15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Το Πολυτεχνείο ζει!”: Πλήθος καλεσμάτων για την αυριανή πορεία για την επέτριο του Πολυτεχνείου στα Χανιά

Ημερομηνία:

Πλήθος τα καλέσματα για την αυριανή πορεία για το Πολυτεχνείο στα Χανιά.

Η αρχική συγκέντρωση θα γίνει σε δύο σημεία, στο κτίριο Παπαδόπετρου που τελεί υπό κατάληψη και στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 6 το απόγευμα.

Καλέσματα και μηνύματα για το Πολυτεχνείο έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι φοιτητικοί σύλλογοι ΕΛΜΕΠΕ και Πολυτεχνείου Κρήτης, η κατάληψη Rosa Nera, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, το ΚΕΕΡΦΑ, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθερωση, το ΣΕΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αλλά και το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Ακολουθούν τα κείμενα:

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ΕΛΜΕΠΕ και Πολυτεχνείου Κρήτης

Την Παρασκευή 15/11 πραγματοποιήθηκε κατάληψη του κτηρίου Παπαδοπέτρου στην Τζανακάκη. Ύστερα από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΕΛΜΕΠΑ  (πρώην ΤΕΙ) και του Πολυτεχνείου Κρήτης που στηρίχτηκαν από μαθητές και σωματεία εκπαιδευτικών κατεβηκάμε σε μια μαζική πανεκπαιδευτική πορεία. Φέτος κλείνουμε δέκα χρόνια από τότε που ο πρώην πρύτανης Γρυσπολάκης έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να εκκενώσουν το κτήριο Παπαδοπέτρου που εώς τότε άνηκε στον φοιτητικό σύλλογο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Με τα μάτια στραμμένα προς την επέτειο της 17 Νοέμβρη και με το αίτημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να μη φαίνεται να είναι και τόσο μακρινό, επανοικιοποιηθήκαμε το εν λόγω κτήριο με σκοπό να ξαναζωντανέψει και να επιστρέψει στα χέρια των φοιτητών και της χανιώτικης κοινωνίας με τριήμερες εκδηλώσεις.

Πάγειο αίτημα του ενιαίου συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν το κτήριο Παπαδοπέτρου να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των αναγκών μας και να μπορεί να είναι ένας χώρος που θα δέχεται όλη τη φοιτητική κοινότητα είτε ως λέσχη εστίασης, είτε ως μηχανογραφικό κέντρο, είτε ως βιβλιοθήκη, είτε ως χώρος που θα στεγάζει πολιτιστικές ομάδες.  Η συμβολική αυτή κίνηση η οποία αποφασίστηκε ύστερα από πολύ μαζικές συνελεύσεις γίνεται στα πλαίσια εναντίωσης της κατάργησης του ασύλου και της γενικότερης καταστολής που ασκεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη νεολαία και στον κόσμο της εργασίας, πατώντας σε ένα έφορο έδαφος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας τα γεγονότα από την ημέρα εκλογής της κυβέρνησης, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουμε αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Από το φακέλωμα των συνδικαλιστών μέχρι και τις συλλήψεις και την ακραία μορφή καταστολής των ΜΑΤ προς τους φοιτητικούς συλλόγους στην ΑΣΟΕΕ. Από τις εκκενώσεις καταλήψεων για να απομακρύνουν τα “επικίνδυνα”  προσφυγόπουλα μέχρι την εισβολή δυνάμεων καταστολής σε χώρους διασκέδασης. Ταυτόχρονα το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία αλλάζει ριζικά τον χάρτη όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, διαλύοντας τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Φοιτητικοί σύλλογοι, σε όλη την Ελλάδα αντιστέκονται κόντρα σε αυτό το πολυνομοσχέδιο, βγάζοντας μαζικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί θέλουμε το κτήριο Παπαδοπέτρου να αποτελέσει έναν ζωντανό χώρο και ένα κέντρο  αγώνα με κορύφωση την πορεία της 17 Νοέμβρη. Καλούμε όλη τη χανιώτικη κοινωνία να μας στηρίξει στον αγώνα μας για τα προφανή, δημόσια-δωρεάν παιδεία για όλους και πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/11 ΣΤΙΣ 6Μ.Μ. ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Rosa Nera: ΠΟΡΕΙΑ από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, Κυριακή 17 Νοέμβρη, 6 μ.μ.

Αφουγκραζόμαστε το ζόφο.

Είδαμε το θέαμα των γελοίων υποκειμένων που «τρώνε χοιρινό», με τις ευλογίες της εξουσίας, για να δείξουν το μίσος τους στις προσφυγικές οικογένειες, την ώρα ακριβώς που οι οικογένειες αυτές των προσφύγων περιμένουν το συσσίτιο μέσα σε στρατόπεδα εγκλεισμού, και κάτω από τη μπότα του έλληνα φασίστα και ανθρωποφύλακα.

Βλέπουμε τις ρατσιστικές ομάδες και τις απάνθρωπες και ανορθολογικές ιδέες τους να προβάλλονται θετικά από τα ΜΜΕ, ενώ τα κινήματα είτε να αποκρύβονται (όπως η μαζική διαδήλωση μετά από την εισβολή μπάτσων στην ΑΣΟΕΕ) είτε να παρουσιάζονται μέσα από ψευδείς ειδήσεις (όπως στην περίπτωση των εκκενώσεων καταλήψεων στέγης μεταναστών)

"google ad"

Βλέπουμε τις συμμορίες των ΜΑΤ να εμποδίζουν με τις ευλογίες των πρυτάνεων την φοιτητική κοινότητα να οργανώσει τις διαδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του πολυτεχνείου.

Τους μπάτσους στην Αθήνα να βασανίζουν σαδιστικά διαδηλωτές. Να μπουκάρουν σε νυχτερινά κέντρα και να κρατούν δεμένα πισθάγκωνα διακόσια άτομα με το όπλο παρατεταμένο ή να κάνουν «πλάκα» γδύνοντας ανθρώπους.

Ακούμε, τον διπλανό ψηφοφόρο να ανακαλύπτει πως και με την καινούργια κυβέρνηση πάλι μαλάκας έμεινε, ακριβώς όπως και με την προηγούμενη.

Ζούμε μέσα στη φρίκη ενός καιρού που τα πτώματα παιδιών και άλλων φυγάδων πολέμου ή εκμετάλλευσης γεμίζουν το Αιγαίο – αυτό το νεκροταφείο αθώων ψυχών. Και απωθούμε βολικά τα εγκλήματα – στα οποία οι διπλανοί μας συναινούν – στο συλλογικό υποσυνείδητο.

‘Ομως, όπως έλεγε εκείνο το παλιό τραγούδι: «Ο πόλεμος, παιδιά, είναι μόλις μια τουφεκιά μακριά…». Και τα ντόπια αφεντικά θεωρούν πάντα τον πόλεμο λύση για την κρίση τους, και εμάς κρέας για τα κανόνια τους…

17 Νοέμβρη, πάντα φορτισμένη.

Το ίδιο ερώτημα όλων των τελευταίων χρόνων: ποιες ζωές θα αντιπαρατεθούν στους φασίστες;

Nα σταθούμε, αποτελεσματικά και αδιαπραγμάτευτα, ενάντια: στις πρόσφατες επιχειρήσεις καταστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων, των καταλήψεων στέγης μεταναστών και προσφύγων και της ευρύτερης επίθεσης της αστυνομίας στην κοινωνία.

Στόχος της κρατικής τρομοκρατίας είναι η εγκαθίδρυση του φόβου, η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και των αξιών της και η υποτίμηση της εργασίας.

Γι αυτούς τους λόγους στις 17 Νοέμβρη είναι αυτονόητο, για την εργατική και ελευθεριακή παράδοση της Κατάληψης Rosa Nera, πως κατεβαίνουμε στο δρόμο.

Αλλά και για την υπεράσπιση της ιστορικής και της ταξικής μνήμης: Για να θυμίσουμε στα «Παπαδοπουλάκια» πως εκτός του ότι αντιστεκόμαστε στον ταξικό κόσμο των αφεντικών, είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε και κάθε προσπάθεια τους να κατρακυλήσουμε σε ακόμα πιο βάρβαρες συνθήκες.

Γιατί, στην επικράτεια της λήθης, εμείς δεν θα ξεχάσουμε τα αδέρφια μας: τις γυναίκες και τους άντρες στις γειτονιές μας που έδωσαν τη ζωή τους ενάντια στη δικτατορία, όπως και τους ανθρώπους μας, «κοντινούς» και «μακρινούς», που βασανίστηκαν από τη χούντα χωρίς να εξαργυρώσουν την αντίστασή τους ούτε να προδώσουν τους αγώνες τους.

17 Νοέμβρη 2019: Να υπερασπίσουμε την συνέχεια, την παράδοση και την αντίσταση των εργατικών αγώνων ενάντια στην καταστολή και τους φασίστες που χρησιμοποιούν και σήμερα οι εκμεταλλευτές κάθε καθεστώτος.

Να απαντήσουμε ταξικά, κοινωνικά, ανθρώπινα.

Αρκετά ανεχτήκαμε την έλλειψη, είναι ώρα να πάρουμε πίσω τις κλεμμένες μας ζωές: να αγωνιστούμε με πρόταγμα ένα κόσμο όπου θα είναι δυνατό να μοιραστούμε την αφθονία της συλλογικής μας εργασίας.

Να υπερασπιστούμε την ελευθερία της ανθρώπινης μετακίνησης και την απροϋπόθετη υποδοχή των φυγάδων των διακρατικών πολέμων, ώστε να σταματήσουμε το μεγάλο έγκλημα των καιρών μας.

ΠΟΡΕΙΑ από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, Κυριακή 17 Νοέμβρη, 6 μ.μ.»

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθερωση

Οι σύγχρονες κυβερνήσεις “μυρίζουν” κάτι από χούντα! Η νεολαία, όπως και το ’73, θα τους ανατρέψει!

Καλούμε τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εργαζομένους, τους ανέργους και συνολικά το χανιώτικο λαό στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, με προσυγκέντρωση στις 6:00 μ.μ. έξω από το Μέγαρο Παπαδοπέτρου, όπως επίσης και στη επίσκεψη και συμμετοχή στα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν αυτό το τριήμερο στο Μέγαρο Παπαδοπέτρου, που άνοιξαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης προς κάθε πολίτη

Είναι καθήκον μας να σηκώσουμε κεφάλι και να σπάσουμε την τρομοκρατία που επιβάλλεται τόσα χρόνια μετά τη χούντα στον ελληνικό λαό, με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσων που μας στερούν τα δικαιώματα και το μέλλον μας. Οι μαζικότατες κινητοποιήσεις της νεολαίας το τελευταίο διάστημα τους έχει τρομοκρατήσει, κι έτσι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα όργιο καταστολής εναντίον κάθε αγωνιστή και κάθε πληττόμενου! Αυτό δείχνει ότι αυτές τις μέρες φοβούνται τη νεολαιίστικη οργή. Δείχνει ότι τόσα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ακόμη τους ενοχλεί!

Γιατί τι να πουν στους μαθητές που τους κόβουν τα όνειρα; Που τους στοιβάζουν σε υπεράριθμες τάξεις, που τους ξεπατώνουν στην παπαγαλία και στις εξετάσεις, και όσους δεν “αριστεύουν” τους πετούν στην τεχνική εκπαίδευση και τους βάζουν να δουλεύουν από 15 χρονών. Πώς να μιλήσουν σε αυτούς για εξεγέρσεις;

Τι να πουν στους φοιτητές; Σ’ αυτούς που δουλεύουν για να σπουδάσουν, σ’αυτούς που τα παρατάνε, σ’ αυτούς που παίρνουν ένα πτυχίο και δεν ξέρουν αν θα τους δώσουν δουλειά, σ’ αυτούς που κάνουν μάθημα και ακούν τις κρότου-λάμψης των ΜΑΤ που περικυκλώνουν τη σχολή τους; Τι να πουν στη νέα γενιά που είναι καταδικασμένη σε μία περιπλανώμενη και «υποκατώτατη ζωή»; Πώς να τους μιλήσουν αυτοί για εξεγέρσεις;

Τι να πουν στους φτωχούς; Τους ντόπιους εργάτες που τους ξεζούμισαν τόσα χρόνια για να πλουτίσουν κι άλλο τα αφεντικά τους. Που τους πήραν το μισθό και τον ελεύθερο χρόνο, που τους απέλυσαν μαζικά και τους έριξαν και το φταίξιμο γιατί δεν ήταν δήθεν καλοί και “άριστοι”. Τους μετανάστες που τους έπνιξαν, τους στοίβαξαν, τους χώρισαν από την οικογένειά τους, τους έβαλαν να δουλεύουν στα χωράφια για μια μπουκιά φαΐ. Που τους ξεφτίλισαν. Για ποιά ανελευθερία και ποια χούντα θα τους πουν;

Τι να πουν στις γυναίκες; Που παρενοχλούνταν σεξουαλικά κι αυτοί έκαναν πλάκα στα μεσημεριανά. Που βιάστηκαν και σκοτώθηκαν κι αυτοί αθώωσαν κυνικά τους θύτες. Που όταν εκείνες αμύνθηκαν αυτοί τις τιμώρησαν κιόλας. Που δεν έχουν καν ίσες ευκαιρίες στη δουλειά.

Τι να πουν στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα; Που δεν μπορούν να εκφράσουν τον εαυτό τους ελεύθερα στο δρόμο. Που όσοι σκότωσαν τον Ζακ, δεν το έκαναν μία, αλλά δεκάδες φορές, βαφτίζοντάς τον κλέφτη, πρεζάκι, λέγοντας “καλά να πάθει”.

Τι θα πουν σε όλους μας; Ότι αξίζουμε μια καλύτερη ζωή; Όχι δα. Το ψάρι δεν βαφτίζεται κρέας. Για ποια ελευθερία θα μας μιλήσουν όταν σε κάθε προσπάθεια αντίστασης παρατάσσουν τους επαγγελματίες τραμπούκους με χημικά και ξύλο στα τυφλά. Για ποια δημοκρατία θα μιλήσουν, που κυβερνούν με νομοσχέδια κατεπείγοντος, που ελέγχουν όλα τα κανάλια, που ό,τι διαφορετική φωνή υπάρχει την κυνηγούν με πρόστιμα και διώξεις.

Τι θα πουν για το στρατό, που φέρνουν το ΝΑΤΟ και τα πολεμικά του σχέδια στο Αιγαίο, που βγάζουν φωτογραφίες στις κοινές ασκήσεις θανάτου για να δείξουν αμείλικτοι, που 10 μαθήτριες γελοιοποίησαν τις στρατιωτικοποιη- μένες παρελάσεις τους και λύσσαξαν να τις διαπομπεύσουν. Ό,τι και να κάνουν, η πολιτική που έχουν εφαρμόσει τόσα χρόνια που έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους δεν μπορεί να βαφτιστεί καλή, όσο κι αν αυτοί ζητούν υπομονή για την ανάπτυξη που δήθεν θα φέρουν. Το μόνο που ελπίζουν είναι να μπορουν ακόμα να λένε “καθίστε φρόνιμα γιατί υπάρχει και η χούντα”.

Όσο κι αν προσπαθούν όμως, οι λαοί δεν μένουν στο γύψο. Είναι αυτοί που κινούν την ιστορία με τους αγώνες και τις θυσίες τους. Είναι αυτοί που όπως μας διδάσκει και η εξέγερση του ‘73 μπορούν να ανατρέψουν και τα πιο σκληρά καθεστώτα. Μπορούν ακόμα κι όταν όλα φαίνονται ήρεμα και ομαλά στην επιφάνεια, να στρέψουν την οργή τους στον πραγματικό εχθρό, τις αστικές κυβερνήσεις, τους καπιταλιστές και την εξουσία τους, να φέρουν τα πάνω κάτω.α. Η ιστορία δεν τελείωσε, οι εξεγέρσεις του σήμερα έρχονται από το μέλλον!

Το απελευθερωτικό μήνυμα του Νοέμβρη θα μένει  ζωντανό όσο υπάρχει αδικία, φτώχεια, ανελευθερία. Για να νικήσει όμως οριστικά, χρειάζεται να γίνει έμπνευση για νέους αγώνες, που θα βάλουν στόχο να ζήσουμε αλλιώς, σπάζοντας τις αλυσίδες μια κοινωνίας που διαλύει την ανθρώπινη ζωή και τη φύση στο βωμό του κέρδους. Οι νέες κοινωνικές αναταραχές κυοφορούν την δυνατότητα για τα απελευθερωτικά κινήματα της νέας εποχής.

Για να νικήσουν όμως πρέπει να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, η υποταγή στην λογική του μικρότερου κακού, ο πάση θυσία κυβερνητισμός και συμβιβασμός με την Ε.Ε. όπως έγινε με την πολιτική πρόταση τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έρχεται για ακόμα μία φορά να μας θυμίσει πως ο μόνος δρόμος επιβολής κατακτήσεων είναι αυτός του οργανωμένου, εξεγερμένου λαού! Χρειαζόμαστε αγώνες που θα πηγαίνουν ως το τέλος, που θα οργανώνονται δημοκρατικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και θα έχουν εκείνα τα πολιτικά καύσιμα που θα μπλοκάρουν την επίθεση του αντιπάλου και θα αναδεικνύουν την προοπτική μιας άλλης ζωής και οργάνωσης της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική αριστερά, για τις νικηφόρες επαναστάσεις και τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα. Η ιστορία δεν τελείωσε, οι εξεγέρσεις του σήμερα έρχονται από το μέλλον!

Για να μην “ξαναμπούν σε γύψο” οι δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες

Για να ξαναγράψουμε  το σημερινό “έξω το ΝΑΤΟ – εξω οι ΗΠΑ”

Nα ξαναπιάσουμε το νήμα του Νοέμβρη βγαίνοντας στην πρώτη γραμμή της πάλης, για να χάσει το κεφάλαιο δύναμη, πλούτο και εξουσία!

Για τις εξέγερσεις της εποχής μας!

Όλοι-ες στην πορεία για την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 την Κυριακή 17 Νοέμβρη με προσυγκέντρωση στις 6.00μ.μ. έξω από το Μέγαρο Παπαδοπέτρου.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών: Ο ΑΓΩΝΑΣ για «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

«Έτσι γα..νε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες;» κραύγαζε ο ΜΑΤατζής κατά τη διάρκεια βασανισμού ατόμου πριν λίγες μέρες. Με διαφορά ωρών, κλιμάκιο έξι ανδρών της Κρατικής Ασφάλειας απαγάγει φοιτητή που συμμετείχε στην κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στην ΑΣΟΕΕ. Είναι γεγονός ότι βιώνουμε την όλο και περισσότερο εντεινόμενη κατασταλτική υστερία που προτάσσει η κυβέρνηση με το δόγμα “νόμος και τάξη”. Με οργανωτικό ενορχηστρωτή τον υπουργό ΠΡΟΠΟ Μ. Χρυσοχοΐδη και ιδεολογικούς παρακινητές τον ακροδεξιό θύλακα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, πολλές περιοχές της χώρας θυμίζουν τα χρόνια πριν την μεταπολίτευση. Εδώ και πολύ καιρό μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης και δημοσιογράφοι πρωτοκλασάτων ΜΜΕ σπέρνουν το δηλητήριο του κυνισμού για θέματα καταστολής και αστυνόμευσης, μιλώντας για «νέους Γρηγορόπουλους» και επιβολή της «φυσικής εξουσίας» «με κάθε μέσο και κάθε κόστος».

Στο στόχαστρο βρίσκεται οποιοσδήποτε αρνείται τον ρόλο της βιτρίνας της «ανάπτυξης» και της «κανονικότητας». Οι φοιτητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις παρουσιάζονται ως ενέργειες μειοψηφιών και κουκουλοφόρων-μπαχαλάκηδων. Οι καταλήψεις προσφύγων ως εστίες υγειονομικής μόλυνσης ή λαθρεμπορίου, ενώ αυτές που στεγάζουν πολιτικές συλλογικότητες ως γιάφκες τρομοκρατών. Όσο για μορφές πάλης της απεργίας ή της διαδήλωσης, αυτές εμφανίζονται ως κατάλοιπο του παρελθόντος και καθημερινό βάσανο για τους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω επισφραγίζονται με την ακραία αντιδημοκρατική και επικίνδυνη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που μετατρέπει σε «τρομοκρατική» την μαχητική πάλη του μαζικού κινήματος, κτυπώντας το δικαίωμα στη διαδήλωση, καταστέλλοντας μαθητικές πορείες, μηνύοντας με εξοντωτικά πρόστιμα αγωνιστές κ.ο.κ.

Σε τέτοιους καιρούς οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας, να είμαστε μαζικοί, να είμαστε στους δρόμους, τιμώντας τον αντιδικτατορικό αγώνα και ανοίγοντας τον δρόμο του δικού μας.

ΠΟΡΕΙΑ από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, Κυριακή 17 Νοέμβρη, 6 μ.μ.

ΚΕΕΡΦΑ ΧΑΝΙΩΝ

46 χρόνια από τοΠολυτεχνείο, το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικόκίνημα βρίσκεται μπροστάσενέες προκλήσεις. Παλεύουμεγια να τσακίσουμετη φασιστική απειλή, να μην πέσουνστα μαλακάοινεοναζίδολοφόνοιτηςΧρυσήςΑυγήςστηδίκη πουφτάνει επιτέλουςστοτέλοςτης και να μην αφήσουμε να πάρουντησκυτάλη φασίστεςτύπουΒελόπουλου. Τοκίνημα πουμετην επίμονηδράσητουτουςξήλωσε από τηΒουλή και τουςοδήγησεσεεσωτερικήδιάλυσηδενεφησυχάζει. Τοέδειξε περίτρανα στημεγαλειώδη αντιφασιστικήσυγκέντρωσηστην απολογία τουΜιχαλολιάκουέξω από τοΕφετείο.

Κεντρικήσεόλα τα επίπεδα αναδυκνύεται η μάχηενάντια στις ρατσιστικές επιθέσειςτηςΝέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Μητσοτάκηςδήλωσεότιοι προκλήσεις πουέχουμε να αντιμετωπίσουμεσήμερα είναι τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που πολιορκούντιςευρωπαϊκέςχώρες. Από την πρώτηστιγμή, η κυβέρνηση έβαλε μπροστά να περάσει ρατσιστικάμέτρα ενάντια στους πρόσφυγες και τουςμετανάστες πουκορυφώθηκαν μετο ρατσιστικόνομοσχέδιο πουψήφισαν εσπευσμένα. Αποτέλεσμα; Να κάνειτηζωή (ακόμα πιο) κόλασηγια τους πρόσφυγες. Ακόμα πιοδολοφονικόκυνήγι προσφύγων από τηFrontexστα σύνορα, συνεχείς επιχειρήσειςσκούπα όπωςστα Εξάρχεια, ακόμα λιγότεροι να μπορούν να πάρουνάσυλο, επιτάχυνσητων απελάσεων (δηλώσειςτηςκυβέρνησηςγια 10 χιλιάδες απελάσειςμέχριτοΜάρτητου 2020), κλειστάστρατόπεδα-γκέτομε απάνθρωπεςσυνθήκεςδιαβίωσης, αποκλεισμένοι από τηδημόσια Υγεία και Παιδεία.

Αυτή η κλιμάκωσητουθεσμικού ρατσισμού και τηςισλαμοφοβίας ξαναστρώνειτοέδαφοςστους φασίστες, που προσπαθούν να ξαναστήσουνδήθεν αυθόρμητες επιτροπές “αγανακτισμένων κατοίκων” κόντρα στους πρόσφυγες. Έχουνστήριξη από τιςτοπικέςδημοτικές αρχέςτης ΝΔ, την αστυνομία και νομιμοποίηση από τα ΜΜΕ πουτους παρουσιάζουν σαν εκφραστέςτης πλειοψηφίας. Παρόλα αυτά, από τα Βρασνά και τα Γιαννιτσάμέχρι τα Μελίσσια και τα Διαβατά, πουθενάδεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν παρά αισχρέςμειοψηφίες. Αντίθετα, παίρνουν απάντηση από καταιγισμό αποφάσεωνεκπαιδευτικών και εργατικώνσωματείων, συλλόγωνγονέων, συλλογικοτήτωνστιςγειτονιές και φοιτητικώνσυλλόγων πουλένεότιοι πρόσφυγεςείναι καλοδεχούμενοι και μάχονται ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.

Έχουμετηδύναμη να ανατρέψουμε τα ρατσιστικάμέτρα τηςκυβέρνησηςτης ΝΔ. Οιεκπαιδευτικοί μπορούν να επιβάλουνότι τα προσφυγόπουλα θα είναι στα σχολεία, οινοσοκομειακοίότι θα έχουν ΑΜΚΑ και ελεύθερη πρόσβασηστηδημόσια Υγεία όλοιοι πρόσφυγεςκιοιμετανάστες, οιγειτονιέςότι θα στεγάζονται σεδημόσιεςδομέςφιλοξενίας, όχισεστρατόπεδα έξω από τις πόλεις. Παλεύουμε να σταματήσουνοι καταδιώξειςτης FRONTEX και τουΛιμενικού, να ανοίξουν τα σύνορα και να δοθείάσυλοσεόλους.

ΤηνΚυριακή 17 Νοέμβρη, στις 6μμ στην πλατεία Αγοράς, διαδηλώνουμεστην πορεία για την επέτειοτουΠολυτεχνείου μαζίμε πρόσφυγες από τα καμπς, συνδικάτα και φοιτητικούςσυλλόγουςγια να βροντοφωνάξουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οργανώνουμε από τώρα τημεγάληδιεθνήμέρα κινητοποίησηςενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, Σάββατο 21 Μάρτη 2020 για να ενώσουμετηφωνή μας με τα κινήματα σεεκατοντάδες πόλεις που θα διαδηλώνουμεενάντια στις πολιτικέςτου ρατσισμού πουγεμίζουν αέρα τα πανιάτης ακροδεξιάς και των φασιστώνδιεθνώς.

ΣΕΚ Χανίων: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ!

Διαδηλώνουμε: Κυριακή 17 Νοέμβρη, Πλ. Αγοράς 6μμ

Η φετινή επέτειοςτηςεξέγερσηςτουΠολυτεχνείουείναι ξεχωριστή. Απέναντί μας έχουμεμια κυβέρνησητηςΔεξιάς και τηςάρχουσας τάξης πουεδώ και 46 χρόνια μισεί και φοβάται τομήνυμα τηςεξέγερσης που παραμένειζωντανό, όχιμόνοστημνήμη αλλά και στους αγώνεςτηςεργατικήςτάξης και τηςνεολαίας. Ταυτόχρονα, τηνΚυριακή 17 Νοέμβρη θα πλημμυρίσουμετουςδρόμουςμετηνέμπνευση και τηδύναμη που μας δίνουν τα «1,2,3 πολλάΠολυτεχνεία» πουξεσπάνεσεόλοτονκόσμο.

Η Χιλή, η χώρα που η αιματοβαμμένηχούντα τουΠινοσέτείχεκάνειτο πειραματόζωοτουνεοφιλελευθερισμού, ζειτοδικότηςΠολυτεχνείο αυτέςτιςμέρες. Μετημεγάληδιαφοράότιεκείτοκίνημα πρόλαβε να φτάσεισεμια Γενική Απεργία πουτσάκισετην απόπειρα επιβολήςστρατιωτικούνόμου. Ο πρόεδροςΠινιέρα ξεφορτώθηκετο υπουργικότουσυμβούλιο αλλά ο κόσμος επιμένει να ολοκληρώσειτην ανατροπή. To «αραβικό πεζοδρόμιο» ρίχνεικυβερνήσεις. Παράτηνάγρια καταστολή πουέχεικοστίσει 200 νεκρούς, τοκίνημα στοΙράκκλιμακώνεται, μεγιγάντιεςδιαδηλώσεις και απεργίες. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε όπως και στοΛίβανο. ΤονκυρίαρχολόγοστηΜέσηΑνατολήτονέχειτο «πεζοδρόμιο» και όχιοι ανταγωνιστικέςισορροπίες που μαγειρεύουνμε τα όπλα και τηδιπλωματία τουςτοΙράν, η ΣαουδικήΑραβία, ή ο Ερντογάνστησκιάτων ΗΠΑ και τηςΡωσίας.

Αυτότομήνυμα αφορά και τα αφεντικάτουελληνικού καπιταλισμού. Η ΜέσηΑνατολήείναι ξανάστοκέντροτωνεξεγέρσεων και όποιος απλώνειχέριστηνΑνατολικήΜεσόγειοκινδυνεύει να τουκοπεί.

Το πιο σπουδαίομήνυμα, όμως, είναι η έμπνευσηγια τονκόσμο που αγωνίζεται εδώ. Σε πείσμα τηςμεγάλης ρατσιστικήςεκστρατείας τηςΝέας Δημοκρατίας πουθέλει να συκοφαντείτους πρόσφυγες και όλοτονκόσμοτηςΜέσηςΑνατολής σαν επικίνδυνους “τζιχαντιστές”, οιδρόμοιτηςΒηρυτού και της Βαγδάτηςδείχνουνέναν κόσμο να παλεύει όπωςκάνουνοιεργάτες και η νεολαία εδώ. «Φάτετους γαμημένους πλούσιους» γράφουν τα πλακάτστοΛίβανο αναδεικνύοντας την ταξική, διαχωριστικήγραμμή πάνω από τιςθρησκευτικές.

Αυτήτηνέμπνευση και τηδύναμη θα εκφράσουμεμετη μαζικήσυμμετοχήστιςεκδηλώσειςτιμήςγια τηνεξέγερσητουΝοέμβρη και τιςδιαδηλώσειςτης 17 Νοέμβρη.

Εκεί θα συναντηθούνεσεένα μαχητικό ποτάμιόλεςοιμάχες πουέδωσαν εργαζόμενες, εργαζόμενοι και νεολαία στο πρώτοτετράμηνοτηςκυβέρνησηςτης ΝΔ: οι απεργοίτων πανεργατικών, τωννοσοκομείων και τωνδήμων που παλεύουνγια να υπερασπίσουν τα συνδικάτα ενάντια στιςιδιωτικοποιήσεις, παλεύουνγια προσλήψειςκαι μονιμοποίησηόλωντωνσυμβασιούχων, οιφοιτητές/τριες που παλεύουνενάντια στην κατάργησητου ασύλου και τα «εθνικάιδεώδη» τηςΚεραμέως, το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικόκίνημα πουκάθισεστοσκαμνίτουςδολοφόνουςτης ναζιστικήςσυμμορίας και υπερασπίζεται πρόσφυγες και μετανάστες από τις ρατσιστικές επιθέσειςτηςκυβέρνησης.

Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοίτουτολμάνε να βάζουνστοστόχαστροτις καταλήψεις και τιςδιαδηλώσεις. Εμείς θα τουςστείλουμετομήνυμα ότι θα έχουντητύχητουΠινιέρα και των υπουργώντου.

Έχουμετηδύναμη να ανατρέψουμεόλεςτις επιθέσειςτηςκυβέρνησης και τηςάρχουσας τάξης. Και να ανοίξουμετοδρόμογια τηντελικήνίκητων αγώνων μας, την ανατροπή αυτούτουσάπιουσυστήματος πουγεννάειφτώχεια, ρατσισμό, πολέμους και περιβαλλοντική καταστροφή. Τοσύνθημα «Δεν υπάρχειδρόμοςκοινοβουλευτικός, ο δρόμοςτουΝοέμβρη επαναστατικός» είναι επίκαιρο.

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ!

O φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου μας βρίσκει όλες και όλους σε βαθύ και δικαιολογημένο προβληματισμό, για το μέχρι πού είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση με την επίθεσή της απέναντι σε σημαντικές δημοκρατικές κατακτήσεις.

Ο φετινός Νοέμβρης, αναγκαστικά γίνεται η αρχή νέων δυναμικών αγώνων. Για να υπερασπιστούμε πολλά, απ’ όσα θεωρούσαμε αυτονόητα. Για όσα μας αφαιρούν μεθοδικά και προγραμματισμένα. Για όσες κατακτήσεις κινδυνεύουν άμεσα. Για ένα ισχυρό ενωτικό ριζοσπαστικό μέτωπο!»

Εργατικό Κέντρο Χανίων: 17 ΝΟΕΜΒΡΗ: HΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων και οι εργαζόμενοι του Νομού μας τιμούμε την 46η επέτειο από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 73 που βάφτηκε με το αίμα των πρωτοπόρων φοιτητών και των εργαζόμενων νέων.

Δεν  ξεχνάμε τους Εργατικούς Λαϊκούς Αγώνες που δόθηκαν ενάντια στην χούντα  για την ανατροπή της.

Αγώνες που δόθηκαν μαζικά και ενωτικά  δημιουργώντας έναν κοινωνικό οδοστρωτήρα  που στο διάβα του ισοπέδωσε τις φασιστικές, αντιδημοκρατικές πρακτικές των συνταγματαρχών  του Παπαδόπουλου.

Μετά από 46 χρόνια τα συνθήματα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αποτελούν την παρακαταθήκη που εμπνέουν το αγωνιστικό κίνημα του σήμερα.

Για μια ακόμη φορά υψώνουμε τη σημαία του Πολυτεχνείου ώστε τα διδάγματα της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973 να εμπνεύσουν και τις νέες γενιές.

Στο σύνολό της η Εργατική τάξη της Πατρίδας μας έχει μνήμη και τιμά τους Αγωνιστές .

Η 17η Νοέμβρη δεν εξαντλείται σε έναν επετειακό εορτασμό, αντιθέτως εμπνέει διαχρονικά, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων.

Μνήμη για εμάς τους εργαζόμενους  σημαίνει αντίσταση στις άδικες και  αναποτελεσματικές  πολιτικές  που εφαρμόζονται.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων καλεί τα Σωματεία Μέλη του, τους εργαζόμενους και κάθε δημοκρατικό πολίτη του Νομού, να δώσουν δυναμικό παρών στις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου .

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ