19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Φιάσκο μεγατόνων με το “Turkaegean” και έρευνα κατόπιν εορτής

Ημερομηνία:

Πλήρως εκτεθειμένοι κυβέρνηση και υπουργείο Ανάπτυξης • Την ευθύνη στους υπαλλήλους πετάει ο Α. Γεωργιάδης ζητώντας ΕΔΕ για πειθαρχικά παραπτώματα • Μπαράζ αντιδράσεων • Απολογούμενη στη Βουλή η κυβέρνηση, μετά από ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πλήρη εξέλιξη το κυβερνητικό φιάσκο μετά από την κατοχύρωση του εμπορικού όρου  “Turkaegean” από την Άγκυρα, καθώς το Μαξίμου και το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται πως πιάστηκαν στον ύπνο και τώρα τρέχουν να προλάβουν.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι εδώ και δύο ημέρες η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να επιβάλλει σιωπητήριο (με εξαίρεση χθεσινές αόριστες και λανθασμένες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου) με στόχο το θέμα να θαφτεί από την επικαιρότητα, όμως, έπειτα από τον ορυμαγδό αντιδράσεων και από την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν εξηγήσεις εντός Βουλής,  αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητά να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ ώστε να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παραπτώματα υπαλλήλων της Διεύθυνσης Σημάτων σχετικά με την καταχώρηση του σήματος στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Με τον τόπο αυτό ο υπουργός βγάζει την ουρά του απέξω και πετάει εξ ολοκλήρου την ευθύνη σε υφιστάμενούς του, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση».

Αμείλικτα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ και βέλη σε Γεωργιάδη

Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, σηκώνει τους τόνους και κατηγορεί τον υπουργό Ανάπτυξης για κρεσέντο υποκρισίας, κάνοντας παραλληλισμούς με τη στάση του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι αντί να παραιτηθεί ο υπουργός ψάχνει υπαλλήλους για να τους ρίξει την ευθύνη και σχολιάζει «ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ “Βόρεια Μακεδονία” παρέδωσε στην Τουρκία το  “Turkaegean”».

«Η συγκεκριμένη επίβλεψη ήταν από τις λίγες αρμοδιότητες που του έχει αφήσει ο κ. Μητσοτάκης, κι όμως ο κ. Γεωργιάδης εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διαμαρτυρίας και αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ. Είναι γνωστό πως ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας διακοσμητικός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ίσως αυτό αποτελεί κι ένα σημείο που θα συμφωνούσαμε με τον κ. Μητσοτάκη. Αν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα είχε κάνει» τονίζει χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί η κίνηση που ανάγκασε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ανάμεσα σε άλλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν να ενημερωθούν:

  • Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;
  • Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;
  • Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;
  • Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;
  • Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;
  • Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;»

​​​​​​Αδικαιολόγητη ολιγωρία

Επικριτικό ήταν και το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο αναδεικνύει την κρισιμότητα του φιάσκου σε μια περίοδο «συνεχών τουρκικών προκλήσεων».

«Εκτός των αυτονόητων ενεργειών για την ακύρωση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος ας σταματήσει τα ευφυολογήματα σαν και αυτά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις, να απαντήσουν για αυτό το απαράδεκτο γεγονός» υπογραμμίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Αντίδραση από την ευρωομάδα του ΚΚΕ 

"google ad"

Οι βολές δεν σταματούν στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι η υπόθεση αυτή «συνδέεται με συμφέροντα και επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Η αποδοχή της ονομασίας “Τουρκικό Αιγαίο” από τον οργανισμό της ΕΕ δεν αφορά βέβαια τη δήθεν “τουριστική προβολή” της Τουρκίας, αλλά την προβολή των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, την προκλητική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη της Τουρκίας».

Το ΚΚΕ, πάντως, εκτοξεύσει πυρά και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέγοντας ότι «επιχειρούν να τα ρίξουν όλα στη δήθεν “ανικανότητα” και το “φιάσκο” της κυβέρνησης της ΝΔ για να αθωώσουν και πάλι την ΕΕ. Όταν πρωταγωνιστούσαν για να υλοποιηθεί το σύστημα εμπορικών σημάτων της ΕΕ δεν ήξεραν τι και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί;»

Κάποιοι κουτοπόνηρα προβάλλουν την “καλή” δήθεν απόφαση του αντίστοιχου “οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας” των ΗΠΑ, που απέρριψε την αίτηση για την καταχώριση του “σήματος” “Turkagean”. Δεν λένε όμως ότι η απόρριψη έγινε αποκλειστικά και μόνο για τυπικούς λόγους και κυρίως επειδή η σχετική αίτηση δεν είχε κατατεθεί από αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ», επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατέθεσε κατ’ επείγουσα ερώτηση «πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η απόφαση του EUIPO δεν αφορά σε αναγνώριση “εμπορικού σήματος” και “τουριστική προβολή”, αλλά ενισχύει πολιτικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της και την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;».

Η τοποθέτηση Κοτζιά

Άμεσες εξηγήσεις με έγγραφα και υπηρεσιακή αλληλογραφία ζήτησε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, γράφοντας χαρακτηριστικά στο Twitter «το ΥΠΕΞ οφείλει άμεσα να δώσει στη δημοσιότητα α) υπηρεσιακή αλληλογραφία και οδηγίες ως προς την “Turkaegean”, β) τα πρακτικά της επιτροπής που πήρε την κατάπτυστη απόφαση, γ) το “ημερολόγιο” δικών της αποτρεπτικών δράσεων, αν έκανε. Η αντιπολίτευση οφείλει να απαιτήσει  τα έγγραφα».

Το ρεπορτάζ του Euractiv που εκθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης

Παρά τους χθεσινούς έωλους ισχυρισμούς του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση εμπορικού σήματος από την Ε.Ε., αλλά για «απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στη Μαδρίτη» και πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν επέτρεπε τη διατύπωση κάποιας ένστασης τότε, το Euractiv παρουσιάζει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Η ιστοσελίδα επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος, η οποία αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ανακόψουν τη διαδικασία εντός τριών μηνών που έγινε το αίτημα της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Επίσης, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει προσφυγή μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης της προσβαλλόμενης απόφασης και οι λόγοι της προσφυγής έπρεπε να υποβληθούν εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης, αλλά ούτε αυτό έγινε.

Η ίδια πηγή αναφέρει στο Euractiv ότι «το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε πράξη ακύρωσης της απόφασης αυτής […] δεν υπάρχει προθεσμία για αυτό. Δεν είναι ότι το γνώριζαν και δεν έπραξαν, απλά πιάστηκαν στον ύπνο […] δεν έμαθαν ποτέ για το αίτημα, και πολύ αργότερα πληροφορήθηκαν ότι εγκρίθηκε κιόλας».

Η πηγή συνέχισε λέγοντας ότι γίνονται εκατοντάδες καταχωρίσεις καθημερινά από ιδιώτες, «ο καθένας μπορεί να κάνει αίτημα για εμπορικό σήμα». Αυτό το αίτημα, πρόσθεσε η πηγή, μπορεί να προσβληθεί από οποιοδήποτε, μια ένωση καταναλωτών, μια κυβέρνηση, έναν ιδιώτη.

Υπογραμμίζει, όμως, ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Αθήνα όφειλε να είναι πολύ πιο προσεκτική για να αποφύγει ένα τέτοιο φιάσκο.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...