21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τουρκία: Τι θέλει να πετύχει με την ακραία εργαλειοποίηση των προσφύγων – Διεθνοποιεί το θέμα η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Η ακραία ενέργεια της Τουρκικής πλευράς να στείλει στα ελληνικά σύνορα 92 πρόσφυγες , γυμνούς και κακοποιημένους κατηγορώντας μάλιστα στην χώρα μας ότι αυτή ευθύνεται για την όλη κατάσταση δείχνει ότι το μονοπάτι για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών είναι δύσβατο.

Η κυβέρνηση άλλωστε συχνά πυκνά μιλά τους τελευταίους μήνες για υβριδικό πόλεμο και εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τους γείτονες μας.

Το ερώτημα που υπάρχει ωστόσο είναι γιατί η Τουρκική πλευρά κατέφυγε σε μια τόσο ακραία κίνηση ενώ γνώριζε ότι στην περιοχή υπάρχουν άνδρες της frontex που θα αποκάλυπταν την αλήθεια.

Τι ήθελε να πετύχει με αυτές τις σοκαριστηκές εικόνες από την στιγμή που δύσκολα στην Ευρώπη θα πίστευε κανείς ότι η Ελλάδα μια Ευρωπαϊκή χώρα , θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με αυτό τον τρόπο τους πρόσφυγες. Πρόκειται για την αρχή ενός σχεδίου ή απλώς για μια μεμονωμένη κίνηση που θα δημιουργούσε εντυπώσεις στην διεθνή κοινή γνώμης;

Την ίδια στιγμή ωστόσο το γεγονός ότι χρειάστηκαν σχεδόν δυο εικοσιτετράωρα για να αντιδράσει η Αθήνα διεθνοποιώντας το θέμα την στιγμή που οι φωτογραφίες των προσφύγων έκαναν τον γύρω του κόσμου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά..

Η ελληνική αντίδραση ήρθε με καθυστέρηση μετα την διεθνοποίηση του ζητήματος από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , η οποία έκανε tweet στο οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι βαθιά στενοχωρημένη από τις σοκαριστικές αναφορές και τις εικόνες 92 ατόμων, που φέρεται να βρέθηκαν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, απογυμνωμένα από τα ρούχα τους. Καταδικάζουμε μια τέτοια σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση και ζητούμε πλήρη διερεύνηση αυτού του περιστατικού».

Σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πηγαίνει στη Βιέννη όπου και θα ενημερώσει τον Ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Gerhard Karner.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε με επιστολή τους ομολόγους του , ενώ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον της έδειξε τις εικόνες της ντροπής, αφήνοντας την άναυδη.

«Είναι μεγάλο θράσος οι Τούρκοι αξιωματούχοι να κατηγορούν την Ελλάδα για τη βάρβαρη, μεσαιωνική συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς σε 92 μετανάστες στον Έβρο. Τα γεγονότα έχουν καταγράψει οι αξιωματικοί του Frontex και είναι αδιαμφισβήτητα. Η Τουρκία οφείλει στοιχειωδώς να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να προκαλεί και μάλιστα με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος σε ανάρτηση του στο Twitter, απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “γυμνώνει μετανάστες και τους επαναπροωθεί στην Τουρκία”.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει συνένοχο την Frontex και να υποστηρίξει ότι αλλάχθηκαν οι συντεταγμένες για να παρουσιαστεί ως ενέργεια της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε από την πλευρά του ότι “Η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό και οφείλει η ηγεσία της Τουρκίας, αντί να κατηγορεί άλλους για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν μέσα στην επικράτειά της, να διερευνήσει το περιστατικό, να τιμωρήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωσή της με την Ε.Ε..”

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...