16.8 C
Chania
Saturday, October 19, 2024

Φεστιβάλ “Αειθάλη 2023” στο Καστέλλι Μίνωος Πεδιάδος

Ημερομηνία:

3μερο πολιτικών περιβαλλοντικών συζητήσεων δικτύων αντίστασης και εκδηλώσεων με τίτλο  “Φεστιβάλ Αειθάλη 2023” πραγματοποιείται στο Καστέλλι Μίνωος Πεδιάδος.

Το τριήερο οργανώνεται από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας, με στόχο την ενδυνάμωση των αγώνων, «την απόκτηση εργαλείων και γνώσεων, την δημιουργία δρόμων και τρόπων ώστε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τη γη και την ελευθερία μας.»

Στην φετινή Αειθάλη φιλοξενείται και σύντροφος από τις Αυτοοργανωμένες Ιθαγενικές κοινότητες της Οαχάκα στο Μεξικό που εδώ και δεκαετίες δίνουν αγώνες, αυτοοργανωμένα και από τα κάτω, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των ζωών τους από κρατικά και αποικειοκρατικά σχέδια.

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, η θεματική αφορούσε τα ζητήματα εκτοπισμού και υπερεκμετάλλευσης εργασίας, κατοίκων και πόρων στο όνομα της τουριστικής εμπορευματοποίησης κάθε πτυχής της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στο νησί, για τα κέρδη των λίγων.

Η Πρωτοβουλία της Πεδιάδας, στην εισήγηση της, παρουσίασε μια σειρά από τις καταστροφικές περιβαλλοντικές (σε έδαφος, νερό, αέρα και έμβια όντα) και κοινωνικές συνέπειες που συνεπάγεται η μετατροπή ενός γιγάντιου τμήματος της Πεδιάδας σε αεροδρόμιο. Με ιδιαίτερη ένταση έγινε αναφορά στις συνέπειες που έχει ένα τέτοιο έργο που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, στην καθημερινή ζωή των κατοίκων όπως και στον πολιτισμό των χωριών της περιοχής.

Η Κατάληψη Rosa Nera παρουσίασε στοιχεία της θεωρητικής της επεξεργασίας γύρω από όψεις της οικονομικής, πολιτικής και νομοθετικής ιστορία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, από την περίοδο της δικτατορίας μέχρι και σήμερα. Ζητήματα που αφορούν την ταξική πάλη μέσα στον κλάδο και την απορρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων, ωραρίων, ασφάλισης και μισθών για τα κέρδη των επωφελούμενων από την νομοθεσία αφεντικών. Όπως και ζητήματα γύρω από την αποσιώπηση και την εμπορευματική εργαλειοποίηση της συλλογικής μνήμης και των κοινωνικών σχέσεων, σε τόπους που μετατρέπονται σε θεματικά πάρκα, μπουτίκ χοτέλ και κάτεργα φθηνής εργασίας. Έγινε αναφορά επίσης στις αντιστάσεις του τοπικού κινήματος στα Χανιά ενάντια στην ξενοδοχοποίηση της Ρόζα Νέρα και του Λόφου Καστέλι.

Επίσης, άνθρωποι της αρχαιολογίας αξιοποίησαν την εκδήλωση, παρουσιάζοντας εισηγήσεις γύρω από τα ευρήματα ανασκαφών στην περιοχή της Λύκτου, κάτι που προσέλκυσε αρκετό κόσμο.

Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση προέκυψε όταν στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου σε τοποθέτηση της που διαχώριζε τις επιχώσεις των ευρημάτων από μια αντίληψη περί “τσιμεντώματος”, φάνηκε να σχετικοποιεί τις καταστροφικές συνέπειες της κατασκευής του αεροδρομίου. Εύλογα,  κόσμος από την περιοχή αναρωτήθηκε στην συνέχεια πόσο “δημόσιο” μπορεί να αποκαλείται ένα έργο όπου δημόσιες επενδύσεις και ξένα κεφάλαια με στόχο την εξυπηρέτηση λίγων γηγενών και ξένων συμφερόντων, μετατρέπουν σε αεροδρόμιο το περιβάλλον γύρω από τα  χωριά της Πεδιάδας.

Χθες Σάββατο με οδηγό τον κ. Νίκο Παναγιωτάκη, συμμετέχοντες ανέβηκαν στον λόφο Παπουρα, ώστε να γνωρίσουν την ποικιλία της γεωργίας και των αρχαιλογικών θέσεων που χαρακτηρίζουν την Πεδιάδα και την καταστροφή που δυατυχώς συντελείται στην περιοχή.

Το βράδυ υπήρξαν εισηγήσεις για την ενέργεια, την καταπάτηση των βουνών από βιομηχανικού τύπου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(βΑΠΕ), την καταστροφή του βυθού και της θαλάσσιας ζωής για εξορύξεις υδρογονανθράκων, την αλόγιστη κατασκευή υβριδικών σταθμών, σε περιοχές θεωρητικά προστατευόμενες, όπως και στην τόσο σημαντική για τη θαλάσσια ζωή “ελληνική τάφρο”.

Οι εισηγήσεις και η συζήτηση την τρίτη μέρα αφιερώνονται στην αναζήτηση άλλων τρόπων οργάνωσης και ζωής που συσπειρώνουν τις δυνάμεις μας δημιουργικά προς μία κατεύθυνση που ωφελεί την ευζωία και αειφορία του συνόλου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ