20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Υποκλοπές: Τουλάχιστον 300 sms με Predator σε 100 παραλήπτες – Τι είπαν στη PEGA Ράμμος και Μενουδάκος

Ημερομηνία:

Για τουλάχιστον 300 επιβεβαιωμένα μολυσμένα sms, μέσω Predator, σε 100 παραλήπτες μίλησε ενώπιον της PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα των υποκλοπών o πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Κι αυτό χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έρευνα.

Ο πρόεδρος της Αρχής αναφέρθηκε σε 100 παραλήπτες που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και εξετάζεται το αν και πώς πρέπει να ενημερωθούν. Ταυτόχρονα, περιέγραψε διαφορετικής έντασης «επιθέσεις», καθώς σε αυτούς έχουν σταλεί 300 sms.

Σε κάποιες περιπτώσεις, «πολλά στον ίδιο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Συνεχίζεται η διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησης των παραληπτών των μηνυμάτων. Για τη διαδικασία είναι ενήμερες και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Παράλληλα, η Αρχή εξέδωσε εντολές μη καταστροφής δεδομένων σε συγκεκριμένες εταιρείες αφού εντόπισε τα κέντρα SMS μέσω των οποίων είχαν διέλθει τα μηνύματα. Αφού τα εντόπισε, λοιπόν, διεύρυνε την έρευνά της αναζητώντας όλα τα μηνύματα SMS τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με το λογισμικό Predator. Αναζήτησε επίσης τους λογαριασμούς χρηστών μέσω των οποίων είχε γίνει η αποστολή αυτών των μηνυμάτων. Με τη μέθοδο αυτή, μέχρι στιγμής, κατά την οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν αποσταλεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περί τα 300 μηνύματα SMS που απευθύνονται, όχι σε 300 παραλήπτες, αλλά σε περίπου 100 γιατί πολλά έχουν αποσταλεί στον ίδιο παραλήπτη», είπε και πρόσθεσε: «Στο στάδιο που βρισκόμαστε η Αρχή προσπαθεί να βεβαιωθεί ποιοι είναι οι παραλήπτες και να εντοπιστούν όλοι και αφού το κάνει αυτό να κρίνει αν και με ποιον τρόπο πρέπει να ενημερωθούν και τελικώς να ανεβρεθούν οι αποστολείς των μηνυμάτων».

Ράμμος: Η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου δημιούργησε ασάφειες

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος τόνισε πως ομόφωνα πως και μετά την ψήφιση του νέου νόμου 5002/2022, η ΑΔΑΕ θεωρεί πως εξακολουθούν να υφίστανται οι αρμοδιότητες της Αρχής να κάνει ελέγχους είτε μετά από καταγγελία πολίτη, είτε αυτεπάγγελτα. «Και προχωρεί ως προς την κατεύθυνση αυτή», είπε. «Η ΑΔΑΕ έχει ενημερώσει τη Δικαιοσύνη», ανέφερε.

Στο μεταξύ, μετά από ερώτηση της Σόφι Ιν’τ Βελντ, υπογράμμισε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, στις 7 Ιανουαρίου 2023 εξέδωσε γνωμοδότηση ύστερα από αίτημα εταιρείας κινητής και διατυπώνει την άποψη ότι μετά την ψήφιση του καινούριου νόμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του νόμου 5002/2022, «η ΑΔΑΕ πλέον δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει ελέγχους επί των αιτήσεων και καταγγελιών, και αφορούν αιτήματα πολιτών να ενημερωθούν αν έχουν παρακολουθηθεί με νομότυπο τρόπο στα τηλέφωνά τους».

Και συνέχισε: «Όταν βγήκε αυτή η γνωμοδότηση εγώ αντέδρασα» και συνέχισε λέγοντας πως η προληπτική επέμβαση ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού στη λειτουργία και δραστηριότητα ανεξάρτητης Αρχής δεν είναι επιτρεπτή κατά το ελληνικό Σύνταγμα.

«Δεν είναι υπεράνω του νόμου η ΑΔΑΕ» είπε και συνέχισε σημειώνοντας όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά όχι εκ των προτέρων ένας εισαγγελέας. «Η ΑΔΑΕ εφαρμόζει σχολαστικά τον νόμο», τόνισε.

Για την ολοκλήρωση των ελέγχων σημείωσε: «έχουμε δεκάδες καταγγελίες. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες που έχουν συσσωρευτεί. Οι δυνατότητες της ΑΔΑΕ είναι περιορισμένες. Η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου δημιούργησε ασάφειες για το πώς θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και τι συσχετισμό θα έχει η διαδικασία των ελέγχων με τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών. Και αυτό δημιούργησε την ανάγκη αλληλογραφίας της ΑΔΑΕ», είπε.

"google ad"

Ακόμα, άφησε αιχμή για την επιλογή για συγκρότηση τριμελούς επιτροπής που θα κρίνει ποιος πολίτης θα ενημερώνεται και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η αρμοδιότητα αυτή πρέπει να δοθεί στην ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητη Αρχή».

Επιπροσθέτως, αναφορικά με τη στοχοποίηση των πολιτών με spyware, τόνισε πως οι έρευνες της ΑΔΑΕ σε μία συγκεκριμένη περίπτωση εντόπισαν αριθμό τηλεφώνου από το οποίο φαινόταν να προέρχεται το λινκ που ήταν ο φορέας του Predator. Έπειτα, μέσα από σειρά ελέγχων «φτάσαμε σε συγκεκριμένο αριθμό, προχωρήσαμε πολύ. Βρήκαμε τραπεζικό λογαριασμό του προσώπου που τον έχει χρησιμοποιήσει. Ενημερώσαμε την Εισαγγελία Πρωτοδικών, γιατί αυτό είναι κακουργηματική πράξη. Συνεχίζουμε περαιτέρω και σε αυτή την περίπτωση για να βρούμε και περαιτέρως στοιχεία.

«Έχουμε μόνο δύο περιπτώσεις» spyware είπε. Ξεκαθάρισε πως η ΑΔΑΕ γνωρίζει δύο περιπτώσεις προσώπων που έχουν στοχοποιηθεί ταυτόχρονα από άρση απορρήτου με εισαγγελική διάταξη. Ωστόσο, δήλωσε πως όσο προχωρά η έρευνα «δεν αποκλείεται στη διαδρομή να βρούμε και άλλα».

«Το κατασκοπευτικό αυτό λογισμικό είναι τεράστιος κίνδυνος και για το απόρρητο των επικοινωνιών και για τη Δημοκρατία, δεν νομίζω ότι μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Είναι σαφές ότι είτε στα χέρια κρατικής υπηρεσίας είτε στα χέρια ιδιώτη μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία θα λειτουργεί η τακτική του εκβιασμού. Θα μαζεύονται αθέμιτα πληροφορίες για πρόσωπα, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να τεθεί θέμα νόθευσης του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι απολύτως σαφές ότι είναι πρόβλημα», τόνισε ο κ. Ράμμος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...