19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Το άφησε ανοιχτό ο Ανδρουλάκης για «κυβέρνηση ηττημένων»: «Η απλή αναλογική είναι ευκαιρία για κυβέρνηση συνεργασίας»

Ημερομηνία:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όταν θα κληθεί να πάρει τη τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Μιλώντας στο Action 24, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας «Κυβέρνησης ηττημένων». Συγκεκριμένα, τάχθηκε σθεναρά υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας «που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τον ελληνικό λαό σε αυτήν την συγκυρία».

Ο κ. Ανδρουλάκης, αρχικά, είπε ότι ο κ. Τσίπρας έφερε την απλή αναλογική, «διότι ήταν πάντα στο DNA της Αριστεράς. Όσα χρόνια θυμάμαι την πολιτική, οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, μιλούσαν για απλή αναλογική».

Και συνέχισε: «Ξαφνικά, δε μιλάει για εκλογές πρώτης Κυριακής, αλλά λέει θα κάνω την Κυβέρνηση των ηττημένων. Πόσα ευρωπαϊκά κράτη έχουν Κυβερνήσεις, μα δεν κρίνεται ποιος είναι πρώτος ή δεύτερος. Αυτό κρίνεται στο μπόνους στη δεύτερη Κυριακή».

«Στα ευρωπαϊκά κράτη λένε», τόνισε χαρακτηριστικά, «ποιοι συμφωνούν με τα προγράμματα τους; Πράσινοι, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες. Στη Γερμανία παλιότερα το CDU με το SPD. Βάζουν αυτές τις προγραμματικές συμφωνίες, δε κάνουν ρουσφέτια μεταξύ τους, να λένε πάμε στο τάδε Υπουργείο, εσύ θα πάρεις το Γενικό Γραμματέα, εγώ τον υπουργό, εσύ τον Υφυπουργό», προσθέτοντας πως «εγώ προσπαθώ να φέρω μια άλλη κουλτούρα. Για εμένα, η απλή αναλογική της πρώτης Κυριακής είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να έχει μια Κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας».

Σε ερώτηση αν το υπάρχουν κόμματα που δε θα συζητήσει μαζί τους το ΠΑΣΟΚ για μια Κυβέρνηση συνεργασίας την επαύριον των εκλογών, απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από την ιδεολογία και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει», δείχνοντας ουσιαστικά προς την κατεύθυνση των αριστερών κομμάτων που «θα αποτελέσουν εμπόδιο σε μια μονοκομματική Κυβέρνηση αλαζονείας και καθεστωτισμού».

«Το βράδυ των εκλογών αν έχουμε ένα ισχυρό ποσοστό – και το έχω πει πολλές φορές και είναι σταθερή η άποψη μου – θα πάρουμε την εντολή και θα καλέσουμε σε προγραμματικό διάλογο  βάσει των προτεραιοτήτων που θέλουμε για να αλλάξουμε την ελληνική κοινωνία, όσα κόμματα δέχονται αυτές τις προτεραιότητες», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη μομφή του Πρωθυπουργού προς τον Αλέξη Τσίπρα περί αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Άφησε ένα υπονοούμενο ο ΣΥΡΙΖΑ, το παίρνει η Νέα Δημοκρατία. Είναι λάθος να ανοίγουν τέτοια θέματα, τα οποία είδαμε σε άλλες δημοκρατίες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που οδήγησαν. Είναι αδιανόητη αυτή η συζήτηση. Είμαστε μια ώριμη Δημοκρατία, που σε καμία περίπτωση οι θεσμοί δεν θα επιτρέψουν καμία σκιά εκείνο το βράδυ. Όμως πέραν αυτού, υπάρχουν σοβαρά θέματα που άπτονται του κράτους δικαίου. Δεν μπορεί να έχω εκκινήσει μια νομική διαδικασία εδώ και έξι μήνες και να μην ξέρουμε που βρίσκεται. Ο Πρωθυπουργός, δε, να φέρνει συνεχώς νόμους συγκάλυψης. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η κ. Βλάχου, ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέων, θα είχαν ήδη απολογηθεί για τις ευθύνες τους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ