24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια που τελούν υπό κατάληψη θέλει το υπουργείο Παιδείας

Ημερομηνία:

Εγκύκλιο απέστειλε στα ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας, με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα, σύμφωνα με την οποία θεωρείται υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια που τελούν υπό κατάληψη.

Την ώρα που εκατοντάδες σχολές στη χώρα τελούν υπό κατάληψη, η κυβέρνηση διακινεί το αφήγημα περί μειοψηφιών στα πανεπιστήμια.

Μετά την προχθεσινή αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους φοιτητές που -λίγο ή πολύ- τους χαρακτήρισε «ληστές», την εισαγγελική παρέμβαση, την εγκύκλιο Πιερρακάκη για εξετάσεις εξ αποστάσεως αλλά και τις αλαζονικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, που δίνουν το στίγμα με το οποίο αντιμετωπίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας έστειλε στα πανεπιστήμια εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θεωρείται υποχρεωτική για το υπουργείο Παιδείας η τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ που τελούν υπό κατάληψη.

Σημειώνεται πως από αρκετά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και από σχολές του Πολυτεχνείου, εκφράζονται φόβοι για το αδιάβλητο των διαδικτυακών εξετάσεων των πανεπιστημίων.

H έκδοση και αποστολή της Εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 25.01.2024, προς όλα τα Α.Ε.Ι, σημειώνει ότι «δημιουργεί δεσμία αρμοδιότητα των οργάνων των Α.Ε.Ι. ως προς την άσκηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους, που εν προκειμένω, συνίσταται στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι δεν μπορεί να παραταθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο με επίκληση την αδυναμία πρόσβασης στις υποδομές, που δεν συνιστά, άλλωστε, ανωτέρα βία κατά τη διάταξη του άρθρου 64 παρ. 4 του ν. 4957/2022».

«Η δεσμία αρμοδιότητα της Συγκλήτου των Α.Ε.Ι. ανάγεται αφενός στην υποχρέωσή της να συμμορφώνεται προς τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες που δίνονται από την εποπτεύουσα αρχή της, αφετέρου στην υποχρέωσή της να προβεί σε όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, προκειμένου να διενεργηθεί απρόσκοπτα η εξεταστική περίοδος των φοιτητών», αναφέρεται.

Η Εγκύκλιος υπογραμμίζει ότι «Η έκδοση εγκυκλίων, κατευθυντήριων γραμμών και οδηγιών από διοικητικές αρχές στο πλαίσιο άσκησης διοικητικής εποπτείας, προς τα εποπτευόμενα νομικά τους πρόσωπα, έχει ως συνέπεια τα τελευταία να οφείλουν να προβούν στην εκπλήρωση της απαιτούμενης ενέργειας ή στην έκδοση της εκτελεστής πράξης σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτών».

«Βάσει των ανωτέρω, η Σύγκλητος του Α.Ε.Ι., εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Α.Ε.Ι,. που να ρυθμίζει το ζήτημα του άρθρου 65 παρ. 4 του ν. 4957/2022, δηλαδή την εξ αποστάσεως αξιολόγηση των φοιτητών σε περίπτωση που λαμβάνουν χώρα έκτακτες συνθήκες, όπως π.χ. η αδυναμία πρόσβασης στις υποδομές των Α.Ε.Ι. και δεν είναι εφικτή η δια ζώσης παρουσία των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων, οφείλει να ασκήσει την αρμοδιότητά της και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, και συγκεκριμένα αφενός να διαπιστώσει αν πράγματι υφίσταται αδυναμία διεξαγωγής της αξιολόγησης, και αφετέρου να εκδώσει απόφασή της (όμοια με αυτή που ίσχυσε κατά τη περίοδο του Covid-19), με την οποία να λαμβάνει τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης με γνώμονα το αδιάβλητο της διαδικασίας».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ