18.3 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Τσίπρας: Μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και σύγκρουση με τη διαπλοκή οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ημερομηνία:

Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης, όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όπως είπε, η υλοποίηση των στόχων αυτής αποτελούν τον μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα Μνημόνια, και δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο «να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις αναγκαίες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα». Για την Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση, θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών και τα Μνημόνια, που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα μας, που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος, που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μέσα σε ένα ταραγμένο κόσμο που μαστίζεται από διαρκείς κρίσεις, τόνισε.

«Αυτός ο στόχος, αυτό το όραμα είναι εφικτά παρά τις δυσκολίες είναι εφικτά να το καταφέρουμε σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτή η Βουλή, ας έχετε κατά νου, θα είναι αυτή που θα σφραγίσει κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας της οριστική έξοδο από την κρίση» έστειλε το μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Παραδέχθηκε ταυτοχρόνως πως ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος, «η νέα περίοδος που εισήλθε η χώρα μετά τη διαπραγμάτευση και μετά τις εκλογές θα είναι μια δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος γεμάτη προκλήσεις για την Οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

«Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μάς έδωσε εντολή τετραετίας μετά τη δύσκολη περίοδο διαπραγμάτευσης» σημείωσε και προσέθεσε πως μέσα σε αυτή την τετραετία, «έχουμε την ξεκάθαρη εντολή πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από τη βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε μια πορεία τομών ρήξεων και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα». Περιέγραψε ειδικώς πως πρέπει: «να αποκαταστήσουμε τις αδικίες, να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία, να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με μια κατεύθυνση δημοκρατικής αναγέννησης μετά από την προηγούμενη καταστροφική πενταετία».

Ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως έγιναν τα πρώτα βήματα «από τη σκληρή περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης» και αποτυπώθηκαν στη συμφωνία με τους δανειστές. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, «εγγράφει εντούτοις και την αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης, εγγράφει μια άλλη αντίληψη ώστε να βγει η χώρα από το τέλμα της ύφεσης και τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «αποφασισμένος να συνεχίσει στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας με διαφορετικές όμως προτεραιότητες».

Οι 4 βασικές προτεραιότητες

Ως κεφαλαιώδους σημασίας προτεραιότητας προσδιόρισε απόψε ο πρωθυπουργός την απομείωση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δημιουργία κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Για την απομείωση του χρέους ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με συγκεκριμένη στρατηγική, με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις. Η κυβέρνηση θα προτείνει την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια. Θα προτείνει επίσης ρήτρα ανάπτυξης αλλά και μακρά περίοδο χάριτος ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και να υποστηριχθεί η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και η επενδυτική δραστηριότητα. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καλύψει έτσι το χαμένο έδαφος της πενταετίας.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νέα συμφωνία προβλέπει κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ για να στηριχθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία για εξυγίανση, μια και οι προηγούμενες απέτυχαν παταγωδώς. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε πως όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των κόκκινων δανείων ενώ διατηρήθηκαν και οι διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στον γκρεμό. «Είναι και αυτό άλλο ένα επεισόδιο που αποδεικνύει τις σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής εξουσίας από την οικονομική ολιγαρχία στον τόπο μας. Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι αυτή η αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία δεν θα επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ. Η περίοδος των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα και θα υπάρξει συμπαγής σχεδιασμός και ενεργητικές πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας που θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία την εκπόνηση σχεδίου και τη δημιουργία αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την δημιουργία και προστασία ελληνικών brands και την ενίσχυση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Για τις μεγάλες επενδύσεις η διαδικασία θα προχωράει είτε με έκδοση ΠΔ είτε με απευθείας κύρωση από τη Βουλή των όρων της σύμβασης.

Τα ανοιχτά διαπραγματευτικά πεδία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας για τα οποία η κυβέρνηση θα δώσει μάχη ώστε να μην χαθεί το έδαφος που κέρδισε στη διαπραγμάτευση.

– Το πρώτο αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να αποτρέψει την αγορά δανείων από τα distress funds. Θα δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας με στόχο να διευθετείται το χρέος εξωδικαστικά. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, θα υπάρξουν αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας, θα υλοποιηθεί νόμος για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Κομβική θα είναι η μάχη για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και την επαναφορά άλλων προστατευτικών ρυθμίσεων για την εργασία. Ταυτόχρονα παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός για την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και για την κατάργηση διακρίσεων στην αγορά εργασία όπως ο διαχωρισμός για τους νέους εργαζόμενους.

-Στόχος επίσης είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα διασφαλίζει μεν το άνοιγμα της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

-Κρίσιμη είναι εξάλλου η δοκιμασία για το χαρακτήρα του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας που πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Στο πλαίσιο του Ταμείου πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την ίδια στιγμή να εξασφαλιστούν όροι ώστε η αξιοποίηση να γίνεται με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον με αδιάβλητες διαδικασίες και χωρίς υπόνοιες πελατειακών σχέσεων.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...