Ένα σπάνιο βουβό φιλμ από το 1968 φέρνει στο φως εικόνες από τα Φαλάσαρνα, την παραλία και τον αρχαιολογικό χώρο, καταγράφοντας την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Το αρχειακό υλικό, προερχόμενο από το προσωπικό αρχείο του Dr. Γ. Χατζηδάκη, αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για το τοπίο και την ιστορία του δυτικότερου άκρου της Κρήτης.
Η αρχαία πόλη της Φαλάσαρνας ιδρύθηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., στο ακρωτήρι Καστρί, στη χερσόνησο της Γραμβούσας. Ο κινηματογραφιστής του 1968 κάνει μια στάση στον περιφερειακό δρόμο, προσφέροντας μια πανοραμική λήψη του Καστριού και της απέραντης χρυσής αμμουδιάς που εκτείνεται από κάτω.
Ο “Θρόνος” της Φαλάσαρνας και η λατρεία της Αστάρτης
Στη συνέχεια, η κάμερα εστιάζει στον περίφημο “θρόνο” της Φαλάσαρνας, ένα λαξευτό λίθινο κάθισμα που πιθανολογείται ότι ήταν αφιερωμένο στην Αστάρτη, τη φοινικική θεότητα που προστάτευε τους ναυτικούς. Δύο άτομα προσεγγίζουν το μνημείο, εξερευνώντας το με ενδιαφέρον.
Το φιλμ ακολουθεί στη συνέχεια μια γυναίκα της παρέας, η οποία περπατά προς την απάτητη τότε παραλία των Φαλάσαρνων. Ένας νεαρός άνδρας στέκεται στους βράχους που πλαισιώνουν την ακτή, ενώ ένας ηλικιωμένος άνδρας κατηφορίζει προς τη θάλασσα.
Καλοκαιρινές εικόνες από μια ανέγγιχτη Κρήτη
Η ταινία κλείνει με γαλήνια πλάνα από τους λιγοστούς λουόμενους που απολαμβάνουν τον ήλιο και την κρυστάλλινη θάλασσα των Φαλάσαρνων, σε μια εποχή που η περιοχή παρέμενε ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό.
Το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο προσφέρει μια νοσταλγική ματιά στο παρελθόν της Κρήτης, αποτυπώνοντας τοπία και στιγμές που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.