24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Το Ισραήλ «αδειάζει» τον Μπάιντεν: Ποτέ δεν συμφωνήσαμε στο σχέδιο που παρουσίασε για τη Γάζα

Ημερομηνία:

Την επομένη των ανακοινώσεων του Τζο Μπάιντεν για έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ έσπευσε να διαψεύσει πως έχει συμφωνήσει στην εν λόγω πρόταση, όπως ισχυρίστηκε δημόσια ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε πως το σχέδιο ήταν «ισραηλινή πρόταση».

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο NBC News, δήλωσε πως το Ισραήλ ουδέποτε συμφώνησε να αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις του από τη Γάζα ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας. «Η περιγραφή του Μπάιντεν δεν ήταν ακριβής», σχολίασε, αδειάζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Και συνέχισε: «Αυτό που περιέγραψε δεν ήταν μια ισραηλινή πρόταση, αλλά μια πρόταση που προερχόταν από τις χώρες που μεσολαβούσαν και στην οποία το Ισραήλ έκανε τροποποιήσεις. Είναι περίεργο που λένε ότι πρόκειται για ισραηλινή πρόταση και ταυτόχρονα ότι το Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσει με αυτήν», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με τη Haaretz, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η μοναδική προτεινόμενη συμφωνία για εκεχειρία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει τερματισμό πολέμου, αλλά μόνο μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Γάζα. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα της Χαμάς, η οποία έχει απορρίψει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και εκφράστηκε θετικά για τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε ο Μπάιντεν.

Ισραηλινά μέσα αναφέρουν επίσης πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η πρώτη φάση ενός σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ για την παύση του πολέμου στη Γάζα, που συνεπάγεται μια περιορισμένη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, θα μπορούσε να αναληφθεί χωρίς καν την απαραίτητη συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε πως πρώτον το Ισραήλ πραγματοποιεί ήδη ενέργειες για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού οργάνου χωρίς την εμπλοκή της Χαμάς στη Γάζα και δεύτερον πως ο πόλεμος δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι στο Ισραήλ και να τελειώσει η παρουσία της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Παράλληλα άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου διαμήνυσαν πως η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ και η Χαμάς θα πρέπει να εξοντωθεί εξολοκλήρου. «Μόνο ένας δρόμος οδηγεί στη νίκη: η καταστροφή της Χαμάς και η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομίας, Αμισάι Ελιάχου, ο οποίος έχει απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός.

Γενικά οι ακροδεξιοί της ισραηλινής κυβέρνησης εμφανίζονται εξοργισμένοι με το σχέδιο που παρουσίασε το Τζο Μπάιντεν, διαμηνύοντας πως εάν αυτή η συμφωνία τεθεί σε εφαρμογή θα αποχωρήσουν από τον συνασπισμό και θα ρίξουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ