24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Τρανς άνδρας πήγε για αφαίρεση μήτρας και ανακάλυψε ότι είναι 5 μηνών έγκυος

Ημερομηνία:

Ο Μάρκο είχε ήδη υποβληθεί σε μαστεκτομή για την αφαίρεση του γυναικείου στήθους, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε μπει στο νοσοκομείο για να κάνει την αφαίρεση της μήτρας.

Ωστόσο, εκεί οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ήταν έγκυος και μάλιστα στον 5ο μήνα.

Αμέσως ο τρανς άνδρας ανέστειλε την ορμονοθεραπεία που λάμβανε, προκειμένου να προστατεύσει το έμβρυο που κυοφορεί και να μην προκληθούν προβλήματα υγείας τόσο για το παιδί όσο και στον ίδιο.

«Μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η άμεση διακοπή της ορμονοθεραπείας» εξηγεί στη La Repubblica η Giulia Senofonte, ενδοκρινολόγος και ειδικός στις θεραπευτικές διαδρομές που επιβεβαιώνουν το φύλο.

«Εάν η διακοπή της θεραπείας δεν γίνει άμεσα, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες. Είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσουμε αφηρημένα για την υγεία του παιδιού, καθώς όλα εξαρτώνται από τον χρόνο διακοπής και τη δοσολογία της τεστοστερόνης που λαμβάνει το άτομο. Οι κίνδυνοι για το παιδί προέρχονται από τον συνδυασμό υψηλών τιμών και των δύο ορμονών του φύλου (τεστοστερόνη και οιστρογόνα) με επιπτώσεις στη γενική υγεία, όπως η κατάσταση πήξης του αίματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ο.κ.», δήλωσε η δρ Senofonte.

«Η ορμονοθεραπεία μπλοκάρει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, αλλά δεν είναι αντισυλληπτικό. Το άτομο μπορεί να συνεχίσει να έχει ωορρηξία και, κατά συνέπεια, διατρέχει κίνδυνο εγκυμοσύνης. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μετάβαση στο άλλο φύλο, συνήθως λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ορμονοθεραπείας», συμπληρώνει η ίδια.

Η ιταλική νομοθεσία επιτρέπει την άμβλωση μετά από 90 ημέρες μόνο σε περίπτωση σοβαρών εμβρυϊκών διαμαρτιών ή σημαντικού κινδύνου για την υγεία της μητέρας.

Το ψυχολογικό στρες που προκύπτει από μια τέτοια ασυνήθιστη μητρότητα, θα μπορούσε από μόνο του να είναι επαρκής δικαιολογία για θεραπευτική άμβλωση, δήλωσε η Matilde Vigneri, σύμβουλος σε κλινική κατά της δυσφορίας του φύλου στο Παλέρμο.

«Εάν η εγκυμοσύνη του Μάρκο προχωρήσει, θα βρεθεί να είναι και βιολογική μητέρα και νόμιμος πατέρας», δήλωσε η Vigneri.

«Θα είναι ένα σοκ. Εδώ οι οικογένειες του ίδιου φύλου εξακολουθούν να μην έχουν δικαιώματα, φανταστείτε μόνο ένα παιδί που γεννιέται σε τέτοιες ειδικές συνθήκες».

Η υπόθεση έφτασε τώρα στη δικαιοσύνη, για να αποφανθεί αν η τρανς είναι ο πατέρας ή η μητέρα του παιδιού που θα γεννηθεί. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «La Repubblica», πριν από τους ελέγχους για την επέμβαση, ο «Μάρκο» δεν είχε ακόμη συνειδητοποιήσει ότι περίμενε παιδί. «Τους τελευταίους μήνες δεν έζησε κάποια συγκεκριμένη ζωή, ούτε υπέστη βία. Η εγκυμοσύνη – εξηγεί η ιταλική εφημερίδα – θα ήταν μόνο το αποτέλεσμα μιας εκούσιας σχέσης με έναν άντρα».

Τι θα επιλέξει;

Μένει τώρα να γίνει κατανοητό τι θα επιλέξει να κάνει η τρανς έγκυος στον πέμπτο μήνα της: Αν θα μείνει στη Ρώμη και θα λάβει βοήθεια από κάποιες ιατρικές εγκαταστάσεις που είναι ήδη διαθέσιμες τώρα καθώς ειδικεύονται τόσο στις μεταβατικές παρεμβάσεις όσο και στην «έκτακτη» γυναικολογία ή θα μεταβεί στο εξωτερικό και θα δοκιμάσει άλλους τρόπους, που ίσως θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την άμβλωση.

Από ιατρικής άποψης, και όχι μόνο, αυτό το παιδί βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας υπόθεσης με ελάχιστα προηγούμενα. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σύνορο και δεν θα είναι εύκολο να το καταλάβουμε», λέει η Ματίλντε Βινιέρι, ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, σύμβουλος στην κλινική «Gender Dysphoria», στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν ήδη παιδιά τρανσέξουαλ ανδρών και μάλιστα είναι πολλά», προσθέτει.

Δεν υπάρχει λόγος άμβλωσης

Οι γιατροί στη Ρώμη τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος για θεραπευτική άμβλωση, καθώς δεν κινδυνεύει  η υγεία της μητέρας/πατέρα, ούτε του μωρού στη μήτρα. «Αν η εγκυμοσύνη του “Μάρκο” συνεχιστεί, θα είναι και βιολογική μητέρα και νόμιμος πατέρας – μητέρα γιατί θα γεννήσει παιδί, πατέρας γιατί πλέον έχει ανδρική ταυτότητα στο ληξιαρχείο», υπογραμμίζει η ιταλίδα ψυχίατρος για την απίστευτη αυτή υπόθεση.

Φυσικά, θα είναι τεράστιο το σοκ για το μωρό που θα γεννηθεί σε μια τέτοια ιδιαίτερη κατάσταση. «Η κατάσταση του “Μάρκ”, ωστόσο, θα αναγκάσει την Ιταλία, πολύ πέρα ​​από τα πολιτικά και νομικά όρια, να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα μορφή μητρότητας».

Η Ανδρέα Λέντζι, καθηγήτρια ενδοκρινολογίας, υπογραμμίζει ότι για την πρώτη περίπτωση στην Ιταλία εγκύου τρανς γυναίκας πρώτα από όλα «χρειάζεται μέγιστη λεπτότητα απέναντι σε ένα άτομο που βιώνει ένα ανείπωτο δράμα». Ο «Μάρκο» αντιμετώπιζε «δυσφορία φύλου» και ήταν ήδη καταχωρημένος ως άνδρας στα μητρώα και δυστυχώς είναι σαφές ότι «το εν λόγω άτομο βρίσκεται σε πολύ σοβαρή δυσκολία. Η δυσφορία του φύλου είναι μια κατάσταση που από μόνη της οδηγεί σε έντονο και επίμονο πόνο, που προκαλείται από την αίσθηση ότι η ταυτότητα φύλου είναι διαφορετική. Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, το να γίνεις άντρας και να είσαι έγκυος είναι κάτι απείρου πολυπλοκότητας».

Η καθηγήτρια Λέντζι σημειώνει ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικές πολυπλοκότητες που πρέπει να έχουμε κατά νου, ακόμα και απλά όταν μιλάμε για ένα ιατρικό γεγονός. Χρειάζεται ευαισθησία, λεπτότητα και σεβασμό. Η πολυπλοκότητα αυτής της υπόθεσης – ψυχολογική, σωματική, ορμονική – απαιτεί σιωπή».

Ο Toni Brandi, πρόεδρος της Pro Vita e Famiglia, μιας συντηρητικής καθολικής οργάνωσης που κάνει εκστρατεία υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας, δήλωσε ότι ελπίζει η εγκυμοσύνη να πείσει τον τρανς άνδρα να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στο φύλο της γέννησής του.

«Η θεωρία της ρευστότητας του φύλου, ανεξάρτητα από το βιολογικό φύλο, είναι απόλυτη τρέλα. Είναι ενάντια στην επιστήμη και ενάντια στη φύση», δήλωσε ο Μπράντι.

Πάντως, οι γιατροί στο νοσοκομείο είναι αναστατωμένοι και προσπαθούν να βρουν λύσεις ώστε να αναπτυχθεί και το παιδί σωστά, αλλά να μην έχει προβλήματα υγείας και ο μέλλον πατέρας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ