Το Φεστιβάλ Ήχων και Οικολογίας Reveil επιστρέφει με δράσεις στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης – Εικαστικές εκθέσεις, ραδιοφωνικά τοπία, περιβαλλοντική εκπαίδευση και ντοκιμαντέρ στο πρόγραμμα
Το Φεστιβάλ Ήχων και Οικολογίας Reveil, μια πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής ομάδας Soundcamp Cooperative, επιστρέφει για δωδέκατη χρονιά και δίνει το ηχητικό του στίγμα στα Χανιά, το Σάββατο 3 Μαΐου 2025, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το φετινό Reveil 12 συνδέει σε πραγματικό χρόνο δράσεις και εκπομπές από την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική και την Αυστραλία, δημιουργώντας μια ζωντανή, ακουστική απεικόνιση της αυγής σε όλο τον πλανήτη. Την επιμέλεια του τοπικού προγράμματος έχει η Μαρία-Ευτυχία Παπαδομανωλάκη, ιδρυτικό μέλος του Soundcamp.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
08:00 – 20:00 Φυλάκιο & Είσοδος
Zωντανή μετάδοση του 24ώρου Ραδιοφωνικού Προγράμματος Reveil 12
Οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν να ακούσουν την 12η έκδοση του ραδιοφωνικού προγράμματος Reveil στο φυλάκιο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει επιμεληθεί η ραδιοφωνική ομάδα του Ράδιο Ένταση 93.5FM στο φυλάκιο του Πάρκου από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. και διαδικτυακά στη σελίδα soundtent.org/reveil/
Το Reveil μεταδίδει ζωντανές εκπομπές ηχοτοπίων του ξημερώματος (γνωστό και ως η χoρωδία της Αυγής – Dawn Chorus) από όλη τη γη
Φωτογραφική έκθεση “Πυρκαγίες μέσα από τον φακό του ερευνητή”
Το Leverhulme Centre for Wildfires, Environment & Society του Λονδίνου σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή EURECA-PRO, παρουσιάζουν μια σειρά από φωτογραφικές αποτυπώσεις πυρκαγιών από διάφορα σημεία του κόσμου όπως πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές κατα τη διάρκεια έρευνας πεδίου.
Την έκθεση μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες στην είσοδο του πάρκου και μέσω QR code να μάθουν περισσότερα για τις ιστορίες πίσω από κάθε φωτογραφία.
09:00 – 14:00 & 17:30 – 20:00 – Moυσείο
Εικαστική Έκθεση του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών με τίτλο “Μικρή Πράσινη Θάλασσα”
Το Μουσείο του Πάρκου και οι περιβάλλοντες χώροι έχουν μεταμορφωθεί μέσα από την φαντασία και την μαγική και ευαίσθητη ματιά ομάδας μαθητών του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών που εργάστηκε στο πάρκο με σκοπό να ανακαλύψει την βιοποικιλότητα του, να μελετήσει την εποχικότητά του και να το αγκαλιάσει αισθαντικά. Μια σειρά από κατασκευές, γλυπτά, φωτογραφικές και εικαστικές αναδομήσεις του πάρκου υπάρχουν συμβιωτικά με το περιβάλλον και την ιστορία του, δημιουργώντας μια εφήμερη περιπλάνηση των μαθητών μέσα στο χώρο και τον χρόνο του πάρκου.
14:00 – 15:00 Προβολή της ντοκιμαντερ μικρού μήκους “ΑSHES” του Γιάννη Μαθιουδάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης) & Συζήτηση με τον σκηνοθέτη
Προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “ASHES” που ξεχώρισε σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του Εξωτερικού και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γιάννη Μαθιουδάκη.
15:00 – 16:30 Εκπαιδευτική δράση από το εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Πολυτεχνείου Κρήτης: “Πυρκαγιές, Κλιματική Αλλαγή και Βιωσιμότητα : Ένα πολύπλοκο παζλ”
Ερευνητές τους εργαστηρίου Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Πολυτεχνείου Κρήτης (climate.tuc) θα παρουσιαστούν βασικές πληροφορίες για τις πυρκαγιές και μαζί με τους συμμετέχοντες θα κάνουν ένα περίπατο στο πάρκο για να μάθουν με βιωματικό τρόπο να αναγνωρίζουν τα διάφορα είδη χλωρίδας και να τα συσχετίζουν με τις πυρκαγιές. Στο τέλος οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακεφαλαιώσουν τις γνώσεις τους μέσα από διαδραστικά quiz και οι καλύτεροι θα κερδίσουν μικρά δώρα.
16:30-17:00 Εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης “Πυρκαγίες μέσα από τον φακό του ερευνητή”
Μέλη από το Leverhulme Centre for Wildfires, Environment & Society και την ομάδα Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή (EURECA-PRO) του Πολυτεχνείου Κρήτης θα παρουσιάσουν και θα εγκαινιάσουν την φωτογραφική έκθεση στην είσοδο του πάρκου με τίτλο “Πυρκαγιές μέσα από τον φακό του ερευνητή.”
17:00-20:00 Εικαστική Έκθεση του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών με τίτλο “Μικρή Πράσινη Θάλασσα”
Το Μουσείο του Πάρκου και οι περιβάλλοντες χώροι έχουν μεταμορφωθεί μέσα από την φαντασία και την μαγική και ευαίσθητη ματιά ομάδας μαθητών του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών που εργάστηκε στο πάρκο με σκοπό να ανακαλύψει την βιοποικιλότητα του, να μελετήσει την εποχικότητά του και να το αγκαλιάσει. Μια σειρά από κατασκευές, γλυπτά, φωτογραφικές και εικαστικές αναδομήσεις του πάρκου υπάρχουν συμβιωτικά με το περιβάλλον και την ιστορία του, δημιουργώντας μια εφήμερη περιπλάνηση των μαθητών μέσα στο χώρο και τον χρόνο του πάρκου.
19:00-20:00 Moυσική Παράσταση του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών στα πλαίσια της έκθεσης με τίτλο “Μικρή Πράσινη Θάλασσα”
Ο κύκλος έργων και δράσεων της εικαστικής έκθεσης “Μικρή Πράσινη Θάλασσα” ολοκληρώνεται με μια μουσική παράσταση όπου οι μαθητές μέσα στίχους, μελωδίες και ήχους, ανασυνθέτουν και ξετυλίγουν για μια τελευταία φορα το νήμα της εφηβικής τους περιπλάνησης στο πάρκο.
Λίγα λόγια για το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας
Το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας βρίσκεται στο Σόδυ, πίσω από τους Τάφους των Βενιζέλων. Ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και εκτείνεται σε μια έκταση 300 στρεμμάτων με ελιές, πεύκα, τη φυσική βλάστηση του Ακρωτηρίου και καλλιεργούμενα φυτά. Μικρά ζώα και πολλά πουλιά εμφανίζονται όλες τις ώρες της ημέρας (υπάρχει πλήρης κατάλογος των φυτικών ειδών και των ζώων στο site του Πάρκου). Δημιουργήθηκε το 1994 από τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Φίλη και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το 2004.
Περιγραφές Δράσεων
Reveil 12 – 24ωρο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα – Soundcamp
Πρόκειται για το 12ο φεστιβάλ Reveil που διοργανώνει ο διεθνής καλλιτεχνικός οργανισμός Soundcamp, με βάση το Λονδίνο, την Κρήτη και τη Χάγη, ο οποίος ερευνά από το 2013 τις κοινωνικές, προσωπικές και περιβαντολλογικές οικολογίες σε φυσικά, αστικά και περιαστικά οικοσυστήματα. Μέλη του οργανισμού είναι οι ερευνητές και καλλιτέχνες ήχου Grant Smith, Dawn Scarfe από το Λονδίνο, ο Μax Baraitser-Smith από τη Χάγη και Μαρία Παπαδομανωλάκη από τα Χανιά. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει το 24ωρο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Reveil που μεταδίδει ζωντανές εκπομπές ηχοτοπίων του ξημερώματος (γνωστό και ως η χoρωδία της Αυγής – Dawn Chorus) από όλο τον κόσμο.
Η μίξη των ηχοτοπίων από τα διάφορα σημεία του πλανήτη για το 24ωρo ραδιοφωνικό προγράμμα γίνεται ζωντανά από το Λονδίνο (Grant Smith and Hannah Kemp-Welch, Soundcamp), το Santiago στη Χιλή (Fernando Godoy, Tsonami Arte Sonoro) και το Sunshine Coast στην Aυστραλία (Leah Barclay, Biosphere Soundscapes) και φιλοξενείται από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Wave Farm στη Νέα Υόρκη, τον Resonance Extra στο Λονδίνο καθώς και πάνω από 20 ραδιοφωνικούς και διαδικτυακούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Ράδιο Ένταση 93.5FM. Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει το Σάββατο 3η Μαΐου στις 7 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4η Μαΐου στις 8 π.μ. Το Reveil ακολουθεί τον ήλιο στο πέρασμα του από την ανατολή προς τη δύση και μεταδίδει ζωντανά, καθώς χαράζει, τους ήχους από καιρικά φαινόμενα, μεταναστευτικά πουλιά, σταυροδρόμια, μηχανές, πόλεις, χωριά, εκκλησίες, αυλές μουσείων, κήπους, μπαλκόνια, υδρόφωνα μέσα σε θάλασσες και λίμνες, πομπούς στις στέγες ουρανοξυστών και τουριστικών θερέτρων, μέσα σε τροπικά δάση, ερήμους και απροσπέλαστα φαράγγια, δημιουργώντας έτσι ένα συνεργατικό ηχητικό έργο μακράς διαρκείας.
Φωτογραφική έκθεση “Πυρκαγιές μέσα από τον φακό του ερευνητή”
Η έκθεση συγκεντρώνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από διδακτορικούς φοιτητές και ερευνητικό προσωπικό κατά τη διάρκεια έρευνας πεδίου σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές. Από την Τουρκία, τη Βραζιλία μέχρι την Ταϊλάνδη και την Ελλάδα, οι φακοί των φωτογράφων-ερευνητών ασχολούνται με τον φυσικό κόσμο με μεγάλη προσοχή, ενσυναίσθηση και ευαισθησία. Η έκθεση στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις πυρκαγιές ως φυσικές καταστροφές και ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά και να παρουσιάσει βιώσιμες μεθόδους διαχείρισης και ελέγχου τους.
Η έκθεση είναι μια χορηγία των Leverhulme Centre for Wildfires, Environment and Society (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή (EURECA-PRO) και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “ΑSHES” του Γιάννη Μαθιουδάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης) & Συζήτηση με τον σκηνοθέτη
Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Ashes» του Γιάννη Μαθιουδάκη, με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στο νότιο Ρέθυμνο τον Ιούλιο του 2022, κατάφερε να συγκινήσει και να ενθουσιάσει το κοινό, αποσπώντας το βραβείο κοινού στο διαδικτυακό σκέλος του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης.
Η οινοποιός και αμπελουργός Ηλιάνα Μαλίχιν μιλά για τις τραγικές ώρες που έζησαν οι κάτοικοι του Νοτίου Ρεθύμνου από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 15 Ιουλίου 2022 και μέσα σε 4 ημέρες κατέκαψαν εκτάσεις 20.000 στρεμμάτων και το 90% των παλαιών προφυλλοξηρικών αμπελώνων των Μελάμπων – ενός χωριού με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αμπελουργική παράδοση και ιστορία. Όμως… η φύση, αν την αγαπήσεις, θα καρπίσει ξανά…
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Κινηματογράφηση: Γιάννης Μαθιουδάκης
Μοντάζ: Αναστασία Μπαλτά
Πρωτότυπη Μουσική: Θανάσης Παπαθανασίου
Εικαστικοί Σχεδιασμοί: Σοφία Πενταράκη
Post Production Supervisor: Σταύρος Συμεωνίδης
Εκπαιδευτική δράση από το εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Πολυτεχνείου Κρήτης: “Πυρκαγιές, Κλιματική Αλλαγή και Βιωσιμότητα : Ένα πολύπλοκο παζλ”
Στη δράση του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Πολυτεχνείου Κρήτης (climate.tuc) με θέμα «Πυρκαγιές, Κλιματική Αλλαγή και Βιωσιμότητα: Ένα πολύπλοκο παζλ», θα παρουσιαστούν βασικές πληροφορίες για τις πυρκαγιές και η σύνδεσή τους με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έναν μικρό περίπατο στο πάρκο, όπου θα γίνει αναγνώριση των διάφορων ειδών φυτών και δέντρων, καθώς και η συσχέτισή τους με τις πυρκαγιές. Τέλος, θα ακολουθήσουν διαδραστικές δραστηριότητες στα πλαίσια της ανακεφαλαίωσης. Η δράση απευθύνεται σε πολίτες όλων των ηλικιών και σε μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας και σκοπός του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πυρκαγιές και με την κλιματική αλλαγή, προάγοντας τη βιωσιμότητα και την κατανόηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Το εργαστήριο
Στο εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Πολυτεχνείου Κρήτης (climate.tuc) διεξάγουμε έρευνα στο επιστημονικό πεδίο της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στη σχέση του κλίματος με το παγκόσμιο ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Το κύριο εργαλείο μας είναι τα υπερσύγχρονα μοντέλα συστημάτων της Γης, σε συνδυασμό με παρατηρήσεις από δορυφόρους. Η έρευνα μας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που κυμαίνονται από παγκόσμια έως περιοχικά και από ανθρωπογενείς έως φυσικές διεργασίες. Κεντρική θέση στην έρευνά μας έχουν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δασικές πυρκαγιές και οι επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τις δασικές πυρκαγιές στο κλίμα.
Τα συγκεκριμένα θέματα που μελετάμε επί του παρόντος περιλαμβάνουν:
- Μοντελοποίηση του κλίματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
- Επίδραση ανθρωπογενών και φυσικών παραμέτρων στο κλίμα και στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον.
- Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή.
- Ανάλυση δορυφορικών μετρήσεων για κατανόηση των παραπάνω διεργασιών.
- Επίδραση αέριας ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία.
- Χρήση μηχανικής μάθησης σε περιβαλλοντικά θέματα.
Εικαστική Έκθεση & Μουσική Παράσταση του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών με τίτλο “Μικρή Πράσινη Θάλασσα”
Η εκδήλωση, που έχει τη χαρά και την τιμή της πρόσκλησης συμμετοχής της στις δράσεις του ευρωπαϊκού διήμερου Φεστιβάλ Ήχων και Οικολογίας Reveil, στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, αποτελεί την ολοκλήρωση των εργασιών των μαθητών και των καθηγητριών, που συνεπλάκησαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Γυμνασίου με τίτλο ” Ανθολογία μιας περιπλάνησης ” στο Πάρκο Διασωσης Χλωρίδας και Πανίδας καθώς και μια ‘ανθολογία’ παρουσίασης των έργων τους, σε εικαστική έκθεση και μουσική παράσταση, τα οποία προέκυψαν κατά τις εβδομαδιαίες σχολικές συναντήσεις μας {Δεκέμβριος 2024 έως σήμερα} έπειτα από τις ομαδικές ή και κατά μόνας ξεναγήσεις, δράσεις και περιηγήσεις μας στο Πάρκο.
Η γνωριμία με όλους τους χώρους του Πάρκου, τα φυσικά υλικά και τα αισθητικά ερεθίσματα, ενέπνευσαν κι αποτυπώθηκαν καλλιτεχνικά από τους μαθητές της Ομάδας. Η αισθαντική τους απεικόνιση έπλεξε ιστούς από εικόνες και ήχους, συνθέτοντας και ξετυλίγοντας μια εφηβική ιστορία ‘περιπλάνησης’ μέσα από ανθούς, νήματα και λόγια.
Και συνειρμικά, όπως συμβαίνει και στο ομώνυμο ποίημα του Ελύτη, οι μαθητές μας Βλάστησαν και μαθήτευσαν Eκεί που φυτρώνει το κάλλος, ‘έμαθαν μανταρίνι καί ἄψινθο’ προσεγγίζοντας τον Κόσμο με τις αισθήσεις τους, ψηλαφώντας τον και με ‘λίγο βοριά’, ‘κρατώντας τον αέρα σαν αγάλματα’, ‘κύμα το κύμα’, αντιγράψανε φώς κι αντιφεγγιές. Επέτρεψαν στη φαντασία και τον αυθορμητισμό τους να εκφραστούν, αντιλαμβανόμενοι ένα νόημα ζωής, πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων και τη ζαλισμένη από την τεχνολογική εξέλιξη εποχή μας.
Το Πάρκο έγινε η δική μας ‘Μικρή πράσινη θάλασσα’, ένα κομμάτι μεσογειακής ελληνικής φύσης, άφθαρτης και νέας, που για λίγο μόνο υιοθετήσαμε, αλλά πήραμε υπό την προστασία μας. Ένας χώρος αρμονίας, ισορροπίας και μουσικότητας που φώναξε στους εφήβους μαθητές μας να ‘γυρίσουν τον Ήλιο και να ν’ ἀκούσουν’.
Υπεύθυνη Προγράμματος / Ιδέα – Επιμέλεια Εικαστικής Έκθεσης & Μουσικής Παράστασης: Άσπα Θεοχάρη – Εκπαιδευτικός
Ιδέα και Συνεπιμέλεια Έκθεσης και Μουσικής Παράστασης: Λυκάκη Ελένη, Σταυρίδου Ισαβέλλα – Εκπαιδευτικοί
Συμμετέχοντες μαθητές Εικαστικής Έκθεσης :
Ανδρεαδάκης Λευτέρης, Αρωλιθιανάκη Μαρία, Γκέζο Ευαγγελία, Γυπάκη Ευα, Δρετάκης Γιώργος, Κακαβάς Δημοσθένης, Καλφάκη Ελένη, Κιοσσές Αναστάσιος, Κοτσιφάκη Χρύσα, Κουμανδράκη Ευαγγελία, Κωστάκης Μιχάλης, Λιατάκης Μάξιμος, Μανουδάκη Κατερίνα, Μαυριδάκη Ιωάννα, Μαυροματάκης Ιωάννης, Ναξάκης Δημήτριος, Ορφανουδάκη Μαρία, Ορφανουδάκης Μανώλης, Πατρελάκη Ιωάννα, Στελιδάκης Δημήτρης, Σχετάκης Γιώργος, Τζορτζ Αλέξανδρος, Τοντ Χρυσούλα, Τριπολιτσιώτης Γρηγόρης, Τσέκιτς – Κοντομιτάκη Άρια, Τσιάλτα Βαλεντίνα, Φουντουλάκης Λάμπης, Χαϊδάκης Παύλος, Χιρμπάκης Σπύρος, Χρυσοχεράκη Χριστίνα
Συμμετέχοντες μαθητές Μουσικής Παράστασης (φωνή – όργανα):
Ανδρεαδάκης Λευτέρης, Αποστολάκη Βασιλική, Βουκελάτου Όλγα, Δασκαλάκη Μαριτίνα, Καλφάκη Ελένη, Κόκλα Άρτεμις, Κοτσυφάκη Χρύσα, Κουμανδράκη Ευαγγελία, Κυριακάκης Νεκτάριος, Μανουδάκη Κατερίνα, Μωραΐτάκη Σόνια, Ντόκο Ανάιντα, Ορφανουδάκη Μαρία, Ορφανουδάκης Στέλιος, Περδικάκη Τόνια, Πατρελάκη Ιωάννα, Πετρογλάκης Παντελής, Τοντ Χρυσούλα, Τσέκιτς – Κοντομιτάκη Άρια
Ευγενική συμμετοχή στη μουσική παράσταση της εκδήλωσης: –Τζανάκης Εμμανουήλ – Δ/ντής Γυμνασίου Κουνουπιδιανών Χανίων.