Τροπολογία Λοβέρδου καταργεί την εμπλοκή του κράτους στη εκλογή αρχιεπισκόπου Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης τροποποιούν τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Καταργείται η πρόβλεψη για την κατάρτιση του Τριτοπροσώπου για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης από τον υπουργό Παιδείας και τη σχετική διαδικασία αναλαμβάνει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η αλλαγή αυτή «εντάσσεται στη γενικότερη αρχή των διακριτών ρόλων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά που γίνεται στην έκθεση συνεπειών των ρυθμίσεων ότι «πλέον, καταργείται η εμπλοκή της Πολιτείας στη συγκρότηση του Τριτοπροσώπου για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σχετική διαδικασία στα πλαίσια της αρχής περί διακριτών ρόλων Πολιτείας- Εκκλησίας».

"Sponsored links"

Επίσης, αναγνωρίζεται η Εκκλησία της Κρήτης ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ώστε να διευκολυνθεί η συνοδική λειτουργία της κυρίως σε θέματα πρακτικής ή λογιστικής (πχ έκδοση ΑΦΜ) φύσεως και σε θέματα συναλλαγών με τις κρατικές επιχειρήσεις.

Προβλέπεται ακόμη ότι οι ισχύουσες για την Εκκλησία της Ελλάδος διατάξεις περί ενοριακών Ναών και Εφημεριών εφαρμόζονται και στην Εκκλησία της Κρήτης μέχρι την έκδοση ισχύος των σχετικών Κανονισμών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που προβλέπονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 43 του Ν. 3848/2010.

Όπως επίσης αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος των προωθούμενων διατάξεων είναι και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου έκδοσης του επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας της Κρήτης «Απόστολος Τίτος» ώστε αυτό να καταστεί λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς έχουν συμπληρωθεί 53 έτη από την ψήφιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

in.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live