Όμορφο, σπάνιο φωτογραφικό υλικό για το θέρισμα και το αλώνισμα στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Οροπέδιο Λασιθίου δημοσιεύτηκε στη σελίδα “Χωριά Ελλάδας“.
Στο κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες εξηγείται η διαδικασία:
Αποβραδίς ετοίμαζαν το φαΐ, μαγείρεμα, κουκιά, ροβίθια, φακή, ελιές και καμιά ντομάτα μα και κρασί. Από νωρίς, πρίχου καψώσει, επιάνανε δουλειά με τα δρεπάνια ούλη μερίς τσι μέρας εθερίζανε.
Οι άντρες ετοίμαζαν το αλώνι, μάζευαν βουτσές από το στάβλο των βοδιών και το ανακάτευαν με άχυρα. Ετσά που ήτανε σαν τη λάσπη αλοίφανε το μπάτο του αλωνιού για να μη χάνετε ο καρπός.
Από τα ποτάμια οι άντρες έκοβαν τσι λυγιές και έκαναν τσι λυγοδέτες για να δένουνε σε δεμάθια τα στάχυα και να τα κουβαλήσουνε κοντά στ’ αλώνι τσι θεμονιές.
Ιούλη μήνα αφού είχε ξεραθεί το στάχυ ξεκινούσε το αλώνισμα. Έβαζαν 10-15 δεμάτια στο αλώνι, έζευαν τα βόδια και ξεκινούσαν να γυρίζουν ολημερίς γύρω γύρω για να κοπούν τα στάχυα και να ξεχωρίσει ο καρπός.
Δείτε τις φωτογραφίες: