28.8 C
Chania
Friday, July 19, 2024

Το χρονικό της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την Attica Bank – Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Ημερομηνία:

Τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση ότι είναι κοντά στη συνένωση των δυνάμεών τους η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με δημόσιο χρήμα γίνεται μία τράπεζα ιδιωτική», για να λάβει απάντηση από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ότι «βιάζεται να καταγγείλει μία συμφωνία πριν ακόμη υπογραφεί», ενώ σημείωσαν πως πρόκειται για μία «άστοχη και επιπόλαια τοποθέτηση».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για επί της αρχής συμφωνία επί ενός κοινώς αποδεκτού κειμένου για τους βασικούς όρους της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας, στο οποίο κατέληξαν οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου.

Μία Τράπεζα με 10 δισ. καταθέσεις

Εν συνεχεία, χθες είχαμε περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με αυτές, η νέα τράπεζα θα έχει καταθέσεις 10 δισ. ευρώ, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Η αγορά θεωρεί ότι η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα είναι πλέον θέμα χρόνου, αφού οι επικεφαλής των δύο βασικών μετόχων του εγχειρήματος – ο κ. Εξάρχου της Thrivest και ο κ. Ξηρουχάκης του ΤΧΣ – είχαν αυτές τις ημέρες απανωτές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες και τυπικές λεπτομέρειες ώστε να έρθει η ώρα των υπογραφών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε δώσει διορία υποβολής της τελικής συμφωνίας των δύο πλευρών μέχρι και την 5η Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό και ως νέα προθεσμία ορίστηκε η 12η Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος της Attica Bank.

Θέση πήρε για το θέμα, μέσα από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης. Επέκρινε την κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία των μετόχων της Attica Bank για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το Δημόσιο κατέχει το 72,5% της Attica Bank, έχοντας καταβάλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της». Επίσης ανέφερε ότι «οι ιδιώτες της Thrivest και της Παγκρήτιας Τράπεζας έχουν καταβάλει μόλις 33,8 εκατομμύρια και 29,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, καλύπτοντας το 21% της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου». Επίσης σημειώνει ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται η ολοκλήρωση “αδιαφανούς” συμφωνίας, βάσει της οποίας ενώ το Δημόσιο – δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι – θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί – σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants – να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής. Αντιθέτως, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας»!

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι χαρακτήρισαν την τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη «ως άστοχη και επιπόλαια». Ειδικότερα, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχολίασαν ότι «ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί» ενώ επισημαίνεται ότι «όταν θα τη διαβάσει, θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια». Και καταλήγουν οι κύκλοι του υπουργείου: «Ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής».

Αργά χθες το βράδυ, ο Στ. Κασσελάκης επανήλθε, τονίζοντας ότι «δημιουργείται μια ιδιωτική τράπεζα με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων». Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, αναφέρει ότι «μόνο “κύκλοι” απαντούν από το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί ο κατά τα άλλα “σκληρός” με τις τράπεζες υπουργός αποφάσισε να κρυφτεί. Καταλαβαίνουμε το “άγχος” των εμπλεκόμενων». Και καταλήγει: «Τελικά, τον δρόμο της σύγκρουσης με τα συμφέροντα περπατήσαμε μόνοι μας. Πού εξαφανίστηκαν τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς;».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφιακό «μπλακ άουτ»: Πώς μια αποτυχημένη αναβάθμιση προκάλεσε παγκόσμιο χάος – Πότε θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση

Δεκάδες συστήματα υπολογιστών αεροδρομίων, τραπεζών, ακόμα και συστημάτων υγείας...

Προς τον Δήμο Χανίων: Απάνθρωπο να εργάζονται οι σκουπιδιάρηδες στο καταμεσήμερο

Δεν ξέρουμε ποιοι κανονίζουν τα ωράρια των εργαζόμενων στον...

Στον Αλικιανό και φέτος τα Ερευνητικά εργαστήρια Periplus

Μετά την περυσινή επιτυχία των δύο κύκλων ερευνητικών εργαστηρίων Periplus,...

Δουλειές με… φούντες ξανά στον Μυλοπόταμο

Συνολικά 7 μικρές χασισοφυτείες, με περίπου 200 δενδρύλλια κάνναβης συνολικά,...