27.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Η Κρήτη μπορεί να πιάσει λαβράκι

Ημερομηνία:

Γνωρίστηκαν πριν από 32 χρόνια στην Ιταλία ως καθηγητής πανεπιστημίου και φοιτητής, όμως ακόμα και σήμερα διατηρούν σχέσεις. Ο ομότιμος πια καθηγητής Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάρι, Τζιοβάνι Μαράνο, βρέθηκε στην Κρήτη και συναντήθηκε με τον επιχειρηματία σήμερα Λυκούργο Αναγνωστάκη. Μίλησε μάλιστα στον φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” για την ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και την Κρήτη.

Στην Κρήτη, με την τόση ηλιοφάνεια και τις καθαρές θάλασσες, η ιχθυοκαλλιέργεια δεν έχει ακόμη διαδοθεί αρκετά, παρά με κάποιες μικρές μονάδες στη Σούδα και τη Σητεία. Την ίδια ώρα, στον Ζαρό Ηρακλείου και την Αργυρούπολη Ρεθύμνου γίνεται εκτροφή ψαριών γλυκού νερού.

Ο ομότιμος καθηγητής Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάρι στην Ιταλία, Τζιοβάνι Μαράνο, εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα στην εκτροφή στη θάλασσα και στο γλυκό νερό: «Δύο είναι τα πιο εύκολα στην εκτροφή θαλάσσια ψάρια: το λαβράκι και η συναγρίδα. Εάν αυτά δεν αποδίδουν, τότε είναι σίγουρο ότι η ιχθυοκαλλιέργεια θα περιέλθει σε κρίση. Μάλιστα, στο γλυκό νερό η εκτροφή και αναπαραγωγή είναι πιο εύκολη. Τα θαλάσσια είδη είναι πιο δύσκολα για ιχθυοκαλλιέργεια. Στη Βόρεια Ιταλία, η εκτροφή ψαριών σε γλυκό νερό αναπτύσσεται επειδή είναι συνηθισμένα στις μεταβολές».

Ο ομότιμος πια καθηγητής Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάρι, Τζιοβάνι Μαράνο, βρέθηκε στην Κρήτη και συναντήθηκε με τον επιχειρηματία σήμερα Λυκούργο Αναγνωστάκη.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες τεχνικές που βοηθούν στην αναπαραγωγή των ψαριών στη θάλασσα, όπου και οι προϋποθέσεις είναι πιο απαιτητικές και καλύπτονται στις θάλασσες της Κρήτης. Ο Τζιοβάνι Μαράνο έχει επιμεληθεί τη λειτουργία πολλών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε όλη τη μεσογειακή θάλασσα της Ιταλίας, αλλά και στην ενδοχώρα μονάδες γλυκού νερού.

«Θα πρέπει να μπορούν τα ψάρια την ημέρα με το φως να έρχονται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και το βράδυ να βυθίζονται προς τα κάτω. Και όσον αφορά τα λαβράκια και τη συναγρίδα, είναι πολύ σημαντικά ψάρια, που θα μπορούσαν να λύσουν το διατροφικό πρόβλημα κάποιων πληθυσμών, αφού πρόκειται για ευμεγέθη ψάρια», επισήμανε.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ