Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος για τα Τέμπη, τις υποκλοπές, την Εξωτερική Πολιτική, την οικονομία.
Σημείωσε πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει και ζήτησε εκλογές και διεμήνυσε πως η «πολιτική κλεψύδρα» Μητσοτάκη έχει τελειώσει. Διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές γιατί τις έχει ανάγκη η χώρα και εξέπεμψε μηνύματα για τα προοδευτικά κόμματα τα οποία κάλεσε να δώσουν προοδευτική διέξοδο από κοινού.
«Από εδώ και πέρα η ευθύνη μεταφέρεται στον προοδευτικό χώρο και οφείλουμε όλοι να την λάβουμε υπόψη» τόνισε.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σε υψηλούς τόνους πως «τα αδιέξοδα και το χάος τα προκαλεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός» απαντώντας στα διλήμματα που θέτει ο πρωθυπουργός. Τον χαρακτήρισε «διχαστικό», «αμετανόητο» και «αλαζόνα», κατηγορώντας τον για επιχείρηση αλλοίωσης του μηνύματος των συλλαλητηρίων.
«Να έρθουν στην Προανακριτική οι Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης και Σκέρτσος»
«Εσείς βγάλατε τους πολίτες στον δρόμο γιατί πηγαίνετε την Ελλάδα όλο και πιο χαμηλά». Και συνέχισε: «Μεθοδεύσατε τη συγκάλυψη για την πρωθυπουργική καρέκλα».
Ο Σωκράτης Φάμελλος, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να κληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Προανακριτική Επιτροπή.
«Θα έρθετε στην προανακριτική ή θα κρυφτείτε;» ρώτησε ζητώντας απάντηση προσθέτοντας «Θα έρθουν οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος; γιατί και αυτούς θα καλέσουμε.
Σημείωσε πως η απάντηση στο πώς δε θα ξαναζήσουμε νέα Τέμπη, «είναι να φύγει μια ώρα αρχύτερα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση».
Διεμήνυσε ότι «Η Προανακριτική δεν θα είναι μόνο για τον Τριαντόπουλο. Θα είναι προανακριτική για το επιτελικό κράτος. Γι αυτόν τον σκοτεινό μηχανισμό συγκάλυψης που στήσατε κύριε Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα σας στην εξουσία το 2019».
Απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για το Μάτι, έκανε λόγο για «θράσος»: «Έχετε το θράσος να λέτε ότι κάναμε εμείς συγκάλυψη στο Μάτι, που όταν γίνατε κυβέρνηση έναν χρόνο μετά την τραγωδία, το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να αναβαθμίσετε τους υπαίτιους της τραγωδίας; Αυτούς που εμείς καρατομήσαμε αμέσως εσείς τους αναβαθμίσατε». Και θύμισε ότι λίγο μετά μιλούσε στον ΟΗΕ για «κλιματικό φαινόμενο».
Ασκώντας κριτική συνολικά στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη και το επιτελικό κράτος, παρέπεμψε σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που εξέφραζε ανησυχία για μια σειρά ζητήματα: υποκλοπές, επιθέσεις στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών, το ναυάγιο της Πύλου, την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών, την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, την διαφθορά, τις στρατηγικές αγωγές κατά των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Η κυβέρνηση σε όλες αυτές τις υποθέσεις, κινήθηκε με τον ίδιο τρόπο» τόνισε: «επιτέθηκε σε όποιον τις έφερνε στο προσκήνιο».
Εξωτερική πολιτική
Ως προς τα ζητήματα της Εξωτερικής Πολιτικής επανέλαβε τις κατηγορίες για «μυστική διπλωματία» και στρατηγική δεδομένου συμμάχου», ενώ ανέδειξε μεταξύ άλλων τους χειρισμούς στο ουκρανικό. «Στο ουκρανικό οι ανεύθυνες επιλογές σας, μας εξέθεσαν σε σημαντικούς κινδύνους, και έχουν εξαφανίσει τη δυνατότητα της χώρας να αποτελέσει μέρος της λύσης αντί του προβλήματος, ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας».
Όσον αφορά τα Συμπεράσματα της χθεσινής συνόδου της Ε.Ε. σημείωσε πως θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική κάθε συζήτηση περί στρατηγικής αυτονομίας είναι λόγια του αέρα». Και έθεσε ερωτήματα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τον νέο δανεισμό και το αν αυτό θα σημάνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Αναφερόμενος δε σε διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων διερωτήθηκε: «δε σας ανησυχεί η αναφορά ότι η άμυνα της ΕΕ “συμβάλει στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της ιδίως όσον αφορά τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές που θέτουν η Ρωσία και η Λευκορωσία”». Διότι, όπως είπε, η προσθήκη ότι θα ληφθούν υπόψη οι απειλές στα υπόλοιπα σύνορα της ΕΕ, «δε μας φαίνετε πολύ ασφαλής».
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει την Ελληνική Δημοκρατία»
Αναφερόμενος στους λόγους της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας σημείωσε πως «είναι πράξη δημοκρατίας και ευθύνης» και «απαίτηση της κοινωνίας που ζητά δικαιοσύνη».
Και διότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα και τους κανόνες της ελληνικής Δημοκρατίας και του Συντάγματος καθώς παραβιάζει τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, τις προβλέψεις του Συντάγματος, την νομοθεσία».
«Πρέπει να φύγει αυτή η απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, και να είστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την λύση» υπογράμμισε.
Προοδευτική διέξοδος
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η λύση αυτή «να είναι προοδευτική μακριά από νέα αδιέξοδα». Η λύση αυτή είπε, δεν μπορεί να είναι γενικόλογη, αλλά απαιτεί «άλλη πολιτική, ανατροπή της σημερινής και ένα νέο, προοδευτικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, που θα να διατυπωθεί ξεκάθαρα».
Ειδικότερα, έκανε λόγο για μια «δημοκρατική πολιτεία ριζικά μεταρρυθμιστική» η οποία όμως απαιτεί και μια νέα οικονομία, με άλλο παραγωγικό μοντέλο. Ψηφιακό, καινοτόμο, πράσινο και κυκλικό, και ανταγωνιστικό στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό έστειλε το μήνυμα «έχετε τελειώσει για τον ελληνικό λαό. Η πολιτική σας κλεψύδρα άδειασε. Οι μέρες της αλαζονείας σας τελείωσαν».
Και τονίζοντας πως «η κοινωνία πιέζει για μεγάλες αλλαγές» έστειλε μήνυμα και στα προοδευτικά κόμματα: «Από εδώ και πέρα η ευθύνη μεταφέρεται στον προοδευτικό χώρο και οφείλουμε όλοι να την λάβουμε υπόψη».
«Υπάρχει διέξοδος, προοδευτική διέξοδος» τόνισε, επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι παράγοντας σταθερότητας και λύσης».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Οφείλουμε να ακούσουμε τους πολίτες και να προχωρήσουμε μπροστά» κατέληξε.