16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Υπέρ της Τουρκίας και κατά της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το προσφυγικό

Ημερομηνία:

Πιέσεις αναμένεται να δεχθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποδεικνύει έγγραφο-φωτιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται τοEuro2day και αποτελεί προσχέδιο της συνάντησης.

Σε αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα το αίτημα για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει στην Άγκυρα πολιτικά ανταλλάγματα μόνο με την υπόσχεση (και όχι υλοποίηση) της μεταφοράς προσφύγων πίσω στην Τουρκία. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί κοινές περιπολίες, επιμένοντας στην πάγια θέση για ταυτοποίηση και καταγραφή προσφύγων σε τουρκικό έδαφος.

Το έγγραφο, που έχει ημερομηνία 6 Νοεμβρίου, δόθηκε στις αντιπροσωπείες ορισμένων χωρών-μελών της ΕΕ (όχι όλων) ως οδηγία για το τι στάση επικρατεί αυτή τη στιγμή σε σχέση με την Τουρκία αλλά και τι ενδέχεται να ζητήσει η ελληνική πλευρά. Αναφέρει τα εξής:

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας ίσως να θελήσει να εξηγήσει πού βρίσκεται η χώρα του, να υπογραμμίσει την πρόοδο που έγινε επί του εδάφους της.  Συστήνουμε να είστε υποστηρικτικοί μεν, όμως να συνεχίσετε να πιέζετε σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία παραθέτουμε πιο κάτω.

Συγκεκριμένα για την Τουρκία το εμπιστευτικό προσχέδιο των συζητήσεων της Συνόδου αναφέρει:

  • «Η Ελλάδα θεωρεί ότι η Τουρκία είναι κυρίως υπεύθυνη για την μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των προσφύγων που φθάνουν στις ανατολικές της ακτές του Αιγαίου. Γι’ αυτό τον λόγο η Ελλάδα συνεχώς επιμένει ότι μια σκληρή στάση πρέπει να ληφθεί όσον αφορά στην Τουρκία και ότι δεν πρέπει να δοθούν από πλευράς ΕΕ “δώρα” προς την Άγκυρα ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια στο προσφυγικό».
  • «Η ελληνική προσέγγιση, που αγνοεί το τεράστιο ανθρωπιστικό βάρος που επωμίζεται ηΤουρκία​, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην είναι συνεργάσιμη στη Σύνοδο Κορυφής (για το μεταναστευτικό), όπου συζητήθηκε το action plan ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες».
  • «Η θέση μας είναι ότι η Τουρκία δεν στέλνει συνειδητά και σκοπίμως πρόσφυγες μέσω Ελλάδας, όπως η Ελλάδα κάνει στη FYROM».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες η ΕΕ θα χρειαστεί τη βοήθεια της Ελλάδας με δύο τρόπους:

1. Κάποια από τα κεφάλαια ένταξης της Τουρκίας της ΕΕ που θα ανοίξουν πρέπει να γίνουν με ομοφωνία.

2. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την είσοδο των μεταναστών, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της ακτοφυλακής της Ελλάδας και της Τουρκίας. Την Παρασκευή ο ελληνικός Τύπος κάλυψε εκτενώς τα σχόλια του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τα 10 χιλιόμετρα στο Αιγαίο.

Σαφώς, αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα για την ελληνική εσωτερική πολιτική. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιθανώς να ζητήσει να είναι πιο ενημερωμένος και να εμπλέκεται ενεργότερα στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την Τουρκία, με μορφή προ-ενημέρωσης (pre-consultation).

Επίσης, ίσως εκφράσει επιφυλάξεις για τη Σύνοδο στη Μάλτα καθώς και για την ιδέα να πραγματοποιηθεί Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας: από τη δική του τη σκοπιά έχουν γίνει αρκετές Σύνοδοι τελευταία και το ενδιαφέρον πρέπει να επικεντρώνεται στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Το έγγραφο καταλήγει με τη σύσταση για τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ προς τη χώρα μας.

1. «Πρέπει να επιμείνουμε σε δύο σημεία: Ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από το Action Plan της ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και να υποστηρίξουμε ότι έτσι θα αποσυμπιεστούν τα σύνορά της.

2. Η Τουρκία δεν πρόκειται να δράσει απλά γιατί της το ζητήσαμε και γιατί αναγνωρίζουμε το βάρος που επωμίζεται. Θα πρέπει να τη βοηθήσουμε και να εμπλακούμε με την Τουρκία και σε πολιτικό επίπεδο.

3. Να μεταφέρουμε όμως και στον κ. Τσίπρα ότι δεν θα λάβει «δώρα» η Τουρκία και ότι η εφαρμογή του Action Plan θα γίνει βήμα βήμα. Να πούμε ότι στα καίρια ζητήματα όπως η απελευθέρωση της βίζας και το άνοιγμα των κεφαλαίων ένταξης θα γίνει μόλις λάβουμε δεσμεύσεις από την Άγκυρα για την επιστροφή προσφύγων.

"google ad"

4. Να αναδείξουμε τον πνιγμό προσφύγων ως το νούμερο ένα πρόβλημα, για να προβάλουμε τη στάση μας για κοινή ακτοφυλακή Ελλάδας – Τουρκίας και να πούμε ότι εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα υπάρχουν κενά τα οποία θα εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι με τραγικές συνέπειες.

5. Να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν εδαφικές διαφορές ακόμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και να ζητήσουμε από τον κ. Τσίπρα να μας πει αν θα είναι πιο άνετος, εάν οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο γίνουν με τη Frontex να παίζει ένα μεγαλύτερο ρόλο.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ