16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Φονική κατολίσθηση στην Ιεράπετρα: «Αν η πορεία του βράχου ήταν μισό μέτρο πιο δεξιά, θα μιλούσαμε για τρία θύματα»

Ημερομηνία:

Τη ζωή της έχασε μία γυναίκα από τη φονική κατολίσθηση πάνω από ξενοδοχείο στην Αγία Φωτιά, στην Ιεράπετρα, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής Γιώργο Βαρδάκη να υπογραμμίζει ότι από τύχη δεν υπήρξαν και άλλα θύματα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Βαρδάκης σημείωσε: «Έχουμε μια γυναίκα που έχασε τη ζωή της, από μια συγκυρία που ακόμα δεν ξέρουμε γιατί συνέβη. Ήταν θέμα τύχης που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι ζωντανά, γιατί εάν η πορεία του βράχου ήταν μισό-ένα μέτρο πιο δεξιά, όπως κατέβαινε, δεν θα μιλούσαμε για ένα θύμα αλλά για τρία».

ag fotia 2 1

«Θέμα τύχης που το ξενοδοχείο ήταν άδειο, όπως και η παραλία»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν επίσης θέμα τύχης που το υπόλοιπο κτίριο εκείνη τη στιγμή ήταν άδειο όπως επίσης ότι η παραλία δεν είχε κόσμο, γιατί είναι μια πολυσύχναστη παραλία. «Γενικά είναι ένα γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει ένα σοκ. Ξέρουμε όμως ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να βρούμε γιατί έγινε. Ακούμε απόψεις ότι φαινόταν. Προφανώς και δεν φαινόταν. Γιατί αν φαινόταν ποιος θα πήγαινε κάτω από ένα βράχο που πιθανόν να πέσει; Δεν θα ήταν τόσο πολυσύχναστο, διότι ο κόσμος δεν θα πήγαινε σε ένα σημείο που θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η εμπεριστατωμένη γεωτεχνική έρευνα που θα γίνει θα δείξει ποιος ήταν ο μηχανισμός που οδήγησε στο τραγικό γεγονός.

Όπως είπε ο κ. Βαρδάκης, το συγκεκριμένο κατάλυμα έχει χτιστεί πριν περίπου 40 χρόνια. «Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα πράγματα, αν μιλούσαμε για ξενοδοχείο και όχι για ενοικιαζόμενο κατάλυμα».

«Αν υπήρχαν σημάδια επικινδυνότητας αυτά θα είχαν μάλλον προβλεφθεί»

Σχετικά με τη συζήτηση που αφορά στις αδειοδοτήσεις, ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι «η αδειοδότηση ενός ξενοδοχείου είναι πολυποίκιλη, έχει πάρα πολλές άδειες μέσα για να μπορέσει να λειτουργήσει, οπότε αν υπήρχαν σημάδια επικινδυνότητας -όπως λέει πολύ εύκολα αρκετός κόσμος- αυτά θα είχαν μάλλον προβλεφθεί. Για τα ενοικιαζόμενα είναι πιο απλά τα πράγματα και ειδικά σε καθεστώτα, όπως αυτά τελευταία με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εκεί δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα» συμπλήρωσε.

«Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάτι το μεμπτό»

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το εάν θα υπήρχαν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας στην περίπτωση που αντί για ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ίδια θέση βρισκόταν ξενοδοχείο, ο κ. Βαρδάκης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι «βλέποντας την κατάσταση, εγώ δεν νομίζω ότι υπήρχε κάτι το μεμπτό στον τρόπο που χτίστηκε το ξενοδοχείο ή στον τρόπο λειτουργίας του».

ag fotia 5

«Η Αγία Φωτιά, είναι μια παραλία η οποία είναι σε μια κοιλάδα όπως τελειώνει αυτή στη θάλασσα. Έχουμε βραχώδη πρανή και από τις δύο μεριές. Είναι γνωστή η Αγιά Φωτιά για τον περίφημο βράχο της Αγίας Φωτιάς, ο οποίος όμως είναι στο δυτικό πρανές. Στο δυτικό πρανές δεσπόζει ο βράχος της Αγίας Φωτιάς και μάλιστα πριν από 10-15 χρόνια είχαμε και κάποιες μικροκατολισθήσεις. Εκεί η Περιφέρεια ήρθε, έκανε μια μελέτη, έβαλε κάποια δίχτυα προστασίας για τους μικρούς βράχους, αν τυχόν πέσουν. Η καταστροφή όμως αυτή έγινε τώρα στο ανατολικό πρανές, καμία σχέση με εκείνο που μιλάμε. Μιλάμε δηλαδή για το απέναντι βουνό, με άλλη γεωλογία» σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας.

Όπως είπε ο κ. Βαρδάκης, πιθανότατα να υπάρχει συσχέτιση του γεγονότος και με τις έντονες βροχοπτώσεις προ δεκαημέρου.

Τέλος, ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι μια πιο μακροσκοπική έρευνα από γεωτεχνικούς μηχανικούς θα αποκαλύψει τα αίτια του συμβάντος, καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν συντρέχει κίνδυνος και για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ