21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το ΚΚΕ για τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νομό Χανίων

Ημερομηνία:

Ανακοίνωσε εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ σχετικά με τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία.

Στην σχετική ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ αναδεικνύονται μία σειρά από προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά οι κάτοικοι της υπαίθρου των Χανίων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται:

«Στο Κ.Υ Βάμου δεν υπάρχει παιδίατρος και έτσι μένουν ακάλυπτα 1800 παιδιά έως 14 ετών.   Δεν υπάρχει επίσης Μικροβιολόγος και το διάστημα των δύο ημερών που χρειάζεται για να έρθουν από το Νοσοκομείο τα αποτελέσματα των εξετάσεων π.χ οι εξετάσεις αίματος, μπορεί να είναι αργά. Δεν έχει συνέχεια Ακτινολόγο παρά μόνο δύο φορές την εβδομάδα πρωινά. Δεν έχει ικανό αριθμό οδηγών ασθενοφόρου για 24ωρη λειτουργία και εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.

Στο Κ.Υ Κισσάμου υπάρχουν μια σειρά από αγροτικά ιατρεία χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, διαδίκτυο για τις συνταγές κα. Η λειτουργία των αγροτικών ιατρείων λαμβάνει μέρος σε αποθήκες και καφενεία. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, π.χ ιατροί, οδηγοί ασθενοφόρου καθώς και σε υλικοτεχνικά μέσα.

Στο Κ.Υ Καντάνου, υπάρχουν ένας Παθολόγο, ένας Γενικός Ιατρός, μια Νοσηλεύτρια, ένας Τεχνικός Εργαστηρίου, μια Μαία, και ένας Μικροβιολόγος σε ελλιπές εργαστήριο. Υπάρχουν ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρου, ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ενώ τακτικά και έκτακτα είναι τα οικονομικά βάρη για τους γιατρούς, όπως πχ η μετακίνηση των αγροτικών ιατρών, με δικά τους μέσα σε μεγάλες αποστάσεις.»

Συνεχίζει λέγοντας «Για να μπορεί ο εργαζόμενος στη υγεία να λειτουργήσει και να προσφέρει πρέπει να έχει λύσει βασικές βιοτικές ανάγκες. Οι σημερινοί μισθοί δεν ανταποκρίνονται σε αυτό. Χώρια η εξουθένωση με τις υπερορίες και τις εφημερίες που δεν πληρώνονται. Αντιθέτως οι Υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα γίνουν.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θα έσκιζε τα μνημόνια κινείται και στη υγεία με το μνημονιακό προϋπολογισμό του 2015, που προβλέπει μείωση κονδυλίων από 9,9 δις ευρώ το 2014 σε 9,5 δις ευρώ το 2015, ενώ το 2009 ήταν 16,1 δις ευρώ (που και τότε ήταν ελλιπής ). Από τις διάφορες λίστες που έχει στείλει στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΔΝΤ και της ΕΕ συζητιέται μείωση κοινωνικών δαπανών και για την υγεία. Η δήθεν δωρεάν υγεία για όλους σημαίνει για τους ασθενείς 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα Νοσοκομεία από την τσέπη τους (μείον 20 εκατομμύρια ευρώ από τώρα και στο εξής με την κατάργηση του 5ευρου), σημαίνει 1,7 δις ευρώ (στοιχεία 2013) από την τσέπη μας για φάρμακα.

Όσο για τις πολυδιαφημισμένες 4.500 θέσεις υγειονομικών, μόνο τα κενά του Ευαγγελισμού, των Μ.Ε.Θ και του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο είναι 1000, 1000, και 650 αντίστοιχα. Συνολικά τα κενά υπολογίζονται σε 30.000 με τους παλιούς οργανισμούς ενώ με τις συνταξιοδοτήσεις την τελευταία δεκαετία, και το πάγωμα των προσλήψεων έφυγαν 17.000. Αν καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες, τότε τα κενά είναι πολύ περισσότερα.»

Καταλήγει σε κάλεσμα του λαού για οργανωμένη πάλη ώστε:

« να υπάρχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία , υψηλού επιπέδου για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Να μην επιτρέπεται να είναι αντικείμενο κερδοφορίας το πολυτιμότερο αγαθό.»

Καθώς και για:

«Πλήρη κάλυψη των κέντρων υγείας για αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα. Με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό κ.λ.π προσωπικό. Με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα τεχνικά μέσα και αναλώσιμα υλικά. Όλα τα απαραίτητα για τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία. Κάλυψη όλου του πληθυσμού της περιφέρειας κάθε κέντρου υγείας με ειδική φροντίδα για μητέρες, βρέφη, μαθητές όλων των βαθμίδων, για τους αθλητές, με γιατρούς εργασίας, για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στους χώρους εργασίας. Τακτικό βασικό προληπτικό Τσεκ- απ για όλο τον πληθυσμό. Πρόγραμμα για όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κολωνός: Συγκέντρωση νίκης μετά την ενοχή Μίχου και την αθώωση της μητέρας – «Τιμάμε το θάρρος της 12χρονης»

Σε συγκέντρωση «νίκης της αλληλεγγύης» έξω από τη στάση του μέτρο στα Σεπόλια καλεί το απόγευμα της...