ τον ρόλο του Άμλετ ερμηνεύει ο Αιμίλιος Χειλάκης.

O AΜΛΕΤ είναι ένα διαχρονικό πολιτικό κείμενο  και ταυτόχρονα ένας ύμνος στην ανθρώπινη σκέψη, ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.» Στο έργο αυτό ο Σαίξπηρ παρουσιάζει επί σκηνής την βασιλική αυλή της Δανίας, τον σύμβουλο του βασιλιά  Πολώνιο την κόρη του Οφηλία, που ερωτοτροπεί με τον νεαρό ΆΜΛΕΤ, την μητέρα του Γερτρούδη  και άλλα  πρόσωπα με δεύτερους ρόλους.   Η δολοφονία του βασιλιά Άμλετ, προκλήθηκε από τον αδελφό του Κλαύδιο , ο οποίος νυμφεύετε την κουνιάδα του, για να βασιλέψει στον θρόνο της Δανίας.

Ο γιος του δολοφονημένου βασιλιά της Δανίας, που φέρει το ίδιο όνομα, και λέγεται κι αυτός  ΑΜΛΕΤ, αντιλαμβάνεται ότι ο θείος του , δολοφόνησε τον πατέρα του για να παντρευτεί την μητέρα του.  Ο Σαίξπηρ βάζει το φάντασμα του πατέρα του να  εκμυστηρεύεται στον ΆΜΛΕΤ ότι δολοφονήθηκε με δηλητήριο από τον αδελφό του, για να σφετεριστεί τον θρόνο της Δανίας.  Ο Άμλετ γεμάτος θλίψη οργή και θυμό, παριστάνει τον τρελό θέλοντας να τον εκδικηθεί . Το έργο τελειώνει με όλους τους πρωταγωνιστές να αλληλοσκοτώνονται. Είναι μια τραγωδία που έχει επίκεντρο τις δολοπλοκίες για την εξουσία και τα ωφελήματα της. Οι δολοφονίες μεταξύ των μελών των βασιλικών οικογενειών, για την διεκδίκηση του θρόνου ήταν μόδα στον Μεσαίωνα. Εμείς οι Έλληνες έχουμε τέτοια παραδείγματα και στο κοντινό μας Βυζάντιο με τις δολοφονίες μεταξύ των μελών των αυτοκρατορικών οικογενειών και τις διαβόητες και πασίγνωστες ιστορικά , Βυζαντινές ίντριγκες.  Ο ΑΜΛΕΤ είναι ένα ποίημα του Σαίξπηρ με διαχρονική ισχύ. Διότι πάντα ο αγώνας για την εξουσία το  σεξ και το χρήμα ,θα είναι αδυσώπητος  γεμάτος θύματα εκατέρωθεν. Όσο υπάρχουν ανθρώπινες κοινωνίες η διαπάλη θα συνεχίζεται.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη...

Θα σώσουμε τώρα την οικονομία της Γερμανίας!

Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να...

Χανιά: Συνελήφθη με 1,6 κιλά κάνναβη

Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος...

Συνελήφθη σπείρα διαρρηκτών στο Ηράκλειο – Λεία άνω των 115.000 ευρώ

Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή,...