Το 58% των Ελλήνων θεωρεί τους μετανάστες «απειλή για την εθνική μας ταυτότητα» – Μόνο 1 στους 4 δηλώνουν ότι θέλουν να μείνουν εδώ

Κανένα σχόλιο

Στην πρώτη έρευνα, με τη συνεργασία της Hanns-Seidel-Stiftung, καταγράφεται η στάση των Ελλήνων απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (85,2%) θεωρεί υπεροβολικά ή ακερτά μεγάλο τον αριθμό των προσφύγων στη χώρα μας, με το 56,2% να θεωρεί ότι αυτό έχει μεγάλο ή αρκετά μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Το 57,6% θεωρεί ότι η παρουσία των μεταναστών αποτελεί κίνδυνο αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας και το 78,8% ότι δεν αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης του δημογραφικού ζητήματος.

"Sponsored links"

Λίγο περαπάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (52,5%) πιστεύει ότι οι μετανάστες αυξάνουν τη βία και την εγκληματικότητα, ενώ αρννητική είναι σε μεγάλο ποσοστό (63,3%) η εντύπωση από τη λειτουργία των hotspot.

Οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό είναι αναποτελεσματική και επτά στους δέκα ότι η στάση της Ελλάδας για την εντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα πρέπει να είναι πιο αυστηρή.

Σχεδόν εννιά στους δέκα, τέλος, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανή από μόνη της να ελέγξει την κατάσταση και χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ.

Στη δεύτερη έρευνα, με τη συνεργασία της GPSG, καταγράφεται το τι πιστεύουν οι μετανάστες.

Μεταξύ άλλων, το 91% των νεότερων μεταναστών και προσφύγων (σχεδόν όλοι οι Σύροι) δηλώνουν ως αιτία μετανάστευσης την «αποφυγή βίας», κάτι που δηλώνουν λιγότερο από το 20% των Αλβανών και λιγότερο από το 5% των Γεωργιανών.

To 58% των Αφγανών και το 65% των Σύρων δηλώνουν πως σκοπεύουν να πάνε σε άλλη χώρα (σχεδόν όλοι σε ευρωπαϊκή) και μόνο 1 στους 4 δηλώνουν ότι θέλουν να μείνουν εδώ. Αντίθετα, περίπου 3 στους 4 παλαιούς μετανάστες δηλώνουν ότι το μέλλον τους είναι στη χώρα μας.

Οι πρόσφατοι μετανάστες δεν έχουν ενταχθεί ακόμα ούτε στην κοινωνική, ούτε στην επαγγελματική ζωή της χώρας μας: Μόλις το 9% εργάζεται, σε αντίθεση με το 77% των παλαιότερων μεταναστών που αναφέρουν πως έχουν κάποια μορφή απασχόλησης.

Οι πρόσφατοι μετανάστες εμφανίζουν σημαντικά ποσοστά δυσκολιών που σχετίζονται με την ψυχική και πνευματική υγεία, ενώ οι παλαιότεροι μετανάστες εμφανίζουν καλύτερη εικόνα, αν και σε εκείνους τα ποσοστά άγχους είναι αρκετά υψηλά.

"Sponsored links"

Αν και η μεγάλη πλειοψηφία παλαιών και νέων μεταναστών δηλώνουν ότι δεν έχουν ζήσει αρνητικές εμπειρίες συστημικών διακρίσεων στην Ελλάδα, και περίπου το 80% όλων των μεταναστών δηλώνουν ότι δεν νιώθουν απειλή από καμία ομάδα, κατά κανόνα οι νέοι μετανάστες δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις