15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Τρόμος στο Ακρωτήρι από τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών

Ημερομηνία:

«Οι υπεύθυνοι της Βάσης αδιαφορούν πλήρως αν υπάρχουν άνθρωποι στο Ακρωτήρι και στην ευρύτερη περιοχή».
Εκπρόσωποι των επτά πολιτιστικών συλλόγων του Ακρωτηρίου: κόμματα, αυτοδιοίκηση, βουλευτές, συνδικαλιστικοί φορείς και επιστημονικά σωματεία να πάρουν θέση τώρα,

Μαρτυρικό ήταν το φετινό καλοκαίρι για τους 15.000 κατοίκους του Ακρωτηρίου Χανίων εξ αιτίας των συνεχών πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία νυχθημερόν, πετούν από την αεροπορική βάση της Σούδας για να βομβαρδίζουν την Λιβύη.

Πρόκειται κυρίως για πολεμικά αεροσκάφη Μιράζ του Κατάρ και δευτερευόντως της Νορβηγίας, ενώ συχνές είναι και οι προσγειώσεις και απογειώσεις κατασκοπευτικών Awaks αλλά και ελικοπτέρων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι κάτοικοι της περιοχής εκτός από την αφόρητη ηχορρύπανση και την ρύπανση από τα καύσιμα των αεροσκαφών, ζούν με τον καθημερινό φόβο ενός ατυχήματος και τον κίνδυνο να προκληθεί ολοκαύτωμα είτε από πτώση αεροσκάφους φορτωμένου με βόμβες, είτε από ατύχημα κατά την διακίνηση των πυρομαχικών, αντίστοιχου με εκείνο που συνέβη στην Κύπρο.

Όπως τόνισαν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των επτά πολιτιστικών συλλόγων του Ακρωτηρίου (Αρωνίου, Καλαθά, Καμπανίου, Κορακιών, Κουνουπιδιανών, Μουζουρά, Χωρδακίου) «η δραστηριότητα αυτή των «συμμάχων» συνεχίζεται και τη μέρα και τη νύχτα με προσγειώσεις – απογειώσεις μαχητικών, μεταγωγικών και ηλεκτρονικής παρακολούθησης αεροσκαφών, δημιουργεί θόρυβο πολλαπλάσιο από τον ανεκτό για την ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων.

Ο ύπνος την νύχτα δεν είναι δυνατός, η ψυχική ηρεμία διαταράσσεται, η σωματική υγεία κλονίζεται. Πολλοί μιλούν για προβλήματα ακοής, ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν απομάκρυνση των μικρών παιδιών και των ευαίσθητων ομάδων από την περιοχή.

Η παραπάνω καταγραφή δεν είναι υπερβολική ούτε ενέχει καμία σκοπιμότητα. Είναι η ίδια η αλήθεια που βεβαιώνει καθημερινά ότι οι υπεύθυνοι της Βάσης αδιαφορούν πλήρως αν υπάρχουν άνθρωποι στο Ακρωτήρι και στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου τονίζουν πως εκτός από την συνεχή πλέον ρύπανση από τα καύσιμα των αεροσκαφών «αυτή η μεγάλη κινητικότητα πολεμικών αεροσκαφών αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος κοντά ή πάνω στα σπίτια μας με απρόβλεπτες συνέπειες.»

Επιπλέον «η διακίνηση τόσων πυρομαχικών από το αεροδρόμιο Χανίων προς την Λιβύη μας φέρνει στο νού το ατύχημα στην Κύπρο. Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι δεν μπορεί να συμβεί και σε εμάς το ίδιο».

Μάλιστα αναφέρουν πως εκτός από τα παραπάνω , βιώνουν και το ψυχικό μαρτύριο να γνωρίζουν πως όλα αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από τα κεφάλια τους, μεταφέρουν βόμβες που σκορπίζουν τον θάνατο μεταξύ «δικαίων και αδίκων».

Οι κάτοικοι ζητούν από κάθε θεσμοθετημένο όργανο, κόμματα, αυτοδιοίκηση, βουλευτές, συνδικαλιστικούς φορείς και επιστημονικά σωματεία να πάρουν θέση τώρα, γιατί μετά την όποια τραγωδία τα όποια λόγια θα είναι άνευ αξίας.

Και μετά τα μαχητικά, έρχονται τα μεταγωγικά;

Στο μεταξύ την Δευτέρα 29/8 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, συμμετείχε σε σύσκεψη στην Ντόχα μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ, με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και την προοπτική που διαγράφεται στις συνθήκες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην σύσκεψη πέραν από τους Αρχηγούς Άμυνας των Χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Unified Protector και του Διοικητού JFC Νεαπόλεως, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) της Λιβύης Mahmoud Jibril, ο Υπουργός Άμυνας, καθώς και εκπρόσωπος των επαναστατών.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, πέραν των άλλων, αντηλλάγησαν απόψεις για τις απαιτήσεις δημιουργίας συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην Λιβύη και την ομαλή μετάβαση στη νέα διακυβέρνηση.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού επισήμανε την σημαντική συμβολή της χώρας με μέσα και ευκολίες στην επιχείρηση, δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συνεχίσει την υποστήριξή της στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας, προς όφελος της Λιβύης και της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογραμμίζοντας δε τη γεωγραφική σπουδαιότητα της νήσου Κρήτης, πρότεινε την ανάδειξή της ως κόμβου συγκέντρωσης και διακίνησης των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης για την Λιβύη.

Flashnews

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ