Από τη βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την «προστασία του καταναλωτή» από την αισχροκέρδεια.  Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι έκτακτες συνθήκες αναγκάζουν την κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση διάταξη ανάλογη με εκείνη που ίσχυε για την περίοδο της πανδημίας.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής και προς τις επιχειρήσεις και προς τους δικαστές που θα κληθούν να κρίνουν τη διάταξη, κρίνουμε ότι οι έκτακτες συνθήκες του πολέμου δεν μας επιτρέπουν να δρούμε πυροσβεστικά αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά. Θα φέρουμε διάταξη, κατά πρότυπα της διάταξης λόγω covid, για να μπορεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας. Πάντα θα υπάρχει επιφύλαξη της όποιας δικαστικής απόφασης της διοικητικής αυτής πράξεως από το δικαστήριο. Όμως αυτήν τη στιγμή, για μένα την ώρα του πολέμου, η αισχροκέρδεια είναι μαυραγοριτισμός.

Είμαστε σε εποχή που δεν μπορεί κανένας να βγάζει περισσότερο κέρδος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι υπάρχει παγκόσμιος πληθωρισμός και ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εισαγόμενη ακρίβεια και πάνω σε αυτό να πατάει για να κερδίζει περισσότερα χρήματα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ήδη οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και αποδίδουν. «Είναι βούληση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά ότι δεν θα φεισθούμε κανενός εργαλείου, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, να περάσουμε τη μεγάλη πρόκληση της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία και αν χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, θα είμαστε εδώ για να το κάνουμε», τόνισε.

Παρά τις μεγάλες δηλώσεις περί «μαυραγοριτισμού», ο υπουργός Ανάπτυξης, μόλις χθες υποστήριζε στον ΑΝΤ1 ότι δεν του επιτρέπει ο νόμος να δίνει στη δημοσιότητα τις επωνυμίες των σούπερ μάρκετ που κερδοσκοπούν ενώ στην ερώτηση για ποιο λόγο δίνονταν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις εστίασης που εντοπίστηκαν να παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊού είπε ότι το προέβλεπε ο νόμος καθώς ήταν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Οι δημοσιογράφοι του πάνελ επέμειναν στο ερώτημα λέγοντας πως στο θέμα της αισχροκέρδειας δεν υπάρχει μεν κορονοϊός υπάρχει όμως ένας πόλεμος εν εξελίξει χωρίς να αποσπάσουν μια διαφορετική δήλωση από τον υπουργό.