15.8 C
Chania
Wednesday, February 21, 2024

Το «κίνημα των πλουσίων»: Όταν οι Rockefeller του κόσμου ανακαλύπτουν την ανάγκη να φορολογηθούν

Ημερομηνία:

Οι οικονομικές ανισότητες έχουν φτάσει στο πιο υψηλό τους σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων, 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι απαιτούν από την πολιτική ελίτ που βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να εισαγάγει φόρους πλούτου για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, οικονομικά ισχυροί σημείωσαν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες:

«Το αίτημά μας είναι απλό: σας ζητάμε να μας φορολογήσετε, τους πιο πλούσιους στην κοινωνία».

«Αυτό δεν θα αλλάξει θεμελιωδώς το βιοτικό μας επίπεδο, δεν θα στερηθούν τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας. Αλλά θα μετατρέψει τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό μας δημοκρατικό μέλλον».

Οι υπογράφοντες αυτήν την επιστολή προέρχονται από 17 χώρες και περιλαμβάνουν την κληρονόμο της Disney, Abigail Disney, τον Brian Cox που υποδύθηκε τον φανταστικό δισεκατομμυριούχο Logan Roy στη σειρά Succession, τον ηθοποιό και σεναριογράφο Simon Pegg, και την κληρονόμο της γνωστής αμερικανικής δυναστείας, Valerie Rockefeller.

«Είμαστε επίσης οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από την υφιστάμενη κατάσταση», ανέφεραν σε μια επιστολή με τίτλο «Περήφανοι να πληρώνουμε», την οποία θα προσπαθήσουν να παραδώσουν στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας την Τετάρτη.

«Ωστόσο, η ανισότητα έχει φτάσει σε οριακό σημείο και το κόστος για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική σταθερότητά μας είναι σοβαρό – και αυξάνεται καθημερινά. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε δράση τώρα».

Τα αποκαλυπτικά ευρήματα δημοσκόπησης στους «υπερπλούσιους»

Μια νέα δημοσκόπηση των «υπερπλούσιων» δείχνει ότι το 74% υποστηρίζει τη θέσπιση υψηλότερων φόρων πλούτου για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Μια έρευνα, διεξήχθη από τη Survation για λογαριασμό του κινήματος «Patriotic Millionaires». Σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 2.300 ερωτηθέντες από χώρες της G20 που κατέχουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε επενδύσιμα κεφάλαια, εξαιρουμένων των κατοικιών τους – κατατάσσοντάς τους στο πλουσιότερο 5%.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 58% υποστήριξε τη θέσπιση φόρου πλούτου 2% για άτομα με περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια και ότι το 54% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Βεβαίως ο φόρος πλούτου 2% είναι ένα τίποτα όταν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια στις τσέπες τους…

«Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει κάθε υπομονή»

Ο Guy Singh-Watson, ο Βρετανός αγρότης που έγινε επιχειρηματίας ιδρύοντας την εταιρεία διανομής κουτιών λαχανικών Riverford, δήλωσε:

"google ad"

«Αυτή η δημοσκόπηση φαίνεται να δείχνει ότι ολόκληρος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων ανθρώπων, θέλει να φορολογήσει τους υπερπλούσιους. Πού, λοιπόν, στον κόσμο βρίσκεται η ηγεσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας που έχουν τη δύναμη να το πράξουν; Εμείς, οι πολύ πλούσιοι, έχουμε κουραστεί από την αδράνεια, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος των παραμετροποιημένων οικονομιών μας, έχουν χάσει κάθε υπομονή».

Πάντως, σύμφωνα με την πρόταση του Guy Singh-Watson, δε χρειάζεται και κάποια… ακραία φορολόγηση.

Λέει πιο συγκεκριμένα:

Ένας «συγκρατημένος» φόρος πλούτου 1,7% στους πλουσιότερους 140.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίρες για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι 250 πλουσιότερες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνολική περιουσία ύψους 748 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την τελευταία λίστα για τους οικονομικά ισχυρούς της εφημερίδας Sunday Times, μια αύξηση από 704 δισεκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος. Στη λίστα περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός, Rishi Sunak, και η σύζυγός του, Akshata Murty, στη θέση 275 από τους 350, με συνολική περιουσία ύψους 529 εκατ. λιρών, καθώς και ο 32χρονος Δούκας του Γουέστμινστερ, με περιουσία 9,9 δισ. λιρών, στη θέση 11.

Τα 10 δισεκατομμύρια λίρες σε σχέση με τα 748 δις που μένουν στις τσέπες τους, είναι… δίφραγκα.

Ο Brian Cox, βραβευμένος με Emmy και Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός, δήλωσε:

«Ζούμε σε μια δεύτερη «χρυσή εποχή».

Οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τον ακραίο πλούτο τους για να συσσωρεύσουν πολιτική δύναμη και επιρροή, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία και την παγκόσμια οικονομία. Είναι καιρός να δράσουμε. Εάν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας αρνηθούν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη συγκέντρωση χρημάτων και εξουσίας, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».

Anand Giridharadas: Οι άνθρωποι που έχουν να χάσουν τα περισσότερα από την αλλαγή δε μπορούν να ηγηθούν της αλλαγής

Ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Anand Giridharadas είναι κάποιος που θα έβλεπε σχετικά καχύποπτα αυτή την ξαφνική βούληση μερίδας των πλουσίων να φορολογηθούν. Είχε μιλήσει ξεκάθαρα για το θέατρο των ελίτ που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο σε μία παλιότερη συνέντευξή του στο democracy now.

Λέει ότι οι πλούσιοι αν δε μπορούν να συγκρατήσουν τα πράγματα όπως έχουν, τότε θέλουν να βρίσκονται σε θέση αυτοί να ορίζουν πώς θα αλλάξουν τα πράγματα ώστε να διασφαλίζουν ότι τα συμφέροντά τους δε θα κινδυνεύσουν.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από αυτή τη συνέντευξη που παραθέτουμε εδώ εξηγεί και τη σημερινή στάση κάποιων πλουσίων:

“Και αυτό που διαπίστωσα μέσα από το ρεπορτάζ μου ήταν ότι όταν αυτές οι ελίτ εμπλέκονται στην κοινωνική αλλαγή, αυτό που κάνουν είναι να αλλάζουν την αλλαγή. Αναλαμβάνουν την ηγεσία της αλλαγής. Είναι ο Κολόμβος της κοινωνικής αλλαγής. Ανακηρύσσουν τους εαυτούς τους τώρα ως τους ανθρώπους, ως τον διευθύνοντα σύμβουλο της Change Inc.

Και αφαιρούν, υπό την ιδιότητά τους ως μέλη διοικητικών συμβουλίων, διαχειριστές, ηγέτες οργανώσεων, δωρητές σε σκοπούς – αφαιρούν μορφές αλλαγής που δεν θέλουν – που δεν τους αρέσουν πραγματικά. Και ενθαρρύνουν μορφές αλλαγής στις οποίες πιστεύουν…

Oι άνθρωποι που έχουν να χάσουν τα περισσότερα από το να αλλάξουν τα πράγματα δεν μπορούν να τεθούν επικεφαλείς για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης. Αλλά όλοι μας έχουμε επιτρέψει να συμβεί αυτό. Όλοι μας έχουμε συμμετάσχει σε μια κουλτούρα που βλέπει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ως παράγοντα αλλαγής, που βλέπει τη Silicon Valley ως παράγοντα αλλαγής, που πιστεύει όταν η ExxonMobil προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Και έτσι όλοι πρέπει να ξυπνήσουμε και να σταματήσουμε να πιστεύουμε την ψεύτικη ιστορία ότι οι άνθρωποι που έχουν να χάσουν τα περισσότερα από την αλλαγή μπορούν να ηγηθούν της αλλαγής”

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ