24.8 C
Chania
Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2026

Υδρογονάνθρακες: Εκτός σχεδιασμού το οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης» μετά την αποχώρηση της ExxonMobil – Επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο

Ημερομηνία:

Νέες εξελίξεις καταγράφονται στο μέτωπο των ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς ολοκληρώθηκε η παράταση που είχε δοθεί στην ExxonMobil για το θαλάσσιο οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης», χωρίς τελικά να πραγματοποιηθούν ερευνητικές εργασίες επί του πεδίου.

Η δωδεκάμηνη παράταση είχε εγκριθεί πέρυσι, έπειτα από αίτημα της εταιρείας, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αξιολόγηση των γεωλογικών δεδομένων και του πιθανού ενεργειακού δυναμικού της περιοχής. Ωστόσο, όπως προκύπτει, δεν προχώρησε η φάση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών, γεγονός που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αποχώρηση της κοινοπραξίας από το συγκεκριμένο θαλάσσιο τεμάχιο.

Με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, το οικόπεδο επιστρέφει πλέον στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα για το μέλλον της περιοχής και το αν θα προχωρήσει σε νέα διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρησή της. Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται είτε η επαναπροκήρυξη του ίδιου οικοπέδου είτε ο διαχωρισμός του σε μικρότερα τμήματα, με στόχο την προσέλκυση νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Την ίδια ώρα, τόσο η ΕΔΕΥΕΠ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμούν ότι οι πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων λόγω της διεθνούς ενεργειακής αστάθειας, ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα δυναμική για τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο το επόμενο διάστημα.

ekriti.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ