17.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Το οριστικό σχέδιο Μουζάλα για την Κρήτη: Όχι σε Κέντρα Φιλοξενίας, εφόσον βρεθούν διαμερίσματα και σπίτια για τη φιλοξενία προσφύγων

Ημερομηνία:

Το μπαλάκι στην αυτοδιοίκηση πετά το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων στην Κρήτη. Σε σχετική επιστολή αναφέρεται ότι αν οι φορείς της αυτοδιοίκησης βρουν τους κατάλληλους χώρους, είτε είναι σπίτια ή δημόσια ή δημοτικά κτίρια για τη φιλοξενία των προσφύγων, τότε και η κυβέρνηση δε θα χρειαστεί να δημιουργήσει Κέντρα Φιλοξενίας.

Όπως είχαμε αναφέρει από χθες, και με δηλώσεις του βουλευτή Χανίων Αντώνη Μπαλωμενάκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ των βουλευτών Κρήτης και του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, όπου συζητήθηκαν οι λύσεις για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη.

Σήμερα εστάλη και η σχετική επιστολή προς την ΠΕΔ Κρήτη ως απάντηση στο αίτημα των δημάρχων της Κρήτης.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο από την επιστολή, το Υπουργείο τάσσεται ενάντια στη διασπορά των προσφύγων σε μεγάλη ακτίνα, με λίγα άτομα ανά περιοχή, και αυτό γιατί, όπως σημειώνει “θα δημιουργήσει θέματα συντονισμού και παρακολούθησης του πληθυσμού”.

Όμως, το Υπουργείο δεν είναι ενάντια στο να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, ώστε να μην προκύψει ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας. Πάντως, θα πρόκειται για χώρους οι οποίοι θα φυλάσσονται από αστυνομία ενώ την ευθύνη για τη σίτιση θα έχουν ΜΚΟ, αν και το Υπουργείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο φιλοξενίας και σε σπίτια, εφόσον υπάρξει τέτοια δυνατότητα μετά από πρωτοβουλία των δήμων. Αν αυτό είναι εφικτό, τότε δε θα υπάρξει ανάγκη για δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας.

Σημειώνεται σχετικά στην επιστολή:

«… οι ανωτέρω θέσεις που αφορούν τη δυναμικότητα των Κέντρων Φιλοξενίας δύνανται να μειωθούν κατά τον αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και διαμερίσματα υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της ΥΑ/ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η διασπορά των εν λόγω διαμερισμάτων που δύνανται να διασφαλίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλη ακτίνα με λίγα άτομα ανά περιοχή. Το εν λόγω φαινόμενο θα δημιουργήσει θέματα συντονισμού και παρακολούθησης του πληθυσμού αναφορικά με τα θέματα ένταξης και κάλυψης των αναγκών του. Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε Κέντρου φιλοξενίας».

Και σε άλλο σημείο:

Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να αναφερθεί με ρητό τρόπο ότι εφόσον υπάρξει δυνατότητα με πρωτοβουλία των Τοπικών Φορέων Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού) για εγκατάσταση προσφύγων σε εκμισθωμένες οικίες ή σε παραχωρημένα κατάλληλα δημόσια ή δημοτικά κτίρια, θα έχει την αμέριστη στήριξή μας και φυσικά θα οδηγήσει σε αναστολή του σχεδιασμού μας που αφορά τη δημιουργία συνολικά τη δημιουργία τεσσάρων δομών Φιλοξενίας στην Κρήτη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή ζητούμενο είναι η υλοποίηση δράσεων ένταξης και κοινωνικής συνοχής των προσφύγων, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.

Η λειτουργία των δομών θα είναι υπό την εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου ενώ θα συνδράμουν ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί. Η σίτιση των φιλοξενούμενων προσφύγων θα γίνεται με ευθύνη των ΜΚΟ είτε των φορέων της πολιτείας με τη χρήση catering, ενώ οι δομές εξωτερικά θα φρουρούνται από άνδρες της ΕΛΑΣ.

Διαβάστε όλη την επιστολή πατώντας ΕΔΩ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί...

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς...