Τσίπρας σε Κεραμέως: «Ντηλάρατε» με τα κολέγια, να μην εφαρμοστεί φέτος η Βάση εισαγωγής | Bίντεο

Κανένα σχόλιο

Να μην εφαρμοστεί, τουλάχιστον για φέτος, το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ κάλεσε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και την κυβέρνηση για «ντηλάρισμα» με τα κολέγια, αφήνοντας εκτός ΑΕΙ 20.000 αποφοίτους Λυκείων, κάτι για το οποίο θύμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει και ο ίδιος είχε υποβάλει τρεις φορές ερώτηση στον πρωθυπουργό.

Σημείωσε πως 20 με 30 χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους ψάχνουν τρόπους να ανταποκριθούν σε αυτή την αποτυχία η οποία είναι «εσκεμμένη αποτυχία».

"Sponsored links"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση άλλαξε το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια σε μια χρονιά όπου η πανδημία κράτησε τα σχολεία το μισό χρόνο κλειστά με τους μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα για δια ζώσης παρακολούθηση και επιπλέον την κατηγόρησε ότι άλλαξε τον τρόπο πρόσβασης νομοθετώντας «τόσο πρόχειρα και τόσο γρήγορα» και εφαρμόζοντας αμέσως αυτή την αλλαγή. «Είναι σαν να θέλετε να εκδικηθείτε κάποιον ή σα να υπηρετείτε συμφέροντα και από τις 77 χιλιάδες θέσεις που είχατε εξαγγείλει οι θέσεις που θα καλυφθούν φαίνεται ότι θα είναι 50 χιλιάδες».

«Είναι η μεγαλύτερη μείωση αριθμού εισακτέων που γίνεται στην χώρα από την ίδρυση του πρώτου πανεπιστήμιου, του πανεπιστημίου Αθηνών, το 1837» υπογράμμισε.

«Μας είπατε ότι το κάνετε τάχα μου διότι σας έπιασε ο πόνος για την εκπαιδευτική και μαθησιακή επάρκεια της νέα γενιάς και ότι θα μείνουν εκτός αυτοί που δεν αξίζουν το κόπο γιατί γράφουν λευκή κόλλα ή 3 και αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου έτσι, μένουν εκτός και άριστοι μαθητές».

Και πρόσθεσε: «Η διαφορετική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα, και οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζομένων μαθημάτων στον υπολογισμό των μορίων, θα αποκλείσουν από τα Πανεπιστήμια πολλούς περισσότερους μαθητές και μαθήτριες από όσες και όσους έχουν βαθμούς κάτω από τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο.

Και σύμφωνα με υπολογισμούς σοβαρών αναλυτών,  υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει λιγότερα μόρια από άλλους θα είναι επιτυχόντες, ενώ υποψήφιοι με περισσότερα μόρια θα αποκλειστούν από τα Πανεπιστήμια».

Στο σημείο αυτό διάβασε την επιστολή ενός μαθητή από το 1ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών ο οποίος συγκέντρωσε 20.988 μόρια, 1838 δηλαδή περισσότερα από την περσινή βάση και δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στο Μετσόβιο ούτε καν στη δεύτερη επιλογή του, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Είναι χιλιάδες είπε τα παιδιά αυτά που θα έχουν το ίδιο ζήτημα.

«Οι μεγαλύτεροι ντήλερ συμφερόντων»

Απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας την εγκάλεσε ότι «ντηλάρατε με τους ιδιοκτήτες κολεγίων» και την κάλεσε να δώσει απαντήσεις στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Επίσης, καταλόγισε υποκρισία στην κυβέρνηση για το ότι επικαλέστηκε λόγους μαθησιακούς για να στηρίξει τη ελάχιστη βάση εισαγωγής, όταν για τα κολέγια δεν επιδιώχθηκε το ίδιο, αντιθέτως τα πτυχία τους εξισώθηκαν με αυτά των ΑΕΙ.

"Sponsored links"

«Αν σας απασχολεί η μαθησιακή ικανότητα των φοιτητών μας, γιατί δεν σας απασχολεί και γι’ αυτούς που θα αποκτήσουν πτυχία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τα οποία πρωτίστως με τροπολογίες είχατε φροντίσει να εξισώσετε και είχατε φροντίσει να εξαναγκάσετε και τα επιμελητήρια και τους συλλόγους τους επαγγελματικούς να εγγράφουν ισοτίμως στα μητρώα τους αποφοίτους αυτών των εκπαιδευτηρίων».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τα κολέγια ούτε με τους γονείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά τους, αλλά με την «αθλιότητα» των Μητσοτάκη και Κεραμέως να οδηγήσουν με το «έτσι θέλω» χιλιάδες μαθητές εκεί, «ενώ θα μπορούσανε να περάσουνε σε δημόσια πανεπιστήμια».

Είναι ένα εκ προμελέτης έγκλημα ο αποκλεισμός 20 – 30 χιλιάδων μαθητών από τα δημόσια πανεπιστήμια, είπε προσθέτοντας πώς δεν αφορά μόνο τα παιδιά αυτά αλλά και μια σειρά σχολές και τμήματα ιδίως στην περιφέρεια που θα οδηγηθούν σε μαρασμό και θα κλείσουν και αυτός είναι ένας δεύτερος σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Κλείνοντας αυτό το σκέλος της τοποθέτησής τους επανέλαβε σε υψηλούς τόνους την κατηγορία περί ντηλ: «Είστε οι μεγαλύτεροι ντήλερ συμφερόντων που πέρασαν από τα κυβερνητικά έδρανα».

Παράλληλα κάλεσε την Υπουργό Παιδείας να ανέβει στο βήμα και να παραδεχτεί ότι η ρύθμιση αυτή είναι άδικη και κυρίως να μεριμνήσει η ίδια και ο πρωθυπουργός που έχει την βασική ευθύνη, να μην εφαρμοστεί, «τουλάχιστον για φέτος» η ελάχιστη βάση εισαγωγής, υπάρχει, είπε, χρόνος ακόμη καθώς δεν έχει κλείσει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών για τους μαθητές.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live