Υδρογόνο: Αυτό είναι το πρώτο αυτοκίνητο με κυψέλες καυσίμου στην Ελλάδα

Κανένα σχόλιο

Στους δρόμους της Κοζάνης κυκλοφορεί από την Κυριακή -και για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυψελών υδρογόνου.

Πρόκειται για ένα SUV της Hyundai, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα την Τρίτη κατά την έναρξη της 1ης Έκθεσης Καινοτομίας που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το γέμισμα της δεξαμενής διαρκεί πέντε λεπτά και εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 600 χιλιομέτρων.

"Sponsored links"

Και αντί για καυσαέρια, το αυτοκίνητο εκπέμπει μόνο υδρατμούς.

Οι κυψέλες καυσίμου είναι συστήματα που μοιάζουν με μπαταρίες και επιτρέπουν την ελεγχόμενη χημική αντίδραση του υδρογόνου με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, αντίδραση από την οποία παράγεται συνεχές ρεύμα.

Σήμερα, στην Ευρώπη κυκλοφορούν περισσότερα από 5.000 οχήματα υδρογόνου, τα οποία εξυπηρετούνται από 200 σταθμούς ανεφοδιασμού.

Το ταμπλό του SUV θυμίζει υβριδικό αυτοκίνητο (Νίκος Ντάβος)

Δύο αυτοκινητοβιομηχανίες, η Hyundai και η Toyota, έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή μοντέλων υδρογόνου, ενώ άλλοι κατασκευαστές επενδύουν στην τεχνολογία με την προοπτική να την εντάξουν άμεσα στην παραγωγική τους διαδικασία.

«Η τεχνολογία είναι αρκετά ώριμη, αλλά ακόμη σχετικά ακριβή, καθώς μέχρι να φτάσουμε σε βιομηχανική κλίμακα όλα τα κόστη παραγωγής είναι υψηλά. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στο υδρογόνο, και στο επόμενο διάστημα θα δούμε όλη την οικονομία του υδρογόνου να αναπτύσσεται ραγδαία. Ήδη έχουν γίνει άλματα τα τελευταία χρόνια και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πέσουν οι τιμές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδρυτής και διαχειριστής του CluBE – Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Ντάβος.

«Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αθόρυβο, έχει καλή επιτάχυνση και μεγάλη ροπή και εν γένει πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις μηχανές εσωτερικής καύσης» σημείωσε ο κ. Ντάβος.

Η τιμή αγοράς του μοντέλου SUV που κυκλοφορεί στην Κοζάνη φτάνει τις 90.000 ευρώ, σε σχέση με τιμή της τάξης των 50.000 ευρώ για αντίστοιχο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα οχήματα υδρογόνου δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, όμως για να είναι η τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον το υδρογόνο πρέπει να παράγεται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που σήμερα δεν εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα.

"Sponsored links"

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live