Μπορεί ο Τραμπ να πάγωσε για 30 ημέρες τους δασμούς που επέβαλε σε Καναδά και Μεξικό, ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον ο εμπορικός πόλεμος Ουάσινγκτον και Πεκίνου είναι αναπόφευκτος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση της Κίνας ανήγγειλε την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών ύψους 15% στον εισαγόμενο άνθρακα και στο εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, μέτρα που αποτελούν αντίποινα για την επιβολή από την Ουάσιγκτον επιπλέον δασμών 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, χωρίς καμιά εξαίρεση.
Οι επιπλέον δασμοί που ανακοινώθηκαν από το Πεκίνο θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 10η Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, δασμοί 10% θα επιβληθούν στο αμερικανικό εισαγόμενο πετρέλαιο, καθώς και σε διάφορα προϊόντα άλλων κατηγοριών, διευκρίνισε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των δασμών που επέβαλε ο Τραμπ.
Οι νέοι δασμοί αποτελούν απάντηση στη «μονομερή αύξηση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες το Σαββατοκύριακο, δήλωσε το Πεκίνο. Η αύξηση αυτή, σημειώνει, «παραβιάζει σοβαρά τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δεν κάνει τίποτα για την επίλυση των δικών της προβλημάτων και διαταράσσει την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Επίσης η Κίνα ανακοίνωσε πως διενεργείται έρευνα για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της σε βάρος της Google, αμερικανικού γίγαντα της τεχνολογίας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι προσέθεσε την PVH Corp, η οποία διαχειρίζεται την Calvin Klein και άλλα fashion brands, καθώς και την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Illumina στον κατάλογο των «αναξιόπιστων οντοτήτων».