Υδρογονάνθρακες: Πώς το γεωτρύπανο της ExxonMobil θα πλεύσει νωρίτερα στις γεωτρήσεις της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Το γεωτρύπανο της ExxonMobil ίσως πλεύσει νωρίτερα στα θαλάσσια blocks της Κρήτης αν ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ακολουθήσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Κύπρου, όπου έφερε στο φως το κοίτασμα «Γλαύκος».

Όπως αναφέρουν πηγές, δεν αποκλείεται η ExxonMobil να προσπεράσει το στάδιο των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στις παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης και να πάει απευθείας στην πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση. Αυτό θα σημαίνει πως το γεωτρύπανο θα κάνει την εμφάνιση του το 2024 αντί του 2025. Δηλαδή το όλο ερευνητικό πρόγραμμα θα έρθει νωρίτερα κατά ένα χρόνο.

Οι σεισμικές της Κρήτης

"Sponsored links"

Από τις 7 Νοεμβρίου το σεισμογραφικό σκάφος της νορβηγικής PGS «Sanco Swift» μαζί με τα συνοδά του πλοιάρια ξεκίνησε την εκτέλεση δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στα ελπιδοφόρα ως προς τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου θαλάσσια blocks της Κρήτης. Στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μισή έκταση των παραχωρήσεων έχει σκαναριστεί και απομένουν πια εργασίες που μάλλον θα κρατήσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Η επόμενη φάση του ερευνητικού προγράμματος προβλέπει την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων, με τα αποτελέσματα να φτάνουν από τους Νορβηγούς στα χέρια των ExxonMobil –Helleniq Energy προς το τέλος του 2023 με αρχές του 2024. Τότε ο προγραμματισμός ήταν να εκκινήσουν οι εργασίες για την πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών.

Αρμόδιες πηγές, αναφέρουν πως αν η ExxonMobil (είναι ο operator της κοινοπραξίας) ακολουθήσει τη στρατηγική της Κύπρου στο οικόπεδο 10 τότε δεν θα χτυπήσει… τα τρισδιάστατα σεισμικά. Θα τα παρακάμψει και θα πάει απευθείας στις γεωτρήσεις.

Προϋπόθεση είναι βέβαια, να υπάρχουν σαφή αποτελέσματα που να αποτυπώνουν ξεκάθαρα τους πιθανούς στόχους των κοιτασμάτων αερίου, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Αν λοιπόν, η ExxonMobil ακολουθήσει την τακτική της Κύπρου τότε το γεωτρύπανο θα έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2024 αντί για το 2025.

Στο Ιόνιο Πέλαγος

Την ίδια στιγμή, στο Ιόνιο Πέλαγος, η Helleniq Energy ολοκλήρωσε και τις τρισδιάστατες έρευνες της θαλάσσιας παραχώρησης «Ιόνιο».

Το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion της PGS εκτελεί εργασίες στο άλλο θαλάσσιο block που έχει μισθώσει η Helleniq Energy σε αυτό του Κυπαρισσιακού Κόλπου «Block 10». Οι τρισδιάστατες σεισμικές στο συγκεκριμένο οικόπεδο θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου.

"Sponsored links"

Νωρίτερα ως γνωστόν ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών του ίδιου σκάφους στο θαλάσσιο “Block 2” της Energean.

Τα αποτελέσματα των σεισμικών των θαλάσσιων blocks του Ιονίου Πελάγους θα είναι στα χέρια των παραχωρησιούχων προς το τέλος του 2023 με αρχές του 2024, οπότε και θα είναι σε θέση να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στις πρώτες γεωτρήσεις.

Τα Ιωάννινα

Πάντως, νωρίτερα απ’ όλες τις γεωτρήσεις θα έρθει εκείνη της χερσαίας παραχώρησης «Ιωάννινα».

Η Energean, που έχει μισθώσει την περιοχή αναμένεται να κάνει την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση εντός του 2023.

Τα αποτελέσματά της θα φανερώσουν σε ένα μεγάλο βαθμός και το μέγεθος των κοιτασμάτων αερίου στην ελληνική επικράτεια και ιδίως στο Ιόνιο Πέλαγος.

ekriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live