29.8 C
Chania
Friday, October 4, 2024

Το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων για την απέλαση των μελών του συγκροτήματος Grup Yorum

Ημερομηνία:

Σε μια εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, δύο μέλη του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, που επρόκειτο να συμμετάσχουν στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων, απελάθηκαν από τη χώρα. Οι Sena Erkoç και Umut Gültekin, υπήκοοι χωρών της ΕΕ, κρίθηκαν «επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους» και συμπεριλήφθηκαν σε μια «λίστα ανεπιθύμητων».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των διοργανωτών του φεστιβάλ, οι οποίοι καταγγέλλουν την καταστολή της πολιτικής έκφρασης και την προσπάθεια φίμωσης των διαφωνούντων. Υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα μέλη του συγκροτήματος.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Πριν λίγο, στο αεροδρόμιο Χανίων, παρεμποδίστηκε η είσοδος δύο μέλων του συγκροτήματος Grup Yorum, των Sena ErkoÇ και Umut Gültekin, που προγραμματιζόταν να παίξουν τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, καθώς κρίνονται “επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους” και βρίσκονται σε “λίστα ανεπιθύμητων”, αν και είναι υπήκοοι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυλάσσονται στην αίθουσα transit για άμεση απέλαση στο εξωτερικό.

Το σχήμα Grup Yorum ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1985 από φοιτητές του Πανεπιστημίου, εμπνευσμένοι από τον σύλλογο TAYAD (σύλλογος των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων) και την αλληλεγγύη στην αντίσταση των φυλακισμένων και απεργών πείνας μέχρι θανάτου, που έλαβε χώρα ως αντίδραση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, στις πολιτικές αποπολιτικοποίησης και εκφοβισμού που προσπάθησαν να επιβληθούν στο λαό.

Προ καιρού, τα ίδια άτομα είχαν συμμετάσχει σε εκδήλωση στο νησί της Λέσβου χωρίς να υπάρξουν οι υφιστάμενες απαγορεύσεις. Άραγε τι άλλαξε στο μεταξύ; Μαθαίνουμε συνεχώς για βελτίωση και σύσφιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων με συμφωνίες που γίνονται υπογείως. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και τη φίμωση οποιασδήποτε φωνής αντίστασης.

Ως Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων, καταδικάζουμε αυτού του είδους τις πολιτικές που προσπαθούν να καταστείλλουν και να ποινικοποιήσουν την πολιτική δράση και έκφραση μέσω της μουσικής, και τους διαρκείς αγώνες για δίκαιη ζωή και ελευθερία. Στεκόμαστε στο πλάι τους, δηλώνοντας απερίφραστα την αλληλεγγύη μας.

İlle Kavga

Η διοργάνωση του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Αστεροσχολείο Βρυσών του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση με  τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, τον...

Διεθνής εξερευνητική αποστολή στο σπηλαιοβάραθρο στις Στέρνες

Για 8η συνεχόμενη χρονιά, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης διοργάνωσε...

Εγκαινιάζεται η έκθεση “Αρχιτεκτονικής Διάλογοι” στο Πολυτεχνείο Κρήτης

H Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αφορμή τα 20...