Ας ξεκινήσουμε λέγοντας μερικά πράγματα σχετικά με την Γάζα. Σύμφωνα λοιπόν με την ετήσια έκθεση της UNRWA για το 2010, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό ανεργίας στην Γάζα είναι 45,2 τοις εκατό, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Για τους εργαζόμενους η αγοραστική δύναμη των μέσων μηνιαίων μισθών μειώθηκε κατά 7,9 % κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2010.
Εκτιμάται από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ότι 300.000 κάτοικοι της Γάζας ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Η ποιότητα του νερού κατά 95% είναι ακατάλληλη για κατανάλωση. Τον Ιούνιο του 2011 η αναπληρωτής Υπουργός Υγείας της Γάζας έκανε λόγο για την μεγάλη κρίση που επικρατεί στον χώρο της υγείας, εξαιτίας του πολύχρονου εμπάργκο που έχει επιβάλλει το επάρατο κράτος του Ισραήλ στην Γάζα με αποτέλεσμα να περνάει μόνο το ένα τρίτο των απαιτούμενων φαρμάκων και του ιατρικού υλικού.
Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει ότι 178 είδη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών απαραίτητων αντιβιοτικών, έχουν εξαντληθεί και ότι 123 είδη απαραίτητων ιατρικών προμηθειών δεν ήταν διαθέσιμα σε διάφορα τμήματα. Στις 13 Ιουνίου 2011 όπως αναφέρεται , η Λωρίδα της Γάζας είχε να προμηθευτεί με φάρμακα και απαραίτητο ιατρικό υλικό από τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική. Μια πρόσφατη νορβηγική μελέτη ανέφερε, ότι διαπιστώθηκε ότι μόνο εκατό από τους διακόσιους εξήντα ασθενείς με καρκίνο μπορούν να λάβουν την θεραπεία, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να γίνονται συχνές διακοπές ρεύματος.
Στα μέσα του 2010 λιγότερα από τα μισά κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας ήταν εξοπλισμένα με εφεδρικές γεννήτριες. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς με αιμοκάθαρση οι οποίοι πρέπει να αποσυνδεθούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων στο αίμα! Στις 23 Ιουνίου 2011, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «η χαλάρωση της απαγόρευσης τον Ιούνιο του 2010 είχε μικρή επίδραση στην καθημερινή ζωή των κατοίκων στην Γάζα, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ευημερουσών κλάδων της οικονομίας τους, όπως ήταν στο παρελθόν».
Αυτή είναι η ακραία κατάσταση που έχει επιφέρει η ισραηλινή πολιτική και στην οποία η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ήταν θλιβερά ανεπαρκής και χαλαρή. Η κατάσταση, όπως για παράδειγμα περιγράφεται από το Κουαρτέτο, είναι ως « απελπιστική ανθρωπιστική κρίση στην Λωρίδα της Γάζας» και ότι ο πληθυσμός βιώνει αβίωτες συνθήκες». Για να συμπληρώσει ότι έχουν ωστόσο βελτιωθεί οι συνθήκες την τελευταία χρονιά (…), συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής αύξησης στην ποσότητα των αγαθών και των υλικών που διακινούνται προς την Γάζα, την αύξηση της διεθνούς δραστηριότητας και την διευκόλυνση σε ορισμένες εξαγωγές.
Με λίγα λόγια τα πράγματα στην Γάζα βαίνουν καλώς!
Μερικές εξαγωγές πράγματι! Σύμφωνα με την οργάνωση Gisha, μέχρι τις 29 Ιουνίου ούτε ένα φορτηγό με προϊόντα εξαγωγής δεν είχε εγκαταλείψει την Γάζα. Αυτή με λίγα λόγια είναι η πραγματικότητα την οποία οι ανά τον κόσμο ηγέτες πολύ καλά γνωρίζουν, καλύτερα από τον καθένα και είναι αυτή που έχει οδηγήσει στον σχηματισμό ενός ακόμα στολίσκου για την Γάζα.
Ως απάντηση σε αυτήν την πρωτοβουλία, το Ισραήλ σπεύδει να την χαρακτηρίσει ως υπονόμευση του δικαιώματός του να αμυνθεί και παραβίαση της ισραηλινής νομοθεσίας, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλεσε την δράση των διοργανωτών «ανεύθυνη και προκλητική». Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών William Hague χαρακτηρίζει τον στολίσκο «προκλητικό» και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε ότι η βοήθεια και η διάθεση των αγαθών προς την Γάζα πρέπει να διοχετεύεται μέσω των «νομίμων οδών». Ωστόσο ξέρουμε τι κάνει το Ισραήλ με αυτές τις περιβόητες νόμιμες οδούς. Το Ισραήλ αφήνει να περάσει στην Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο ενώ αφήνει απέξω ευπαθή προϊόντα με σύντομη ημερομηνία λήξης.
Γνωρίζει ο Γραμματέας του ΟΗΕ ότι για παράδειγμα από τα δομικά υλικά που κατασχέθηκαν από την τελευταία αποστολή του στολίσκου, περισσότερο από 10.000 τόνους, ποτέ δεν έφτασαν στην Γάζα;
Ότι ένα μεγάλο μέρος του φορτίου έχει σταλεί σε χώρους υγειονομικής ταφής στην έρημο Νεγκέβ;
Ότι το πλοίο «Πνεύμα της Rachel Corrie» προσπάθησε να παραδώσει στην Γάζα αγωγούς αποχέτευσης που είναι πεταμένοι σε μια αποθήκη στην Αίγυπτο;
Εν τω μεταξύ τα ανταλλακτικά που νόμιμα είχαν αγοραστεί από τις παλαιστινιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (συστήματα ενέργειας, αποχέτευσης και ύδρευσης), σκόπιμα καθυστέρησαν από τους ισραηλινούς και δεν έφτασαν ποτέ στην Γάζα. Είναι νόμιμα όλα αυτά;
Και γιατί το κουαρτέτο και η ΕΕ δια των εκπροσώπων της, επιμένουν να συνδέουν τον στολίσκο στην Γάζα με τις εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίντ; Ο Σαλίντ ούτε κανένα παιδί είναι, ούτε έχει υποστεί βασανιστήρια ή σεξουαλική κακοποίηση. Τον Οκτώβριο του 2010 το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι 6.700 φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι κρατούνταν στο Ισραήλ από τους οποίους 283 ήταν παιδιά και 35 γυναίκες. Φυλακίστηκαν 192 χωρίς λόγο ενώ 820 εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ένας μακρύς κατάλογος κάνει λόγο για σεξουαλική κακοποίηση με ηλεκτροσόκ παιδιών που κρατούνται στο Ισραήλ!
Ο «Στολίσκος της Ελπίδας» έχει στην πραγματικότητα δαιμονοποιηθεί και παρενοχλείται από μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία από το Ισραήλ, το οποίο ανησυχεί σοβαρά, ότι η κακή δημοσιότητα εξαιτίας των περσυνών γεγονότων, θα επαναληφθεί και αυτήν την φορά. Οι ψυχολογικού τύπου επιθέσεις από την Ισραηλινή κυβέρνηση, κατάφεραν να κάνουν αυτό που το Free Gaza Movement έχει αποτύχει να κάνει εδώ και δύο χρόνια, από την δημοσιοποίηση των προσπαθειών για το σπάσιμο του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας: Να αναφέρεται στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων του κόσμου έντυπων και ηλεκτρονικών !
Έτσι οι διπλωμάτες του Ισραήλ έχουν τεθεί στην υπηρεσία του ψεύδους υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δεσμοί ανάμεσα στον στολίσκο και την τρομοκρατία, ότι ο στολίσκος είναι περιττός και ότι το Ισραήλ είναι το …θύμα!!! Όσο μεγαλύτερα ψέματα τόσο το καλύτερο φυσικά.
Ανάμεσα στα άλλα που κάνει το Ισραήλ είναι η αίτηση που υπέβαλε στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα στην οποία δηλώνει ότι επτά από τα πλοία πιθανότητα είναι εσφαλμένα καταχωρημένα! Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Λίπερμαν έβαλε την Ελλάδα και την Κύπρο να αντιταχθούν στον στολίσκο.
Είναι εύκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς την συμπεριφορά της Ελλάδας. Τα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν την χώρα έχουν ως αποτέλεσμα να υποκύψει στις πιέσεις του Ισραήλ για απαγόρευση της διέλευσης του στολίσκου με τα απαραίτητα φυσικά ανταλλάγματα. Ως αντάλλαγμα για αυτήν την διευκόλυνση ο Νετανιάχου θα κάνει ανοίγματα προς τους ευρωπαίους ηγέτες ζητώντας να παράσχουν οικονομική βοήθεια στην νέα σύμμαχό του! Τέτοιος ξεπεσμός για την χώρα μας!
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμποδιστεί το αμερικάνικο πλοίο «Το θράσος της Ελπίδας» ο καπετάνιος του οποίου John Klusmer, αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην φυλακή σε απαράδεκτες συνθήκες, με στέρηση νερού και τροφής . Ο καθηγητής Richard Falk, ειδικός στο διεθνές δίκαιο έχει δηλώσει ότι «Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να κατακρατεί πλοία που φέρουν ξένη σημαία στα λιμάνια της, παρά μόνο για τους σκοπούς της διασφάλισης της πλεύσης μέσω έγκαιρης επιθεώρησης».
Ένα γαλλικό σκάφος ήδη πλέει προς την Γάζα και σίγουρα το παιγνίδι δεν έχει ακόμα τελειώσει όσο υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να υπάρξει νομική αμφισβήτηση για όλα αυτά τα σοβαρά θέματα που αναφέρονται παραπάνω. Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του μπορεί να κέρδισαν τον πρώτο γύρο, αλλά όσο οι αντίπαλοι είναι σοβαρά αποφασισμένοι τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί.
Και επιτέλους ας σταματήσουν να διασύρουν την χώρα μας αυτοί που μας κυβερνούν. Φτάνει τόσος διασυρμός !
Ο αγώνας των λαών είναι πάνω από τις ανήθικες πολιτικές σκοπιμότητες.
Αγγελική Ελ.Ροσμαράκη