29.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Το Ιράν κλείνει τα σύνορά του για τους Αφγανούς: “Δεν μπορεί να περάσει κουνούπι”

Ημερομηνία:

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης Εμάντ Αμπσινάς μας εξηγεί τη στάση που κρατά το Ιράν στη νέα τάξη πραγμάτων στο Αφγανιστάν.

Αφγανοί πρόσφυγες πρόλαβαν να διεισδύσουν μέσω Ιράν στην Τουρκία, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Φυσικά και κάποιοι πρόλαβαν να διεισδύσουν στα σύνορα, χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των προσφύγων, καθώς αυτό έγινε με τη βοήθεια των δουλεμπόρων που δρουν στα σύνορα της χώρας. Όμως η ιρανική κυβέρνηση πλέον έχει κλείσει τα σύνορα στους Αφγανούς πρόσφυγες και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Δεν μπορεί να περάσει κουνούπι» μας διαμηνύει από την Τεχεράνη ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Εμάντ Αμπσινάς.

«Από την άλλη πλευρά, του Αφγανιστάν τα σύνορα ελέγχονται πλήρως από τους Ταλιμπάν, που επίσης εμποδίζουν τους πρόσφυγες να προσεγγίσουν τα ιρανικά σύνορα. Επομένως, δεν υπάρχει διέλευση προσφύγων αυτή τη στιγμή» προσθέτει ο Ιρανός καθηγητής.

Μπορεί πλέον να μην περνάει… κουνούπι από τα αφγανοϊρανικά σύνορα, αλλά ποια είναι η πολιτική που η Τεχεράνη σκοπεύει να ακολουθήσει με το καθεστώς των Ταλιμπάν, καθώς ήδη έχει διαρρεύσει ότι έχει γίνει συμφωνία Τεχεράνης-Καμπούλ, με «όπλο» το πετρέλαιο;

«Ακόμη το Ιράν δεν έχει μια σταθερή πολιτική απέναντι στο καθεστώς των Ταλιμπάν» υπογραμμίζει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και γνωστό ιρανικό think tank.

«Η Τεχεράνη περιμένει να δει τι είδους καθεστώς θα είναι αυτό που θα επιβληθεί από τους Ταλιμπάν και θα πράξει αναλόγως» προσθέτει. «Αν και επικρατούν δύο γραμμές. Η συντηρητική θεωρεί ότι οι Ταλιμπάν είναι διαφορετικοί και πιο επιδεκτικοί στις σχέσεις τους με το Ιράν, ενώ οι ρεφορμιστές της πρώην κυβέρνησης Ρουχανί εκτιμούν ότι οι Ταλιμπάν δεν αλλάζουν και επιδεικνύουν ένα ψεύτικο πρόσωπο», συνεχίζει ο συνομιλητής μας.

Βεβαίως, ήδη η ιρανική κυβέρνηση συνομιλεί με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Ιρανό ακαδημαϊκό.

«Οι υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνάντηση με την ηγεσία των Ταλιμπάν πριν από έναν μήνα, ενώ προαλειφόταν η μετάβαση, πριν την πτώση της Καμπούλ» σημειώνει από την Τεχεράνη ο συνομιλητής μας.

«Αναμένουμε τα πρώτα “δείγματα” των Ταλιμπάν για να επόμενα βήματα», συνοψίζει ο Ιρανός αναλυτής, επιρρίπτοντας ευθύνες στον λανθασμένο τρόπο που αποσύρθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις: «Υπάρχουν βεβαίως και πολλοί που θεωρούν ότι υπήρξε μυστική συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, ώστε να επιβληθούν τόσο γρήγορα όσο τους είδαμε να επιβάλλονται τελικά» συνοψίζει ο κ. Αμπσινάς.

* Οι Ταλιμπάν έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του...

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια...

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις...