23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το Ρέθυμνο αποχαιρετά τον Δημήτρη Αρχοντάκη

Ημερομηνία:

Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης το Ρέθυμνο αποχαιρετά το μεσημέρι τον πρώην δήμαρχό του, Δημήτρη Αρχοντάκη που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα στην Εντατική του Νοσοκομείου Χανίων όπου και νοσηλευόταν μετά την πτώση του που προκάλεσε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.  Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στη 1 μετά το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ρεθύμνου και η κηδεία του θα τελεστεί στις 4 το απόγευμα.

Η απώλεια του Δημήτρη Αρχοντάκη προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην πόλη του Ρεθύμνου, της οποίας διετέλεσε δήμαρχος επί σειρά ετών. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην δήμαρχος έπεσε από τη σκάλα του σπιτιού του στο Μοναστηράκι του Δήμου Αμαρίου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων όπου και εισήχθη στη ΜΕΘ με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δυστυχώς, όμως ο οργανισμός του δεν άντεξε με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Σύμφωνα με το goodnet.gr, ο Δημήτρης Αρχοντάκης συνέδεσε το όνομά του με την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου. Σε εποχές που η παλιά πόλη κινδύνευσε να καταστραφεί ενόψει της οικονομικής ανάπτυξης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου έδωσε τις δικές του μάχες μαζί με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη για να προστατευτεί το μοναδικό αυτό μνημείο, που σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Επί δικής του δημαρχίας αντικαταστάθηκε το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της παλιάς πόλης, επένδυσε στο αντιπλημμυρικό δίκτυο της παλιάς, αλλά και της νέας πόλης, ενώ στην τελευταία του θητεία ξεκίνησε και η ανάπλαση της νέας πόλης, που συνεχίστηκε από τον επόμενο δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη.

Επίσης, ο Δημήτρης Αρχοντάκης ήταν από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης του τουρισμού στο Ρέθυμνο, ενώ είχε μεγάλη αγάπη στον πολιτισμό, δημιουργώντας μαζί με στενούς συνεργάτες του το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, αλλά και στο ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, το οποίο αναβίωσε όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος.

Το 2019 το Πανεπιστήμιο Κρήτης τίμησε τον Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του στο Ρέθυμνο, από τους ανθρώπους που με άλλους οραματιστές του τόπου είδαν μπροστά και αντιλήφθηκαν την αξία της ύπαρξης ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στο τόπο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαδικασία δωρεάς των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στο ίδρυμα, το οποίο σήμερα έχει την έδρα του στον νομό Ρεθύμνου και να είναι ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Πριν από λίγους μήνες, ο δήμος Ρεθύμνου αποφάσισε να τιμήσει τον Δημήτρη Αρχοντάκη σε μία μεγάλη εκδήλωση μετά τον κορωνοϊό, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να γίνει.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Αρχοντάκης

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1939 στην Ορνέ Αγίου Βασιλείου. Ήταν παντρεμένος με την Άργη, το γένος Ανδρουλιδάκη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ζαχαρία και την Ίλια, που ευτύχησε να τους δει να διαπρέπουν στην ιατρική.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός του Στρατού.

Από το 1965 ως το 1966 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ακρόπολη», στη συνέχεια βρέθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε στο Μόναχο της Γερμανίας, ενώ την περίοδο 1975-1976 έκανε μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του FREIBURG στη Γερμανία.

Το 1967 Ίδρυσε ιδιωτικό Φροντιστήριο Ανώτατων Σπουδών, που προπαρασκεύαζε τους απόφοιτους του Λυκείου για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου. Από τότε δίδασκε καθημερινά Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.

Δήμαρχος Ρεθύμνης για 27 χρόνια!

Υπήρξε ο μακροβιότερος μέχρι στιγμής δήμαρχος Ρεθύμνου, καθώς διετέλεσε στο ανώτατο αξίωμα της πόλης επί 27 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα δήμαρχος διετέλεσε τις εξής περιόδους:

"google ad"

1968-1974
1979-1982
1991-1994
1995-1998
1999-2002
2003-2006

Βιογραφικά στοιχεία για τον Δημήτρη Αρχοντάκη από το goodnet.gr

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...