14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τράπεζα Πειραιώς: Οι τρεις άξονες για MIG, ΑΝΕΚ και Attica Group

Ημερομηνία:

Η Πειραιώς επιδιώκει με τις κινήσεις της στη MIG τρεις στόχους: πρώτον, να διασώσει την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ), η οποία έχει αρνητική καθαρή θέση 77 εκατ. και αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Δεύτερον, να μεγεθύνει την Attica, ώστε να αντέξει στον ανταγωνισμό που δέχεται στις γραμμές Κρήτης και Αδριατικής από τις Μινωικές του ομίλου Γκριμάλντι και στις Κυκλάδες από τη Seajets και να καταστεί μια από τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές της Ευρώπης.

Τρίτον, να ανατάξει τη MIG σε μια επενδυτική εταιρεία που θα δημιουργεί υπεραξίες από τις συμμετοχές που θα αποκτά.

Και στις τρεις αυτές εταιρείες, κυρίως δε στη MIG και την ΑΝΕΚ, η Πειραιώς είναι άμεσα ή έμμεσα πιστωτής αλλά και μέτοχος. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει πως στόχος της είναι η εξαγωγή της μεγαλύτερης δυνατής αξίας από αυτή την τριπλή έκθεσή της για λογαριασμό όλων των μετόχων. Ετσι, με βάση το επιχειρησιακό της σχέδιο που έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς και εποπτικούς φορείς, η θυγατρική της, Strix, στην οποία έχει μεταβιβάσει το σύνολο των απαιτήσεών της από τη MIG, πρότεινε στο διοικητικό συμβούλιο της τελευταίας, κι αυτό συμφώνησε, την ανταλλαγή του χρέους με τις μετοχές που η MIG κατέχει στην Attica (79,38%). Ωστόσο χρειάζεται επικύρωση γενικής συνέλευσης.

Η Strix, η οποία, επαναλαμβάνεται, αποτελεί 100% θυγατρική της Πειραιώς (στην οποία η τράπεζα έχει μεταβιβάσει τις περισσότερες από τις μη τραπεζικές συμμετοχές του χαρτοφυλακίου της και τα δάνεια προς τη MIG) θα καταστεί έτσι μέτοχος άνω του 90% στην Attica (κατέχει ήδη 12%). Κατόπιν, στο πλαίσιο άλλης συμφωνίας, οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα λάβουν το 10% περίπου των μετοχών της νέας Attica, η οποία με βάση τις σχέσεις ανταλλαγής μετοχών και την αξία του στόλου των δύο εταιρειών αποτιμάται σε επίπεδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου.

Τέλος, η MIG, που δεν θα έχει πλέον μετοχές της ακτοπλοϊκής, θα έχει διαγράψει χρέη 443 εκατομμυρίων και θα συνεχίσει ως επενδυτική εταιρεία και εταιρεία συμμετοχών. Κατέχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της το 100% της Robne Kuce Beograd, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στη Σερβία.

Τα ακίνητα αυτά (28 εμπορικά κέντρα και ελεύθερες εκτάσεις) αποτιμήθηκαν από την American Appraisal στα 200 εκατ., ενώ ο δανεισμός της ανέρχεται στα 89 εκατ.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ