Τρίτη σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης εργασίας υπό τον συντονισμό της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Ειρήνης Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.

Κατά τη σύσκεψη,  που πραγματοποιήθηκε με την ενεργή συμμετοχή εκπροσώπων  της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπευθύνων Δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με δολωματικούςψεκασμούς συνεχίζεται κανονικά σε ολόκληρη την Κρήτη. Την παρούσα χρονική περίοδο δεν καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένοι δακοπληθυσμοί, ωστόσο κατά τόπους παρατηρούνται σημαντικές προσβολές, κυρίως σε θέσεις με ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου κλιματικές συνθήκες.

Στις περισσότερες περιοχές του νησιού έχει ολοκληρωθεί ο τέταρτος ψεκασμός και ξεκινά η εφαρμογή του πέμπτου, με πρόβλεψη για την ανάγκη κατά τόπους και έκτου ψεκασμού.

"Sponsored links"

Όπως διαπιστώθηκε, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί  σημαντικές μυκητολογικές προσβολές, εντούτοις κατά θέσεις ο συνδυασμός υψηλών δακοπροσβολών και επικράτησης συνθηκών υψηλής σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας αναμένεται να ευνοήσει την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών οι οποίες είναι ικανές να υποβαθμίσουν σημαντικά το παραγόμενο ελαιόλαδο.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους παραγωγούς να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο των ελαιοδένδρων τους για ύπαρξη πιθανών εντομολογικών ή μυκητολογικών προσβολών. Εφόσον διαπιστωθούν, θα πρέπει να ενημερώνουν τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας και να προσκομίσουν δείγματα για εξέταση σε εξειδικευμένα φυτοπαθολογικά και εντομολογικά εργαστήρια. Τοπικά, σε ελαιώνες με χαρακτηριστικά που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, συστήνεται η προληπτική εφαρμογή εγκεκριμένου χαλκούχου σκευάσματος.

Στάδιο ωρίμανσης ελαιοκάρπου

Όσον αφορά την ωρίμανση του ελαιοκάρπου, αυτή εξελίσσεται ομαλά, με την ελαιογένεση να βρίσκεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα (κάτω του 13%). Σε επόμενη ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης, θα δοθούν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά, καθώς και οδηγίες για τον ενδεδειγμένο χρόνο συγκομιδής.

Αναλυτικές οδηγίες 

Στην Ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης έχουν αναρτηθεί αναλυτικές οδηγίες – κανόνες για τους ψεκασμούς καλύψεως τις οποίες μπορούν να συμβουλεύονται οι παραγωγοί (https://www.crete.gov.gr/odigies-schetika-me-toys-psekasmoys-kalypseos-gia-ton-dako-tis-elias-kai-ton-schetizomenon-mykitologikon-prosvolon/).

Επισημαίνεται ότι στους ψεκασμούς χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εγκεκριμένα σκευάσματα και τηρείται το ελάχιστο χρονικό όριο από  τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live