11.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Το μνημειακό συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης – Τι πρέπει να γίνει τώρα

Ημερομηνία:

Διαμάχη στην αρχή για την θέση, τον τόπο που θα στηθεί ένα μνημείο αντάξιο της θυσίας και της προσφοράς των προγόνων μας. Τελικά δικαιώθηκε ο αγώνας και η πολύχρονη προσπάθεια του τότε δημάρχου Γαλατά γεωπόνου Λευτέρη Αμπαδιωτάκη. Ο ογκοδέστατος φάκελος που περιείχε τα πειστήρια των επιχειρημάτων του, βρήκε ανταπόκριση από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος και έβαλε τη θεμέλιο πλάκα στον Γαλατά.

Τόσα χρόνια μένει αυτή η θεμέλιος πλάκα έρημη και μοναχή βανδαλισθείσα και αντικατασταθείσα μαζί με το σκελετό ενός κτιρίου και «βλέπουν» ντόπιους και ξένους να καταθέτουν στεφάνια, να κάνουν τελετές μπροστά στο φάντασμα… του Μνημειακού Συγκροτήματος.

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Μανιουδάκης επί σειράν ετών είχε οριστεί να παρουσιάζει την μακέτα του μνημειακού συγκροτήματος ώσπου το γεγονός αυτό καθ’ αυτό κατάντησε να γίνεται πηγή ποικίλων σχολίων από ντόπιους και ξένους στις επετείους της Μάχης αφού επί τόσα χρόνια επαρουσιάζετο χωρίς να κουνιέται φύλλο.

Επί νομαρχίας της Αλέκας Μαρκογιαννάκη συγκροτήθηκε μια επιτροπή προώθησης του Μνημειακού Συγκροτήματος στην οποία συμμετείχαν ο τότε σεβ Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος, ο ναύαρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Μανιουδάκης, ο μακαρίτης Δημήτρης Βλησίδης, ο τότε πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αθηνών δημοσιογράφος Γιώργος Σγουράκης και άλλοι, μεταξύ των οποίων και η αφεντιά μου.

Αυτή η επιτροπή πίεσε τα πράγματα, προσπάθησε να τα ξεκολλήσει, έβρισκε εμπόδιο όμως πάντα στην έλλειψη κονδυλίων, χρηματοδότησης από το κράτος (Δυστυχώς ό,τι κινείται σ’ αυτόν τον τόπο δουλεύει κυρίως με προγράμματα της Ε.Ε.). Κάτι έγινε πάντως επί νομαρχίας Γ. Κατσανεβάκη όταν ο τότε Υφυπουργός Οικονομίας συμφώνησε για χρηματοδότηση με το σημαντικό ποσό των 1.760.000 ευρώ.

Κάποιες εργασίες έγιναν, μπήκαν τα ντουβάρια, όμως ξαφνικά όλα πάγωσαν, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η άποψη που εξέφρασα τότε δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή, με το επιχείρημα ότι ήταν χρέος της πολιτείας η τιμή στους πεσόντες.

Η άποψή μου ήταν:

– Να μπουν κουμπαράδες σ’ όλα τα καταστήματα τραπεζών και σούπερ μάρκετ του νησιού

– Να αναλάβουν δωρεάν τη διαφήμιση της καμπάνιας τα ΜΜΕ της Κρήτης

– Να σταλούν επιστολές εκ μέρους της επιτροπής σε όλες τις σημαίνουσες προσωπικότητες του νησιού όπου γης για τη χρηματοδότηση του έργου.

Έτσι θα εσυγκεντρώνονταν πιστεύω πολλά χρήματα για την ικανοποιητική προώθηση του Μνημειακού Συγκροτήματος (Η πρόταση αυτή ισχύει και σήμερα μπορεί να περπατήσει. Ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος εξεύρεσης χρημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης)

Αργότερα, όταν συνάντησα τον Κ. Μητσοτάκη σε μια εκδήλωση εγκαινίων, εδώ στα Χανιά, παρουσία του τότε βουλευτή Στέλιου Νικηφοράκη, του έθεσα ξανά το θέμα «Εσείς που βάλατε τη θεμέλια πλάκα προωθείστε με όλες σας τις δυνάμεις τη χρηματοδότηση του έργου». Μου χαμογέλασε καταφατικά και αυτό ήταν….

Το όλο θέμα έχει κωλύσει εδώ και χρόνια, έχομε όμως χρέος να το προχωρήσουμε πάση θυσία. (Όπως έχομε χρέος να ξαναστήσομε το Άγαλμα της Ελευθερίας αλλά αυτό είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία…)

Το όλο θέμα ήλθε ξανά στην επιφάνεια με δύο σημαντικά γεγονότα:

– Την προσπάθεια του Αλέξανδρου Παπαδερού, πρώην Διευθυντή της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης να περισωθούν τα κελιά των κρατουμένων μελλοθάνατων των φυλακών Αγιάς και γενικότερα να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή ως τόπος μαρτυρίου και θυσίας χιλιάδων Κρητών αντιστασιακών και μαχητών της Μάχης της Κρήτης

– Την είδηση που δημοσίευσε ο «Αγώνας της Κρήτης» ότι μαθητές σχολείων επισκέφτηκαν το γερμανικό νεκροταφείο της Βέρμαχτ στο Μάλεμε.

Όπως είναι γνωστό, στον τόπο μας υπάρχουν δύο γερμανικά μνημεία. Ένα στο Μάλεμε και ένα στα Φλώρια που είναι καθαρά ναζιστικό και ένα συμμαχικό στη Σούδα. Υπάρχουν βεβαίως και πολλά, πάμπολλα, μνημεία δικά μας, τοπικής εμβέλειας

Διαφαίνεται ξεκάθαρα η αναγκαιότητα προώθησης του Μνημειακού Συγκροτήματος βάση της υπάρχουσας μελέτης.

Προτείνω τη δημιουργία εκ νέου μιας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν σημαίνουσες προσωπικότητες των Χανίων, η οποία θα έχει ως σκοπό την εξεύρεση χρημάτων με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, αλλά και με άλλους όπως η δημιουργία εκδηλώσεων οικονομικής ενίσχυσης του όλου εγχειρήματος.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για να τιμήσουμε, όπως πρέπει, τους προγόνους μας και ιδού η πρόκληση για όσους γνωρίζουν… και δεν θέλουν να μείνουμε στο έλεος της βαρβαρότητας των καιρών και της λήθης

Αφύπνιση τώρα

Νίκος Ν. Αγγελάκης

Διαβάστε επίσης:

– Μνήμη απούσα: Το κτίριο – φάντασμα για τη Μάχη της Κρήτης στον Γαλατά | Φωτός

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ