11.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Το ΔΝΤ καλεί την κυβέρνηση να πάρει επιπλέον μέτρα πέραν του μνημονίου

Ημερομηνία:

Πρόσθετα μέτρα πέραν εκείνων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, ζητά το ΔΝΤ. Τα κρυφά μηνύματα που εκπέμπει η Ουάσιγκτον στην Αθήνα μέσω δημοσιοποίησης μπαράζ εκθέσεων. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του Ταμείου για πλεόνασμα και χρέος. Βλέπει κίνδυνο επανεμφάνισης της ελληνικής κρίσης

Βόμβα μεγατόνων για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016, κρύβει η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπό τον διακριτικό τίτλο “Fiscal Monitor” που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για την τρίτη… και φαρμακερή έκθεση του Ταμείου που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα σε δύο ημέρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες και οικονομολόγους της Ουάσιγκτον, είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων – επιπλέον εκείνων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο της χώρας – για τη διετία 2016 – 2016, προκειμένου να είναι σε θέση η κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο για την παραγωγή πλεονάσματος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στη νέα έκθεση του Ταμείου, το 2015 η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Στον αντίποδα, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM προβλέπουν για το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Επί της ουσίας, οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο δυσοίωνες από εκείνες των Ευρωπαίων, οι οποίες και έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της χώρας που κατατέθηκε στη βουλή το βράδυ της Δευτέρας. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν τελικώς επικρατήσουν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα έναντι εκείνων των Ευρωπαίων, τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.

Στην έκθεση του ΔΝΤ προβλέπεται επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ για το 2017, 2,5% για το 2018 και στη συνέχεια 3,5% ετησίως. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου εμφανίζονται απαισιόδοξοι και για τη δυναμική του ελληνικού χρέους, καθώς προβλέπουν ότι θα κλείσει φέτος στο 196,9% του ΑΕΠ για να εκτιναχθεί το 2016 στα δυσθεώρητα επίπεδα του 206,6% του ΑΕΠ, ώστε εν συνεχεία να αρχίσει να υποχωρεί στα επίπεδα του 182,5% του ΑΕΠ το 2020.

Να σημειωθεί εδώ ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ενσωματώνονται προβλέψεις για διαμόρφωση του χρέους στο 181,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 192,4% του ΑΕΠ το 2016. Τα αρνητικά σινιάλα όμως από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν σταματούν εδώ. Στην έτερη έκθεση, υπό τον τίτλο “Global Financial Stability Report”, που επίσης δημοσιοποίησε σήμερα, το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός πως η μετάδοση στις αγορές των πρόσφατων δυσκολιών της Ελλάδας κρίθηκε εξαιρετικά περιορισμένη, μπορεί να υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις εάν η συγκεκριμένη κατάσταση επιδεινωθεί ή οι κίνδυνοι επανέλθουν στο προσκήνιο.

Όπως διαμηνύει το ΔΝΤ, απαιτείται πρόσθετη δράση, από την πλευρά των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα τελευταία κενά που έχουν διαπιστωθεί στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απέναντι σε πιθανά σοκ ή η πιθανότητα μιας μακράς και παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας.

Πλέον, όπως σημειώνει στη νέα έκθεσή του το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη προχωρά με πιο σταθερά βήματα, καθώς η αντίδραση των αγορών απέναντι στις ελληνικές εξελίξεις αποδείχθηκε περιορισμένη.

Επίσης αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως πλέον η άμεση έκθεση των ξένων τραπεζών απέναντι στην Ελλάδα έχει μειωθεί ραγδαία από το 2010.

Η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές της για νέο τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM αναδεικνύει την ισχυρή συλλογική δράση των Ευρωπαίων. Χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τον κίνδυνο εξόδου χώρας από το ευρώ, όπως δηλαδή έγινε προτού η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ συστήνει προς την Ευρωζώνη να λάβει πρόσθετα βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, ενώ διαμηνύει πως οι κυβερνήσεις δεν πρέπει πάντα και μόνο να στηρίζονται στη δράση της ΕΚΤ για τη θωράκιση της σταθερότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Το Ταμείο επισημαίνει πως είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης. Κυρίαρχος στόχος προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΔΝΤ, η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ