13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το ΚΚΕ για τις επενδύσεις σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι, περιοχές NATURA στην Κίσσαμο: Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο

Ημερομηνία:

Η Κομματική Οργάνωση Κισάμου του ΚΚΕ παίρνει θέση για τις επενδύσεις στις προστατευόμενες περιοχές NATURA σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι:

Οι κάτοικοι της περιοχής της Κισσάμου, αλλά και συνολικά των Χανίων το τελευταίο διάστημα γίνονται μάρτυρες μιας μεγάλης επίθεσης στο περιβάλλον της περιοχής, με την ουσιαστική κάλυψη της κυβέρνησης, των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. Στην Κίσσαμο έχουν πάρει φωτιά τα διάφορα επενδυτικά σχέδια. Οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν νομοθετήσει ένα περιβαλλοντοκτόνο θεσμικό πλαίσιο.

Μόλις τον Ιούλιο ψηφίστηκε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που μεταξύ άλλων προβλέπει την επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας σε περιοχές NATURA. Χαρακτηριστικά, στις Ζώνες Προστασίας της Φύσης (2η σε αυστηρότητα ζώνη προστασίας) προβλέπονται πλέον η κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και άλλων τουριστικών υποδομών, εγκαταστάσεων ΑΠΕ, καθώς και κατασκηνώσεων, ενώ σε όλες τις κατηγορίες (πλην της «απόλυτης» προστασίας) προβλέπονται πλέον εξορυκτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξορύξεων υδρογονανθράκων!

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τον νόμο που ψήφισαν και έτρεξαν «οι επενδυτές» στα Φαλάσαιρνα και ετοιμάζουν γιγάντιες τουριστικές επενδύσεις σε περιοχές ΝATURA, εξαιρετικού φυσικού κάλους. Ταυτόχρονα εξαγόρασαν μεγάλη έκταση στο Λαφονήσι , σε περιοχή NATURA , ενώ μέσα στα στρέμματα που εξαγοράστηκαν είναι και δασική έκταση. Αυτά συμβαίνουν, την στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν, ώστε να απαλλοτριωθεί η συγκεκριμένη έκταση και να προστατευτεί το μνημείο της φύσης. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σαν συνέχεια της επένδυσης γυψωρυχείου που σχεδιάζεται στο Στόμιο Κισσάμου, χωρίς να λογαριάζεται ούτε το περιβάλλον (μέσα σε δημόσια δασική έκταση ,μικρή απόσταση από την περιοχή NATURA του Λαφονησίου), ούτε οι συνέπειες στην ήπια τουριστική κ αγροτική ανάπτυξη της περιοχής  ,αλλά και στην γη υψηλής παραγωγικής  αξίας που θα επηρεαστεί. Με απλά λόγια, δεν έφτανε το γυψωρυχείο που ετοιμάζεται δίπλα στο Λαφονήσι, τώρα, ετοιμάζεται ξενοδοχείο μέσα στα Φαλάσαιρνα.

Την ίδια στιγμή μια σειρά αναγκαία έργα που διεκδικούν οι κάτοικοι, όπως ο κάθετος άξονας που θα συνδέει τον ΒΟΑΚ με το Λαφονήσι, παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον. Ακόμα και το κομμάτι της παράκαμψης Τοπολίων εδώ και 8 χρόνια έχει κολλήσει. Πρόσφατα οι κάτοικοι μάλιστα αποκάλυψαν την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί, κατά την διάρκεια του έργου , με μπάζα να ρίχνονται σε ιδιωτικές εκτάσεις και δασικές εκτάσεις,. Ταυτόχρονα τρέμουν για τον χειμώνα που έρχεται, καθώς μπαζώνονται ρέματα, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος του έργου είναι ανεπαρκέστατα έως ανύπαρκτα.

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση να ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα βουλευτές της κυβέρνησης , όπως και όλων των αστικών κομμάτων που διαχρονικά έχουν ευθύνη για τα νομοσχέδια που ψήφισαν και έχουν οδηγήσει σε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι εμπαιγμός να επικαλούνται την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, που δήθεν προστατεύει το περιβάλλον. Αγνοούν ότι η ίδια η ΕΕ έχει προβλέψει σε μια σειρά κοινοτικές οδηγίες την διευκόλυνση επενδύσεων σε προστατευόμενες περιοχές , προς όφελος του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των κατοίκων και διεκδικεί με δεκάδες παρεμβάσεις εδώ και χρόνια την λύση των προβλημάτων τους, την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή. Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις των Υπουργών, την στάση της Περιφέρειας, της Τοπικής Διοίκησης στις παραπάνω περιπτώσεις, το μέλλον για μια σειρά πανέμορφες περιοχές του Νομού μας, όπως τα Φαλάσαιρνα και το Λαφονήσι, προδιαγράφεται δυσοίωνο. Οι εξπρές αδειοδοτήσεις σε επενδυτές ακόμα και σε περιοχές  NATURA για λόγους εθνικού συμφέροντος , είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα. Αυτή είναι η «Πράσινη Ανάπτυξη» , η δήθεν προστασία του περιβάλλοντος που υλοποιούν.

Οι μόνοι που μπορούν να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν την διάσωση των περιοχών NATURA, του φυσικού πλούτου της περιοχής, είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι, ενισχύοντας την οργάνωση τους σε κάθε χωριό, συντονίζοντας τον αγώνα τους. Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους του Νομού να μπουν οι ίδιοι μπροστά , οργανώνοντας ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους και να επιβάλλουν την διάσωση αυτών των περιοχών που πρέπει να είναι προστατευμένες και προσβάσιμες στους κατοίκους του Νομού μας, όπως και στους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί μας.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε όλους τους θεσμούς της Τοπικής Διοίκησης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Βουλή για να μπει φρένο στην αντιπεριβαλλοντική πολιτική που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...