18.8 C
Chania
Thursday, December 12, 2024

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε πλήρη πόλεμο με τη Ρωσία» και έχουν ξεπεράσει «όλες τις κόκκινες γραμμές» λέει ο Μεντβέντεφ

Ημερομηνία:

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε «πλήρη πόλεμο» με τη Ρωσία αφού η Δύση πέρασε «όλες τις κόκκινες γραμμές» επιτρέποντας στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους πέρα ​​από τα σύνορα με δυτικούς πυραύλους, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ, στενός σύμμαχος του Πούτιν που τώρα υπηρετεί ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι κάθε ουκρανικό χτύπημα σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα θα αντιμετώπιζε απάντηση.

«Δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο… Θα αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής – είναι απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον και άλλοι συμμετέχοντες στη συμμαχία δεν συμμετέχουν απλώς σε έναν υβριδικό πόλεμο, αλλά σε έναν πόλεμο με όλη τη σημασία της λέξης εναντίον μας».

«Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ μακριά, γεγονότα όπως αυτό θα μπορούσαν να ωθήσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις ακόμη μακρύτερα», είπε στο Al-Arabiya της Σαουδικής Αραβίας.

«Οποιαδήποτε επίθεση στη Ρωσία είναι κατηγορηματικά απαράδεκτη. Αυτό που συνέβη ήταν υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών».

Οι αντιδράσεις του Μενβέντεφ δεν απέχουν πολύ από όσα δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της MI6, καθώς παραδέχτηκε ότι η Βρετανία πρέπει να «αντιμετωπίσει το γεγονός» ότι το Κρεμλίνο αισθάνεται ότι διεξάγει πόλεμο με τη Δύση και όχι μόνο με την Ουκρανία.

Ο Sir Richard Dearlove, ο οποίος ηγήθηκε της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών από το 1999 έως το 2004, δήλωσε στο Sky News αυτή την εβδομάδα: «(Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας) Ντόναλντ Τουσκ το έχει αναφέρει ως μια προπολεμική κατάσταση. Νομίζω ότι κάνει λάθος. Νομίζω ότι είναι ένας πραγματικός πόλεμος».

Συνέχισε για να δικαιολογήσει τη δήλωσή του αναφερόμενος σε παραδείγματα ρωσικού υβριδικού πολέμου σε χώρες σε όλη την Ευρώπη που περιλαμβάνουν σχέδια δολιοφθοράς, κυβερνοεπιθέσεις και «πολύ επιθετικές κινήσεις».

Τα ανησυχητικά σχόλια του Μεντβέντεφ ήρθαν καθώς ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να χτυπά «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο εάν η Ουκρανία συνεχίσει να πλήττει στόχους πέρα ​​από τα σύνορα με πυραύλους ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αυστηρή προειδοποίηση του Πούτιν, που δόθηκε σήμερα το πρωί, ήρθε μόλις λίγες ώρες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν την Ουκρανία με δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν το ενεργειακό δίκτυο καθώς πλησιάζει ο βαρύς χειμώνας.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης ότι η παραγωγή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία υπερβαίνει αυτή της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ κατά 10 φορές, προσθέτοντας ότι η Μόσχα σχεδιάζει να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή.

Οι ρωσικές επιθέσεις δεν έχουν χτυπήσει ακόμη κυβερνητικά κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από την αεροπορική άμυνα.

Όμως ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι ο νέος ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος «Oreshnik», τον οποίο εκτόξευσε για πρώτη φορά στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στις πρώτες επιθέσεις ATACMS και Storm Shadow στη Ρωσία, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.

«Φυσικά, θα απαντήσουμε στα συνεχιζόμενα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους δυτικής κατασκευής μεγάλου βεληνεκούς, όπως έχει ήδη ειπωθεί, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής συνέχισης της δοκιμής του Oreshnik σε συνθήκες μάχης, όπως έγινε στις 21 Νοεμβρίου», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση μιας συμμαχίας για την ασφάλεια πρώην σοβιετικών χωρών στο Καζακστάν.

«Προς το παρόν, το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο επιλέγουν στόχους που θα χτυπήσουν στο ουκρανικό έδαφος. Αυτά μπορεί να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο», είπε.

Το μπαράζ σήμερα το πρωί, στο οποίο η Ουκρανία κατέρριψε 79 πυραύλους και 35 drones, άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

«Πρόκειται για μια πολύ απεχθή κλιμάκωση των ρωσικών τρομοκρατικών τακτικών», είπε ο Βολιντιμίρ Ζελένσκι.

Οι ρωσικές και βρετανικές προειδοποιήσεις για πόλεμο ακολούθησαν ημέρες αφότου ο πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού επιλέχτηκε ως ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία και τη Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «βρισκόμαστε στον γκρεμό του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» καθώς περιέγραφε ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, αναγκάζοντας και τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο υποστράτηγος Keith Kellogg, 80 ετών, είπε στο Fox News για τις επισφαλείς γεωπολιτικές συνθήκες μετά την εκτόξευση του πυραύλου Oreshnik από τον Πούτιν για πρώτη φορά.

Ο απόστρατος στρατηγός, ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στην προηγούμενη διακυβέρνηση του Τραμπ, είπε: «Δεν νομίζω ότι έχει ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά βρισκόμαστε ακριβώς στον γκρεμό».

«Όταν κοιτάς τι συμβαίνει… με μια συμμαχία που ο Πρόεδρος Τραμπ κράτησε χωριστά. Ξέρεις, είχε τη Βόρεια Κορέα εδώ, είχε την Κίνα εδώ, είχε το Ιράν εδώ και τη Ρωσία εδώ.

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι έχουν ενταχθεί όλοι. Έχουμε έναν άξονα μαζί, και τρέφονται ο ένας από τον άλλον».

Το σχέδιο του Kellogg να επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία παρουσιάστηκε σε ένα έγγραφο πολιτικής για το συντηρητικό αμερικανικό think tank America First που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το έτος και είναι πιθανό να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της προσέγγισης της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ για τη διαχείριση της σύγκρουσης.

Σε αυτό, ο Kellogg μαζί με τον Fred Fleitz επέκριναν τον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Μπάιντεν και είπαν ότι η οικονομική και στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την μόχλευση του Κίεβου και της Μόσχας στις συνομιλίες.

Ο απόστρατος στρατηγός υποστήριξε την ώθηση της Ουκρανίας σε διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός απειλώντας ότι θα αποσύρει τη βοήθεια των ΗΠΑ, ενώ θα πει στη Μόσχα ότι η Ουάσιγκτον θα ενίσχυε την υποστήριξη προς το Κίεβο εάν ο Πούτιν δεν συμφωνήσει σε διπλωματική λύση.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Kellogg, η Ουκρανία θα έπρεπε να παραχωρήσει ένα σημαντικό κομμάτι κατεχόμενων εδαφών στη Ρωσία και να συμφωνήσει με τις δυτικές χώρες να μην επιχειρήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αναπτύξει μια «μακροπρόθεσμη αρχιτεκτονική ασφάλειας» για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες για το μέλλον – και θα επιβληθούν εισφορές στις ρωσικές πωλήσεις ενέργειας που θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο Τραμπ είπε ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήταν πρόεδρος και ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να σταματήσει άμεσα τη σύγκρουση – χωρίς ποτέ να αποκαλύψει τα σχέδιά του.

«Δεν μπορώ να σας πω αυτά τα σχέδια γιατί αν σας τα πω, δεν θα μπορέσω να τα χρησιμοποιήσω».

Αυτή ήταν η απάντηση του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, όταν πιέστηκε να αποκαλύψει πώς ακριβώς σκόπευε να σταματήσει τη σύγκρουση, η οποία μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του θα απέχει επτά εβδομάδες πριν από το τρίτο έτος της.

Ωστόσο, το σχέδιο του Kellogg για τον τερματισμό του πολέμου αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για την προσέγγιση του Τραμπ, ιδιαίτερα τώρα που ο απόστρατος στρατηγός έχει επιλεγεί ως ειδικός απεσταλμένος.

Στην εργασία του τον Απρίλιο, ο Kellogg αναγνώρισε ότι η λύση θα ήταν ένα «πικρό χάπι για να καταπιεί κανείς», αλλά τελικά θα ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

«Η ουκρανική κυβέρνηση και ο ουκρανικός λαός θα δυσκολευτούν να αποδεχτούν μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων που δεν θα τους δώσει πίσω όλη την επικράτειά τους ή, τουλάχιστον προς το παρόν, θα θεωρήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για τη σφαγή που προκάλεσε στην Ουκρανία».

«Όμως, όπως είπε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2023, “θέλω όλοι να σταματήσουν να πεθαίνουν”. Αυτή είναι και η άποψή μας».

Άλλα μέλη του στενού κύκλου του Τραμπ έχουν επίσης διατυπώσει παρόμοιες προτάσεις.

Τον Σεπτέμβριο, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έδωσε μια πρόγευση για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία υπό τον Τραμπ.

«Αυτό που φαίνεται μάλλον είναι κάτι σαν η τρέχουσα γραμμή οριοθέτησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να μετατρέπεται σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, βαριά οχυρωμένη για να μην εισβάλουν ξανά οι Ρώσοι», είπε ο Βανς.

«Η Ουκρανία παραμένει ανεξάρτητη. Η Ρωσία παίρνει την εγγύηση ουδετερότητας από την Ουκρανία. Δεν εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και σε κάποιους άλλους συμμαχικούς θεσμούς. Οι Γερμανοί και άλλα έθνη πρέπει να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Βανς.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Αιφνίδιος θάνατος 76χρονου άνδρα στο σπίτι του

Ένας 76χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στα...

Λωρίδα της Γάζας: Το 96% των παιδιών αισθάνεται ότι ο θάνατος θα έρθει άμεσα

Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας για την κατάσταση των...