24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου: Ο εκλεκτός των ΗΠΑ Γκαντζ κατέθεσε πρόταση για διάλυση της βουλής

Ημερομηνία:

Κορυφώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στον Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου στο Ισραήλ και από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη χώρα, καθώς το κεντρώο κόμμα του κατέθεσε πρόταση για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή για τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Πάντως παρά την κατάθεση πρότασης, είναι ασαφές εάν διαθέτει επαρκή στήριξη στην Κνεσέτ ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, ωστόσο από τη στιγμή που φέρεται να είναι ο «εκλεκτός» των ΗΠΑ για να διαδεχθεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία, ενδεχομένως υπάρξουν και παρασκηνιακές πιέσεις.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γκαντζ έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαιτώντας να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι τις 8 Ιουνίου. Απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν παρουσιαστεί κάποιο τέτοιο σχέδιο.

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας «υπέβαλε πρόταση νόμου για τη διάλυση της 25ης Κνεσέτ (…) Αυτό είναι η συνέχεια του αιτήματος του ηγέτη του κόμματος Μπένι Γκαντζ να προχωρήσουμε σε μια ευρεία συμφωνία ενόψει της διεξαγωγής εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, έναν χρόνο μετά τη σφαγή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συμφώνησε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τη σφαγή στη Γάζα. Το κεντρώο μπλοκ του Γκαντζ ωστόσο διαλύθηκε τον Μάρτιο, όταν ο Γκίντεον Σάαρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης προερχόμενος από το Λικούντ του Νετανιάχου, τερμάτισε τη συνεργασία του και σχημάτισε μια ξεχωριστή, κεντροδεξιά ομάδα στο κοινοβούλιο. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ από μόνο του δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση.

Το Λικούντ απάντησε στην κίνηση αυτή του Γκαντζ με μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και ότι η διάλυση της κυβέρνησης θα πλήξει την πολεμική προσπάθεια.

Στη συνέχεια ο Γκαντζ απαίτησε από τον Νετανιάχου την άμεση σύσταση μιας κρατικής εξεταστικής επιτροπής για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το ρήγμα στην ισραηλινή κυβέρνηση είχε σηματοδοτήσει νωρίτερα και η διαφοροποίηση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είχε επίσης καλέσει τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να συγκροτήσει σαφές σχέδιο για το μεταπολεμικό πλάνο για τη Γάζα.

Ο Νετανιάχου απάντησε με αιχμηρή δήλωση, λέγοντας «έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να στείλει στη Χαμάς». Ειδικότερα,ανέφερε ότι οι απαιτήσεις του Γκαντς θα σημαίνουν το «τέλος του πολέμου και ήττα για το Ισραήλ, εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων, αφήνοντας τη Χαμάς στην εξουσία και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ