Σπουδαίο κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς ότι 1600 παιδιά του Δροσερού είναι εκτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Η Αλή Ογλού Σεβδάν από τον οικισμό Ρομά του Δροσερού Ξάνθης δεν πέτυχε μόνο την εισαγωγή της στο τμήμα Φιλολογίας στο Ρέθυμνο Κρήτης αλλά γράφει και ιστορία καθώς είναι το πρώτο κορίτσι του οικισμού που περνά στο πανεπιστήμιο.
Βοηθός πάντα στο πλευρό της ο πατέρας της. Κι εκείνος πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια είχε κάνει το ίδιο βήμα φτάνοντας να είναι ένας από τους δύο νηπιαγωγούς που υπήρχαν τότε από το Δροσερό. Στήριξε και καθοδήγησε την κόρη του ζητώντας πάντα από εκείνη να μην σταματήσει ποτέ την προσπάθειά της. «Επέμενα πολύ γιατί έβλεπα ποιο είναι τον μέλλον των παιδιών της γειτονιάς, ποιο ήταν το μέλλον των δύο αδερφών μου. Σταματούν το σχολείο μετά το Δημοτικό, στην καλύτερη περίπτωση, και παντρεύονται δημιουργώντας οικογένειες που δεν μπορούν οι ίδιες να στηρίξουν» δηλώνει ο Αλή Ογλού Γιουγκέρ στην Μαρία Νικολάου στην ΕΡΤ
Το Δροσερό κάποτε αριθμούσε 7.000 κατοίκους, τώρα, στα οκτώ χρόνια της κρίσης ζήτημα είναι αν ζουν εκεί 4.500 κάτοικοι, οι υπόλοιποι μετανάστευσαν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, καθώς στον οικισμό που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα προβλήματα είναι πολλά, με σημαντικότερο αυτό της ανεργίας.
helpis.gr