15.8 C
Chania
Monday, December 11, 2023

Τσίπρας: Οι 5+1 αλήθειες για το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ σε οικονομία – Υγεία

Ημερομηνία:

Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία και την Υγεία.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πλαισίωσαν εκτός από την εκπρόσωπο Τύπου Πόπη Τσαπανίδου, οι Αλέξης ΧαρίτσηςΈφη ΑχτσιόγλουΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΔιονύσης Τεμπονέρας και Αθηνά Λινού.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του παρουσίασε την «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ, το πραγματικό οικονομικό της πρόγραμμα όπως είπε, μέσα από 5 + 1 αλήθειες, αρχής γενομένης από το θέμα της κοστολόγησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε αναλυτικά όλες τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μισθούς, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ. οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση δύο μήνες πριν τις εκλογές διατυπώνοντας κατ’ επέκταση το επιχείρημα ότι αυτό συνιστά κοστολόγηση του προγράμματος της ΝΔ.

Έτσι σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η μελέτη του Μεσοπρόθεσμου που η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε για την τριετία 2024-26 πριν περίπου δύο μήνες οδηγεί σε 5 βασικά συμπεράσματα ή αλλιώς 5 βασικές αλήθειες. Συν μία μεγάλη αλήθεια που παρέθεσε στο τέλος για την Υγεία με αφορμή τις δηλώσεις Πνευματικού.

Αλήθεια 1η:

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %.

Μια ελάχιστη αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως:

–        τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί και το 2019)

–         την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί

–         τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%

–        τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

–        την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

"google ad"

–        την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

–        τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη

–        το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται

–        τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας όπως:

–         την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους

–         την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο

–         τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας

–         τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις

–         τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

–         την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως:

–         την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και

–         την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Εν τέλει, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμπεριλαμβάνεται ένας μακρύς κατάλογος εξαγγελιών. Αντιθέτως, τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά, σημείωσε, «παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους – είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ».

«Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιον λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και κατόπιν τον δημόσιο διάλογο. Αρνήθηκε διότι, το πρόγραμμά της οι εξαγγελίες της δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο, είναι fake εξαγγελίεςδεν σκοπεύει να τις υλοποιήσει».

Αλήθεια 2η:

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές – δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Άρα, το πραγματικό πρόγραμμα σχέδιο της ΝΔ προβλέπει ότι οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο δεν θα αυξηθούν αλλά θα μειωθούν.

Αλήθεια 3η:

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ.

Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών, δαπάνες για την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών.

Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές – μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά  1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία.

Με άλλα λόγια,  το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του δημοσίου και την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του.

Αλήθεια 4η:

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26.

Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027.

Με δυο λόγια λένε ψέματα για 1500 ευρώ μέσο μισθό.

Σε σταθερές τιμές δε – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών – η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3% του ΑΕΠ.

Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%.

Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών.

Αλήθεια 5η:

Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο –  τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο – συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από  αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023.

Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-26 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.

Επαναλαμβάνω:

–         Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς το προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει.

–         Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης.

–         Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1.1 δις σωρευτικά στην τετραετία.

–         Πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1,3 % της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υποσχέθηκε.

Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας, τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης των ετών 2023-26 (γιατί το Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που υπερβαίνει το 10%) δεν θα διαχυθούν στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Είναι ένα σχέδιο ακόμη μεγαλύτερης διεύρυνσης των ανισοτήτων. Αλλά ούτε και σε κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών, αντίθετα οι πολίτες θα δουν και την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών που καταναλώνουν, να  επιδεινώνεται περαιτέρω.

6η μεγάλη αλήθεια

Επομένως, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «τώρα κατανοούμε όχι μόνο γιατί η ΝΔ δε θέλησε προγραμματική συζήτηση και να κοστολογηθεί το πρόγραμμά της αλλά και γιατί οι  δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Πνευματικού δεν ήταν ένα λάθος. Ήταν ακριβώς η ατζέντα που έκρυβε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πνευματικός τη φανέρωσε».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε σε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19: «είχε δηλώσει: “Θα ανατριχιάσετε” με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία. Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Ανατριχιάσαμε με την κατάσταση του ΕΣΥ και την πρωτιά σε θανάτους από την πανδημία. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε. Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών».

Πρόσθεσε πως «ο εξαίρετος καθηγητής και υποψήφιος της ΝΔ είχε κάνει κι άλλες δημόσιες δηλώσεις και είχε πει:

“Θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου τα οποία θα έχουν το δικό τους ισολογισμό”, είχε δηλώσει.

“Η υγεία είναι πανάκριβη. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος” και αυτή είναι η βασική διαφορά μας με τα άλλα κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουνε δομές”».

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αυτά συνιστούν το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη και «θα επιχειρήσουμε τις 15 μέρες που απομένουν εκεί να επικεντρωθεί η συζήτηση».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαμάς: Απειλεί να σκοτώσει όλους τους 137 ομήρους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά...

CNN: Πώς λειτουργεί η «μαφία» του ελαιόλαδου σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και κουλτούρας εδώ...