Περίπου 40% μειωμένη – σε σχέση με πέρσι – ήταν η κίνηση στα καταστήματα εστίασης του Ρεθύμνου το τριήμερο του καρναβαλιού. Οι αυξημένες πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα δεν άφησαν το ανάλογο, θετικό, αποτύπωμα στην τοπική αγορά, κι ειδικότερα στον συγκεκριμένο κλάδο.
Το ταμείο βγήκε μείον για τους περισσότερους επιχειρηματίες, που συγκεντρώνονται πλέον στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, προσδοκώντας την δική τους οικονομική… ανάσταση, και συμμάζεμα (κατά το δυνατόν) της χασούρας, την περίοδο του Πάσχα.
Οι ακυρώσεις πτήσεων και ακτοπλοϊκών δρομολογίων, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της “μαύρης” (δεύτερης) επετείου της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών άφησαν αρκετό κόσμο εκτός Κρήτης και Ρεθύμνου.
Εκείνη τη μέρα, εξάλλου, οι καφετέριες, τα φαγάδικα και τα υπόλοιπα μαγαζιά που άπτονται της διασκέδασης του κοινού, λειτούργησαν ουσιαστικά από το απόγευμα και μετά. Ήδη, όμως, το κλίμα δεν προσφερόταν για νυχτερινές εξόδους και ξενύχτι.
Περιμένουν το Πάσχα και τη (δική) τους… ανά(σ)ταση
Ωστόσο, και το Σαββατοκύριακο αρκετοί παρατήρησαν ότι τα πράγματα ήταν πιο υποτονικά συγκριτικά με άλλες χρονιές, στην παλιά πόλη και στην παραλιακή του Ρεθύμνου.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν γι’ αυτή την εικόνα: σίγουρα, πάντως, η οικονομική στενότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, έθεσε τους δικούς της αμείλικτους περιορισμούς, παράλληλα με τις ανεβασμένες τιμές σε στολές και εισιτήρια (ακτοπλοϊκά και αεροπορικά), αλλά και σε είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως τα αλκοολούχα ποτά.
Από την άλλη, οι επαγγελματίες βιώνουν τα επίχειρα του πληθωρισμού, καλούμενοι να αντιπαλέψουν την άνοδο στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας και τα συμπαρομαρτούντα της ακρίβειας.
Στο κομμάτι της ασφάλειας και της φιλοξενίας των πελατών μας, όλα κύλησαν ομαλά, δήλωσε στην “Κ.Ε” και στο GOODnet.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ρεθύμνου, Μιχάλης Χάσικος. “Πλέον περιμένουμε το Πάσχα” πρόσθεσε.
Ένα καλό διήμερο: “Το Σαββατοκύριακο ο στόχος επετεύχθη”
Όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και εβδομάδες, περί τις 2.000 κλίνες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν διαθέσιμες για τα μέλη καρναβαλικών ομάδων και τους επισκέπτες του Ρεθύμνου.
Υπολογίζεται ότι λειτούργησαν 15 με 18 ξενοδοχειακές μονάδες. Οι πληρότητες ήταν πολύ υψηλές, αυστηρά το διήμερο της κορύφωσης των εκδηλώσεων: το Σάββατο με την απογευματινή και τη νυχτερινή παρέλαση και την (τελευταία) Κυριακή της αποκριάς.
“Το Σαββατοκύριακο ο στόχος επετεύχθη: τα ξενοδοχεία γέμισαν, υπήρχε αρκετός κόσμος” είπε στην “Κ.Ε” και στο GOODnet.gr ο Μπάμπης Μπιρλιράκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
“Ήδη από το Γενάρη υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία που είχαν ανοίξει” συμπλήρωσε.
Οι ρυθμοί προσέλευσης στο Ρέθυμνο πιο χαμηλοί την Παρασκευή, ενώ η φυγή των εκδρομέων ήταν πιο γρήγορη: λίγοι προτίμησαν να μείνουν και την Καθαρά Δευτέρα.
Ακυρώσεις υπήρξαν κι ήταν οι αναμενόμενα φυσιολογικές: ό,τι συμβαίνει πάντα δηλαδή, για διάφορους λόγους, επηρεασμένους από αστάθμητους παράγοντες όπως οι εποχικές γρίπες.
Ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, όμως, αναπλήρωσαν αυτά τα κενά.
Τέλος του μήνα η άφιξη των πρώτων τουριστών
Οι ξενοδόχοι και οι παράγοντες του τουρισμού, καθώς εισήλθαμε στον πρώτο μήνα της άνοιξης (που θα μπει επίσημα στις 21 Μαρτίου), μετρούν αντίστροφα για την εκκίνηση της σεζόν, η οποία τοποθετείται χρονικά στο τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη.
Τότε θα προσγειωθούν στα αεροδρόμια του νησιού τα πρώτα τσάρτερ από το εξωτερικό. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου, οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί θα γιορτάσουν μαζί τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα, που τυπικώς και ατύπως κάθε χρόνο σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη.
Η ροή των κρατήσεων εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, ούσα συμβατή με τα μηνύματα που καταφθάνουν στους ξενοδόχους. Στις τάξεις τους επικρατεί αισιοδοξία, ναι μεν συγκρατημένη διότι τα πάντα είναι εύθραυστα και ευμετάβλητα – πολλάκις αποδεδειγμένο τα τελευταία έτη- σε ένα τόσο ευαίσθητο προϊόν όπως ο τουρισμός, αλλά όλα συνηγορούν ότι οδεύουμε σε μία ακόμη πολύ καλή χρονιά, για την βιομηχανία, που κατ’ επέκταση θα τονώσει την ελληνική οικονομία.