23.8 C
Chania
Monday, September 30, 2024

Φιάσκο με τις «αποδείξεις» του Ισραήλ για το «αρχηγείο» της Χαμάς στο νοσοκομείο al-Shifa – Προς επιδείνωση η ανθρωπιστική κρίση

Ημερομηνία:

Τριγμοί στην άνευ όρων υποστήριξη του Ισραήλ στην επίθεση στη Γάζα, με το διπλωματικό παρασκήνιο να παίρνει «φωτιά», ειδικά μετά το φιάσκο για το «αρχηγείο» της Χαμάς στο νοσοκομείο.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιδρομής, το Ισραήλ επέμεινε ότι η Χαμάς λειτουργούσε σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο al-Shifa. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το νοσοκομείο ήταν κέντρο διοίκησης και στρατιωτικό φυλάκιο της Χαμάς.

Τους ισχυρισμούς του Ισραήλ υποστήριξε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου έχοντας το στρατιωτικό της στρατηγείο κάτω από το νοσοκομείο.

Ωστόσο, περισσότερες από 24 ώρες μετά την έναρξη της επιδρομής του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις ούτε για σήραγγες της Χαμάς ούτε για στρατιωτικό κέντρο διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο.

Ο Mustafa Barghouti, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι τα όσα έδειξε το Ισραήλ σε βίντεο κάτω από το νοσοκομείο al-Shifa μέχρι στιγμής θα μπορούσαν εύκολα να έχουν τοποθετηθεί από τον ίδιο τον στρατό.

“Το μόνο που έχουν δείξει είναι ένα Καλάσνικοφ και ένα φορητό υπολογιστή που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν τοποθετήσει εκεί και να ισχυριστούν ότι βρέθηκαν εκεί”, δήλωσε ο βετεράνος Παλαιστίνιος νομοθέτης στο Al Jazeera.

Στο X, πρώην Twitter, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε για πρώτη φορά ένα βίντεο με τον Κόνρικους να ξεναγεί τους θεατές σε τμήματα της αλ-Σίφα, το οποίο, όπως είπε, ήταν χωρίς καμία επεξεργασία ή περικοπή.

Όμως διέγραψε αυτή την ανάρτηση και στη συνέχεια αναδημοσίευσε ένα σχεδόν πανομοιότυπο βίντεο, με κάποιες επεμβάσεις. Στις κοινωνικές πλατφόρμες, αυτό τροφοδότησε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την αλήθεια των ισχυρισμών του Ισραήλ.

Τι συμβαίνει τώρα στην αλ-Σίφα;

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επιτίθεται στο al-Shifa, με στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις πλευρές του νοσοκομείου, μετέδωσε ο Hani Mahmoud του Al Jazeera από το Khan Younis στη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το κτίριο των εξειδικευμένων χειρουργείων της ιατρικής εγκατάστασης. Τα χωρίσματα, οι τοίχοι μεταξύ των δωματίων και όλος ο ιατρικός εξοπλισμός μέσα στο κτίριο έχουν κατεδαφιστεί πλήρως, είπε.

Εκατοντάδες ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές και περισσότεροι από 2.000 άλλοι που βρίσκουν καταφύγιο στο al-Shifa πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιδρομής, το Ισραήλ επέμεινε ότι η Χαμάς λειτουργούσε σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο al-Shifa. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το νοσοκομείο ήταν κέντρο διοίκησης και στρατιωτικό φυλάκιο της Χαμάς.

Προς επιδείνωση η ανθρωπιστική κρίση

Την ίδια στιγμή, η διακοπή των επικοινωνιών απειλεί να επιδεινώσει τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη νότια Γάζα, όπου συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Τα τρόφιμα, το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια είναι όλο και πιο σπάνια, και ο ΟΗΕ παλεύει με ελλείψεις καυσίμων για να παραδώσει βοήθεια και να βοηθήσει τα νοσοκομεία να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Το τελευταίο μπλακ άουτ στο διαδίκτυο και την τηλεφωνία απειλεί να διαρκέσει μακροπρόθεσμα. Ο κύριος πάροχος, η Palnet, δήλωσε ότι δεν είχε καύσιμα για τη λειτουργία του δικτύου και το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο νέων προμηθειών. Το εύθραυστο δίκτυο επικοινωνιών της Γάζας έχει καταρρεύσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης λόγω βομβαρδισμών ή διακοπών από το Ισραήλ, αλλά κάθε φορά οι αρχές της Γάζας κατάφερναν να το επαναφέρουν γρήγορα σε λειτουργία.

Οι προηγούμενες διακοπές ρεύματος έχουν τραυματίσει τους Παλαιστίνιους, αφήνοντάς τους ανίκανους να καλέσουν ασθενοφόρα ή να επικοινωνήσουν με διασκορπισμένα μέλη της οικογένειάς τους για να βεβαιωθούν ότι είναι ζωντανοί εν μέσω των βομβαρδισμών. Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής λένε ότι δυσχεραίνει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία. Η διακοπή ρεύματος αποκόπτει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη Γάζα από τον έξω κόσμο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να καλύψουν τα γεγονότα επί τόπου. Ορισμένοι καταφέρνουν να διατηρούν επικοινωνία χρησιμοποιώντας δορυφορικά τηλέφωνα ή κάρτες SIM που φτάνουν στα ισραηλινά ή αιγυπτιακά δίκτυα.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων έχει συνωστιστεί στη νότια Γάζα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων που ακολούθησαν τις εκκλήσεις του Ισραήλ να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα για να απομακρυνθούν από τη χερσαία επίθεσή του. Αν η επίθεση μεταφερθεί στο νότο, δεν είναι σαφές πού θα πάνε, καθώς η Αίγυπτος αρνείται να επιτρέψει μια μαζική μεταφορά στο έδαφός της.

Associated Press, Al Jazeera

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πατέρας φέρεται να ασελγούσε στις δύο ανήλικες κόρες του

Νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, στην οποία πατέρας φέρεται να ασελγούσε στις δύο...

Προβλήματα των εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Χανίων: Οι απαντήσεις του Υπουργείου

Η κατάσταση των εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Χανίων, που...