Υπέγραψε ο Αρναουτάκης για την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων

Κανένα σχόλιο

Το έργο αποκατάστασης του Ηγουμενείου της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπέγραψε σήμερα στην Π.Ε. Χανίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Για όλη την Κρήτη είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία μας. Δεν είναι μόνο θρησκευτικοί χώροι, είναι χώροι πολιτισμού που παραλάβαμε από τους προγόνους μας που τους κατασκεύασαν σε δύσκολες εποχές και οι νεότερες γενιές έχουμε υποχρεώσουμε να διαφυλάξουμε», υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου, Δαμασκηνού, του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Δορυλαίου, Δαμασκηνού, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνη Παπαδεράκη και της Γενικής Διευθύντριας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Ελένης Δοξάκη. 

"Sponsored links"

«Μόνο με τη συνεργασία μπορέσαμε κι είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Με την Κα Μενδώνη για να προετοιμάσουν οι υπηρεσίες τη μελέτη. Ήταν υποχρέωση μας να βρούμε τη χρηματοδότηση έτσι ώστε μέσα σε δύο χρόνια να έχει ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Παράλληλα τρέχει και η προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την ολοκλήρωση όλων των άλλων κτισμάτων και εκτιμώ πως εφόσον σε ένα έτος είναι έτοιμη η μελέτη θα μπορέσουμε να την εντάξουμε στο επόμενο περιφερειακό πρόγραμμα. Εκτός το έργο αυτό, υπάρχει για τη συνέχεια η Ακαδημία Κρήτης όπως και το μοναστήρι της Χρυσοπηγής», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 762.000 ευρώ και προβλέπει να παραδοθεί το Ηγουμενείο αποκατεστημένο και λειτουργικό πλήρως.  Θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα κοινού και σε γραφή Braille και θα εκτυπωθούν φυλλάδια ενημέρωσης (δίγλωσσα και σε γραφή Braille).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, δήλωσε:

“Η συγκεκριμένη Μονή όπως και άλλα μοναστήρια όχι μόνο στα Χανιά αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, πέρα από χώροι λατρείας, είναι και σημαντικοί ιστορικοί τόποι πολιτισμού, είναι αναγεννησιακά μοναστήρια και σημαντικά μνημεία του τόπου μας και είναι καθήκον μας να τα συντηρούμε και να τα έχουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Χαίρομαι που ο Περιφερειάρχης από την αρχή τα έχει αγκαλιάσει και προσπαθεί με κάθε μέσο να τα χρηματοδοτήσει”

Η Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη με πλούσια προσφορά στην ιστορία και την παιδεία του νησιού. Βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού, στη θέση “Τζομπόμυλος”, στην κεντρική περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων. Είναι ένα τετράπλευρο μοναστηριακό συγκρότημα με εσωτερική αυλή όπου βρίσκεται το Καθολικό της Μονής.

Κτίστηκε κατά το πρώτο μισό του 17ου αι. Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του κτιρίου του Ηγουμενείου που βρίσκεται στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Αγίας Τριάδος στο «Ακρωτήρι» στα Χανιά Κρήτης, επί της νότιας πλευράς της μονής.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες οι οποίες προσδιορίζονται:

α) σαν «υπόγειο» με ανεξάρτητη είσοδο από το δυτικό εξωτερικό αύλειο χώρο της Μονής, β) σαν «ισόγειο» στην οποία βρίσκεται η κυρία είσοδος από την εσωτερική πλατεία, και γ) στον Α΄ όροφο που έχει πρόσβαση από εξωτερική σκάλα από την πλατεία του Καθολικού.

Ο βασικός κτηριακός όγκος έχει διαστάσεις 15,18Χ16,66 μ. Οι σημαντικές ζημιές που παρουσιάζει το μνημείο υπαγορεύουν την αποκατάστασή του. Το έργο περιλαμβάνει πλήρεις εργασίες αποκατάστασης.

"Sponsored links"

Δείτε βίντεο:

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις