15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το παλίμψηστο των Χανίων ανήκει στα Χανιά

Ημερομηνία:

Του Μανώλη Ντουντουνάκη *

Οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι το 1978, με την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, απαλλοτριώθηκε μια έκταση παραπάνω από 3.000 στρέμματα στο Ακρωτήρι Χανίων για να καλύψει μακροπρόθεσμα τις κτηριακές του ανάγκες. Στη συνέχεια, εξαιτίας της έλλειψης κτηριακής υποδομής και με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας, γενναιόδωρα του παραχωρήθηκαν ιστορικά μνημεία της σύγχρονης αλλά και παλιότερης Ιστορίας του τόπου. Στον λόφο που δεσπόζει στο Ενετικό Λιμάνι, ‘Μπαλκόνι των Χανιών’ τον αποκάλεσαν, βρίσκεται το ανεξαργύρωτης ιστορικής μνήμης κτηριακό συγκρότημα με το οποίο το 1985 ‘προικίστηκε’ από την πόλη το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Όμως,η προηγούμενη διοίκηση του Πολυτεχνείου, ο Πρύτανης καιμετέπειταβουλευτής της Ν.Δ και υπουργός, έκρινε ότι δε το χρειάζεται πια, καιτο μίσθωσεμε συνοπτικές και αδιαφανείςδιαδικασίεςσε ιδιωτική εταιρεία έναντι του ποσού των 360.000 ευρώ τον χρόνο, με σκοπό να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο. Τότε, η απόφαση αυτή θεωρήθηκε από το κόμμα της Ν.Δ και προσωπικά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως φάρος που θα σηματοδοτεί το τρόπο αξιοποίησης της λιμνάζουσας περιουσίας των Πανεπιστημίων.

Αρκετάχρόνιαμετά, φαινεται η υπόθεσηνα αποτελεί το πολιτικόΒατερλό των εμπνευστων της, παρά την ισχυρήπολιτικήστήριξη από την οικογένειαΜητσοτάκη και προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Παρά την απομάκρυνση της κατάληψης“RosaNera” από το χώρο, με την επέμβαση της αστυνομίας, πριν ένα χρόνοπερίπου, ηυπόθεσηέχειβαλτώσει, σε πλήθοςδικονομικών, χωροταξικών και αρχαιολογικώνπροβλημάτων – παραβάσεων, ενώ ο ενοικιαστής δεν είναι συνεπής στις συμβατικές υποχρεώσεις του, απέναντι στο Πολυτεχνείο. Παράλληλαέχειαναπτυχτεί ένα πολύ ισχυρόκίνημα στη πόλη των Χανίωνενάντια στη ξενοδοχοποιηση του χώρου, καθώςτα δημόσια αγαθά δεν μπορεί να στερούνται από την πόλη και τους πολίτες της.Είναι σημαντικό να τονίσουμε, τρίαγεγονότα:

  • Το ΠολυτεχνείοΚρήτηςέχειλάβει,σημαντικέςαποφάσειςπαραχώρησηςδικής του έκτασης για να στεγάσει το Κολυμβητήριο που χρειάζονται τα Χανιά
  • Το ΠολυτεχνείοΚρήτης σε δική του έκταση και με δικό του κόστοςκαλύπτει τις ανάγκες του ΠάρκουΔιάσωσηςΧλωρίδας & Πανίδας
  • Το ΠανεπιστήμιοΚρήτης, στο Ρέθυμνο, παραχωρείδωρεάν την απαραίτητηέκταση για να στεγαστεί το νέο ΝοσοκομείοΡεθύμνης

Πριν λίγεςμέρες, μετά από προτροπή και του επενδύτη, η αστυνομίααπεχώρησε από το χώρο και η «RosaNera» κατέλαβε εκ νέου το χώρο.

Πολύ φοβάμαι, ότι μακροπρόθεσμα οδηγούμαστε σε:

  • Πληρωμή παχυλών αποζημιώσεων στον ενοικιαστή, ενώ
  • Τα κτήρια θα παραμείνουν  σε χρήσεις που δεν τους αρμόζουν

Οφείλουμε, ως πολίτες και κοινωνία, να απαιτήσουμε από το Πολυτεχνείο Κρήτης:

  • Να αποστασιοποιηθεί από την απόφαση της προηγουμενης πρυτανείας,
  • Να βρει άμεσα μια συμβιβαστικήλύση με τον ενοικιαστή για τη κατάργηση της σύμβασης,
  • Να έρθει σε επαφή με τους φορείς των Χανίων για την παραχώρηση των μνημείων στη πολη

Συνιστά μέγιστο ατόπημα ενός δημόσιου πνευματικού ιδρύματος να διαχειρίζεται την ιδιοκτησία του, που είναι δημόσιος χώρος, ως προϊόν και όχι ως αγαθό. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο ακόμα ένα κληροδότημα που πρέπει να αξιοποιηθεί με επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.Το παλίμψηστο των Χανίων ανήκει δικαιωματικά στα Χανιά, όπου και πρέπει να επιστραφεί.

* Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠM.Sc. – Υπ. Δρ. Πολυτεχνείου ΚρήτηςΕργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό Πολυτεχνείου Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...