Το έργο του Nίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο» από το ΔΗΠΕΘΕΚ τώρα και στην ενδοχώρα του νομού Χανίων

Κανένα σχόλιο

ΒΑΜΟΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΜΟΥ – ΩΡΑ 7.30 μ.μ

ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ – ΤΡΙΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

"Sponsored links"

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΡΙΩΝ & ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΩΝ – ΩΡΑ 7.30 μ.μ.

ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ – ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ – ΩΡΑ 7.30 μ.μ.

ΒΡΥΣΕΣ – ΠΕΜΠΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΩΡΑ 8.00 μ.μ.

ΚΑΣΤΕΛΙ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ – ΩΡΑ 9.00 μ.μ.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ – ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΩΡΑ 8.00 μ.μ.

"Sponsored links"

ΚΑΝΤΑΝΟΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ – ΩΡΑ 7.00 μ.μ.

ΜΑΛΕΜΕ – ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΩΡΑ 7.30 μ.μ.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 7 € και 5 € (μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι ΟΑΕΔ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών)

ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: τηλ. 2821044256

ΕΝΑΡΞΗ ΤΑΜΕΙΟΥ: Μιάμιση ώρα πριν από την παράσταση

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».

Ν. Καζαντζάκης

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και δύο μουσικοί, (Σταύρος Ψαρουδάκης λύρα – τραγούδι και Δημήτρης Τσούρτος κιθάρα – κοντραμπάσο) που με την μουσική τους και το τραγούδι συνομιλούν με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τάκης Χρυσικάκος

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Εμμανουέλα Αλεξίου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βάλια Μαργαρίτη

ΛΥΡΑ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Σταύρος Ψαρουδάκης

ΚΙΘΑΡΑ-ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ: Δημήτρης Τσούρτος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live