30.8 C
Chania
Tuesday, June 25, 2024

Το μεγαλείο τση κρητικής ψυχής | Βίντεο

Ημερομηνία:

Του Σταυρου Φωτάκη *

Γροικάτε είντα παράγγελνε η Κρήτη τω(ν) παιδιώ(ν) τζη.

Μετρήσετε τα μνήματα των εδικώ(ν) και ξένω(ν),

σ’ ούλα ν’ ανάψετε κερί, λιβάνι και καντήλι,

κι αν έρθου(ν) κι εδικολογιές τω(ν) ξένω(ν) σκοτωμένω(ν),

να τσι φιλοξενήσετε…

Περάσανε ογδόντα τρία χρόνια από τότε, που ο αιμοσταγής και παρανοϊκός Χίτλερ έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του, να καταλάβει και την Κρήτη. Θέλησε με το έτσι θέλω, με τη δύναμη του ισχυρού, να καταχτήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Τα γεγονότα γνωστά και χιλιοειπωμένα. Ημερομηνίες, τοποθεσίες, αριθμοί, θύματα και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Η κρητική ψυχή που φώλιαζε σε γέρους, γριές και αμούστακα κρητικόπουλα, τους έδωσε δύναμη να παλέψουνε, για να υπερασπιστούνε την τιμή και την υπόληψή τους. Από την πρώτη στιγμή αντισταθήκανε με ό, τι είχανε στη διάθεσή τους, μα προπαντός με τη δύναμη της ψυχής τους να κρατήσουνε ελεύθερη τη γή τους. Και δυστυχώς το πληρώσανε ακριβά, με πολλά θύματα σ’ ολόκληρη την Κρήτη. Χιλιάδες τα θύματα και τα μνήματα Κρητών, Συμμάχων και Γερμανών απ’ αυτή την άνιση και άδικη μάχη και χιλιάδες οι σελίδες που έχουνε γραφτεί και θα συνεχίσουνε να γράφονται γι αυτόν τον πόλεμο.

Ο κρητικός λαός έκανε τραγούδι το πόνο του, τη συμφορά του, το κλάμα του, τους αγώνες του για τη λευτεριά του.   Γραφτήκανε πολλά τραγούδια, μικρά σε στίχους, αλλά έχουνε μεγάλη ουσία και βαθιά νοήματα. Το παραπάνω τραγούδι είναι κάτι ξεχωριστό.

 

Η πολύπαθη Μάνα Κρήτη δίδει παραγγελιά στα παιδιά της. Να μετρήσουνε τα  μνήματα, δικά και ξένα, να ανάψουνε κεριά και να θυμιατήσουνε όλα τα μνήματα χωρίς διάκριση. Και κάτι τελευταίο ασύλληπτο. Αν έρθουνε συγγενείς των ξένων σκοτωμένων να τους φιλοξενήσουνε. Παρά τον πόνο του ο κρητικός δείχνει την αθρωπιά του, τα συναισθήματά του για όλα τα θύματα εξίσου, δικά του και εχθρικά και εν τέλει την φιλοξενία του που τον διακρίνει ιδιαίτερα. Η κρητική φιλοξενία είναι τίτλος τιμής, για τον κάθε κρητικό. Είναι στα εσώψυχά του, είναι η σφραγίδα του. Είναι τρόπος  αντιμετώπισης, γνωστών και αγνώστων, που επισκέπτονται τον τόπο του.

Οι στίχοι του τραγουδιού  αυτού εκφράζουνε όλο το μεγαλείο τση κρητικής ψυχής …

Ακούστε το :

Ιούνιος του 2024

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Μπλοκάρει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ – Ποια ελληνικά είναι στη «μαύρη λίστα»

Η πρόσβαση σε πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης από χώρες-μέλη της...

ΣΥΡΙΖΑ: Βράζει στο παρασκήνιο – Δεν σηκώνουν άμεσα το γάντι οι «διαφωνούντες», σε πρώτο πλάνο οι αντιδράσεις για το «μαύρο χρήμα»

Παγωμάρα και αμηχανία έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή ανάρτηση Κασσελάκη με...